Olga Bajková
Autor a expert7 let Ago
Boloňská omáčka je chutná rajčatová omáčka s mletým masem, která původně vznikla v italském města Bologna. Zatímco v Itálii se používá hlavně pro přípravu lasagní, v ostatních zemích se často kombinuje se špagetami. Navíc dobře vyhovuje i fitness stravování, v podstatě stačí jen šetřit tukem.
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření/pečení: | 60 minut |
Počet porcí: | 6 |
Nutriční hodnoty | 6 porcí | 1 porce |
Energetická hodnota: | 1632 kCal | 272 kCal |
Sacharidy: | 57 g | 10 g |
Z toho cukry: | 32 g | 5 g |
Bílkoviny: | 121 g | 20 g |
Tuky: | 109 g | 18 g |
Ingredience
- 500 g mletého hovězího masa
- 700 ml hovězího vývaru
- 5 velkých rajčat (500 g)
- 400 g loupaných rajčat v plechovce
- 2 mrkve (200 g)
- 3 oddenky řapíkatého celeru (100 g)
- 1 cibule (50 g)
- 2 lžičky oregána
- muškátový oříšek
- 2 lžičky soli
- 1 lžička pepře
- 1 lžička kokosového nebo řepkového oleje
- Rajčata, mrkev, celer a cibuli nakrájejte nadrobno.
- Na trošce tuku osmahněte cibuli.
- Přidejte mrkev a celer a chvíli opékejte.
- Přidejte mleté maso, osolte, opepřete a nechejte zatáhnout.
- Přidejte rajčata, chvíli povařte, zalijte vývarem a nechejte na nejnižším plameni vařit pod poklicí 30 minut.
- Přidejte rajčata z plechovky, oregáno, muškátový oříšek a vařte pod poklicí dalších 30 minut.
- Dochuťte solí a pepřem dle potřeby.
- Zlehka rozmixujte tyčovým mixérem, pokud je zelenina moc velká.
- Podávejte s celozrnnými špagetami a půlkou tvarůžku nebo jiným sýrem dle vlastní preference.
Olga Bajková
Autor a expert
Ahoj všichni fandové MyProtein a fitness životního stylu, moje jméno je Olga, ale v on-line světě mě nejčastěji najdete po přezdívkou Bajola, pod kterou působím i pracovně hlavně jako grafický designér.
Olga Bajková je profesionální fitness food blogger. Je úspěšnou absolventkou kurzu Praktické sestavování jídelníčku, Bolavá záda a Specialista pro fitness výživu po vedením Fitness Institut.
Její obrovskou vášní jsou fit recepty, kterými příspívá na náš blog.
Je zakladatelkou projektu Bajola – Fit bez diet, kde o ní můžete nalézt vice informací. Olgu můžete take sledovat na jejím instagramu: https://www.instagram.com/bajolafitcz/
Ve svém volném času se samozřejmě věnuje fitness, sportu a fotografování jídla a food stylingu.
Zkoušela jsem pár diet, vč. sacharidových vln, ale výsledkem byly jen značné váhové výkyvy. Chtěla jsem najít způsob, jak konečně spatřit a konstantně udržet alespoň náznak sixpacku, a to s co nejmenší námahou a omezováním se. Klíč jsem objevila ve vlastní přípravě jídel a konzistenci cvičení. Řídím se heslem „Consistancy is the key“.
A protože 80 % úspěchu je strava a já jsem velký gurmán, budu se na blogu MyProtein zaměřovat na recepty. Primárně jednoduché sladké recepty, protože miluju sladké, ale občas to budu prokládat i tradiční českou a italskou kuchyní transformovanou do fitness podoby. I přesto, že už nepraktuji počítání maker (IIFYM), budu u receptů uvádět i nutriční hodnoty.
Doufám, že moje recepty vyzkoušíte a bude vám chutnat! ;-)