Zpět na hlavní obsah
Recepty

Fitness bolognské špagety

Fitness bolognské špagety
Olga Bajková
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Olga Bajková

Boloňská omáčka je chutná rajčatová omáčka s mletým masem, která původně vznikla v italském města Bologna. Zatímco v Itálii se používá hlavně pro přípravu lasagní, v ostatních zemích se často kombinuje se špagetami. Navíc dobře vyhovuje i fitness stravování, v podstatě stačí jen šetřit tukem.

 

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření/pečení: 60 minut
Počet porcí: 6

 

Nutriční hodnoty 6 porcí 1 porce
Energetická hodnota: 1632 kCal 272 kCal
Sacharidy: 57 g 10 g
Z toho cukry: 32 g 5 g
Bílkoviny: 121 g 20 g
Tuky: 109 g 18 g

 

Ingredience
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 5 velkých rajčat (500 g)
  • 400 g loupaných rajčat v plechovce
  • 2 mrkve (200 g)
  • 3 oddenky řapíkatého celeru (100 g)
  • 1 cibule (50 g)
  • 2 lžičky oregána
  • muškátový oříšek
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička kokosového nebo řepkového oleje
Postup
  1. Rajčata, mrkev, celer a cibuli nakrájejte nadrobno.
  2. Na trošce tuku osmahněte cibuli.
  3. Přidejte mrkev a celer a chvíli opékejte.
  4. Přidejte mleté maso, osolte, opepřete a nechejte zatáhnout.
  5. Přidejte rajčata, chvíli povařte, zalijte vývarem a nechejte na nejnižším plameni vařit pod poklicí 30 minut.
  6. Přidejte rajčata z plechovky, oregáno, muškátový oříšek a vařte pod poklicí dalších 30 minut.
  7. Dochuťte solí a pepřem dle potřeby.
  8. Zlehka rozmixujte tyčovým mixérem, pokud je zelenina moc velká.
  9. Podávejte s celozrnnými špagetami a půlkou tvarůžku nebo jiným sýrem dle vlastní preference.

 

 

Olga Bajková
Autor a expert
Zobrazit profil Olga Bajková
Ahoj všichni fandové MyProtein a fitness životního stylu, moje jméno je Olga, ale v on-line světě mě nejčastěji najdete po přezdívkou Bajola, pod kterou působím i pracovně hlavně jako grafický designér. Olga Bajková je profesionální fitness food blogger. Je úspěšnou absolventkou kurzu Praktické sestavování jídelníčku, Bolavá záda a Specialista pro fitness výživu po vedením Fitness Institut. Její obrovskou vášní jsou fit recepty, kterými příspívá na náš blog. Je zakladatelkou projektu Bajola – Fit bez diet, kde o ní můžete nalézt vice informací. Olgu můžete take sledovat na jejím instagramu: https://www.instagram.com/bajolafitcz/ Ve svém volném času se samozřejmě věnuje fitness, sportu a fotografování jídla a food stylingu. Zkoušela jsem pár diet, vč. sacharidových vln, ale výsledkem byly jen značné váhové výkyvy. Chtěla jsem najít způsob, jak konečně spatřit a konstantně udržet alespoň náznak sixpacku, a to s co nejmenší námahou a omezováním se. Klíč jsem objevila ve vlastní přípravě jídel a konzistenci cvičení. Řídím se heslem „Consistancy is the key“. A protože 80 % úspěchu je strava a já jsem velký gurmán, budu se na blogu MyProtein zaměřovat na recepty. Primárně jednoduché sladké recepty, protože miluju sladké, ale občas to budu prokládat i tradiční českou a italskou kuchyní transformovanou do fitness podoby. I přesto, že už nepraktuji počítání maker (IIFYM), budu u receptů uvádět i nutriční hodnoty. Doufám, že moje recepty vyzkoušíte a bude vám chutnat! ;-)
myprotein