
Boloňská omáčka je chutná rajčatová omáčka s mletým masem, která původně vznikla v italském města Bologna. Zatímco v Itálii se používá hlavně pro přípravu lasagní, v ostatních zemích se často kombinuje se špagetami. Navíc dobře vyhovuje i fitness stravování, v podstatě stačí jen šetřit tukem.
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření/pečení: | 60 minut |
Počet porcí: | 6 |
Nutriční hodnoty | 6 porcí | 1 porce |
Energetická hodnota: | 1632 kCal | 272 kCal |
Sacharidy: | 57 g | 10 g |
Z toho cukry: | 32 g | 5 g |
Bílkoviny: | 121 g | 20 g |
Tuky: | 109 g | 18 g |
Ingredience
500 g mletého hovězího masa
700 ml hovězího vývaru
5 velkých rajčat (500 g)
400 g loupaných rajčat v plechovce
2 mrkve (200 g)
3 oddenky řapíkatého celeru (100 g)
1 cibule (50 g)
2 lžičky oregána
muškátový oříšek
2 lžičky soli
1 lžička pepře
1 lžička kokosového nebo řepkového oleje
Postup
Rajčata, mrkev, celer a cibuli nakrájejte nadrobno.
Na trošce tuku osmahněte cibuli.
Přidejte mrkev a celer a chvíli opékejte.
Přidejte mleté maso, osolte, opepřete a nechejte zatáhnout.
Přidejte rajčata, chvíli povařte, zalijte vývarem a nechejte na nejnižším plameni vařit pod poklicí 30 minut.
Přidejte rajčata z plechovky, oregáno, muškátový oříšek a vařte pod poklicí dalších 30 minut.
Dochuťte solí a pepřem dle potřeby.
Zlehka rozmixujte tyčovým mixérem, pokud je zelenina moc velká.
Podávejte s celozrnnými špagetami a půlkou tvarůžku nebo jiným sýrem dle vlastní preference.

