Zdravý střevní mikrobiom je nezbytný pro celkové zdraví – pro optimální trávení, zdravý imunitní systém a dokonce i pro mentální zdraví. 1 Udržování zdravého mikrobiomu v dnešním uspěchaném světě může být vcelku těžké, takže tenhle článek vám představí 7 nejlepších doplňků stravy pro zdravá střeva.
O co se jedná?
Trávicí systém začíná v ústech a končí v konečníku. Trávení potravy začíná už při žvýkán a každý krok v procesu trávení (jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo) hraje jinou roli v rozkladu potravy na jednotlivé živiny, které dokážeme vstřebat.
Zdravý trávicí systém je také domovem mnoha prospěšných bakterií, které pomáhají se vstřebáváním živin a celkovým zdravím. 2 Zdravý mikrobiom podporuje:
- Optimální trávení 1
- Imunitní systém, abychom nebyli nemocní 3
- Lepší mentální zdraví 1
- Snížený výskyt zánětů 2
- Zdravé kosti 3
7 nejlepších doplňků stravy pro střeva
Existuje řada různých doplňků stravy, které můžete užívat na podporu zdraví střev.
Probiotika: „dobré bakterie“, jednoduše probiotika (a jejich prekurzor prebiotika) podporují růst a udržování zdravých bakterií ve střevě. Mohou také pomoci s každodenním trávením a podporou celkového zdraví střev.
L-glutamin: tahle aminokyselina má spoustu benefitů, jedním z nich je podpora zdraví střev. L-glutamin může pomoci balancovat bakterie ve střevech, regulovat záněty a podporovat zdravou střevní stěnu. 5
Psyllium husk: psyllium husk je běžnou ingrediencí ve vlákninových doplňcích stravy, kterou naše tělo nedokáže strávit, ale tenhle zdroj vlákniny pomáhá regulovat hladinu bakterií ve střevech a podporuje pravidelné trávení. 6
Rybí olej: existuje výzkum, který podporuje tvrzení, že nenasycené mastné kyseliny jako omega 3 a rybí olej podporují optimální zdraví střevní mikroflóry. 7
Fytonutrienty: tyhle unikátní živiny získáváme z rostlin, ovoce a zeleniny, a ukázalo se, že hrají důležitou roli ve zdraví střev, a to nejen díky obsahu vlákniny. Zelené doplňky stravy mohou také poskytnout dávku fytonutrientů, které podporují vaše střeva a celkové zdraví. 7
Zázvor: zázvor je mocnou potravinou, která se využívá po staletí v různých kulturách a nedávno bylo objeveno, že hraje roli v regulaci hladiny bakterií ve střevech. Ačkoliv je potřeba další výzkum, zdá se, že zázvor také hraje roli ve zdraví střev. 8
Artyčoky: nabité vlákninou, artyčoky jsou rostlinou plnou živin, která je spojována s podporou zdravé hladiny bakterií ve střevě. Ačkoliv je potřeba další výzkum, suplementy z artyčoků by mohly podporovat zdraví střev. 9
Co si z článku odnést
Zdravé zažívání je důležité, ale zdraví střev zahrnuje mnohem víc než jen vstřebávání jídla. Podporování trávení doplňky stravy jako jsou probiotika, rybí olej a psyllium může pomoci maximalizovat hladinu zdravých bakterií ve střevě a zlepšit tak mentální zdraví, imunitní systém a kosti.
Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.
- Logsdon, A. F., Erickson, M. A., Rhea, E. M., Salameh, T. S., & Banks, W. A. (2018). Gut reactions: How the blood–brain barrier connects the microbiome and the brain. Experimental Biology and Medicine, 243(2), 159-165.
- Shanahan, F., Ghosh, T. S., & O’Toole, P. W. (2021). The healthy microbiome—what is the definition of a healthy gut microbiome?. Gastroenterology, 160(2), 483-494.
- Weaver, C. M. (2015). Diet, gut microbiome, and bone health. Current osteoporosis reports, 13(2), 125-130.
- Tuohy, K. M., Probert, H. M., Smejkal, C. W., & Gibson, G. R. (2003). Using probiotics and prebiotics to improve gut health. Drug discovery today, 8(15), 692-700.
- Deters, B. J., & Saleem, M. (2021). The role of glutamine in supporting gut health and neuropsychiatric factors. Food Science and Human Wellness, 10(2), 149-154.
- Yang, C., Liu, S., Li, H., Bai, X., Shan, S., Gao, P., & Dong, X. (2021). The effects of psyllium husk on gut microbiota composition and function in chronically constipated women of reproductive age using 16S rRNA gene sequencing analysis. Aging (Albany NY), 13(11), 15366.
- Laparra, J. M., & Sanz, Y. (2010). Interactions of gut microbiota with functional food components and nutraceuticals. Pharmacological research, 61(3), 219-225.
- Wang, X., Zhang, D., Jiang, H., Zhang, S., Pang, X., Gao, S., … & Li, Y. L. (2020). Gut microbiota variation with short-term intake of ginger juice on human health. Frontiers in microbiology, 11, 2453.
- Fissore, E. N., Santo Domingo, C., Gerschenson, L. N., & Giannuzzi, L. (2015). A study of the effect of dietary fiber fractions obtained from artichoke (Cynara cardunculus L. var. scolymus) on the growth of intestinal bacteria associated with health. Food & function, 6(5), 1667-1674.
Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.
Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.
Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.
Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.
Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.