Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Fungují skutečně multivitaminy?

Fungují skutečně multivitaminy?
Nela Hoskovcova
Autor a expert2 měsíců Ago
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Spousta z nás někdy užívala nějaké doplňky stravy – i když třeba nejsme nadšenci do fitness nebo zdravého životního stylu. Jedním z nejběžnějších doplňků stravy jsou multivitaminy – ale jsou pro nás dobré? Stojí za to je brát?

Co jsou multivitaminy?

Důvod, proč brát multivitaminy, je dát tělu náskok v podobě živin, které každý den potřebuje, kdyby náhodou vaše strava všechny tyto potřeby nepokryla. Ačkoliv ideální je získávat všechny potřebné živiny z jídla, multivitaminy mohou pomoci pokrýt nedostatky ve stravě.Pojem multivitamin nepopisuje jeden určitý výrobek se stejným složením – existuje spousta druhů miltivitamínů, které se soustředí na různé potřeby a cíle. Některé jsou silnější než jiné, další se soustředí na určitou skupinu živin a další obsahují vitamínů víc, aby pokryly širší spektrum. V tomto článku si probereme benefity multivitamínů, které vám pomohou rozhodnout se, jestli jsou multivitaminy dobré a jestli se vám vyplatí je brát.

Jaké jsou benefity multivitaminů?

Multivitaminy jsou navržené tak, aby pomohly doplnit váš denní příjem vitamínů a minerálů z jídla. Doplňky stravy jsou přesně to, co stojí v jejich názvu – doplňky, nikoliv náhražky vyvážené stravy. Mají tak doplnit to, co vám může chybět z normální stravy.Když zvažujeme doplňky stravy, multivitaminy se liší od doplňků podporujících výkon jako například kreatin. Jejich cílem je obecně zdraví, nikoliv jeden specifický benefit týkající se sportu.

Spousta studií potvrdila potenciální benefity multivitaminů, včetně prevence vážných onemocnění, které jsou spojovány s nedostatkem vitamínů. 1 Nejvíce však z benefitů multivitamínů těží ti, kteří mají nízkou hladinu vitamínů před suplementací. 1

Další benefity zahrují:

PohodlíMultivitaminový doplněk stravy obsahuje škálu vitamínů v jedné tabletce, takže jich nemusíte brát několik.Cenově výhodnéDalším benefitem multivitaminů je to, že jsou cenově výhodné. Pokud byste si chtěli koupit všechny obsažené vitamíny a minerály zvlášť, vyšlo by vás to o dost dráž než jeden multivitamin.

Kdo může nejvíc benefitovat z multivitaminů?

Protože multivitaminy jsou vytvořené tak, aby vyplnily nedostatek ve stravě, lidé, kteří vyřazují ze stravy určitou skupinu potravin nebo ti, kteří mají nějaké zdravotní obtíže, které vyžadují větší příjem určitých živin, tyto skupiny lidí mohou z multivitaminů benefitovat nejvíc.

Těhotné ženy

Během těhotenství potřebuje vaše tělo jiné věci než jindy podle toho, jak se vaše dítě vyvíjí. Často se doporučují prenatální vitamíny, které pomohou pokrýt nejen potřeby nastávajících maminek, ale také potřeby dítěte. Extra DHA a kyselina listová jsou v nich obvykle obsaženy pro správný vývoj nervové soustavy. 2

Vegani a vegetariáni

Když jste na veganské nebo vegetariánské stravě a vyhýbáte se živočišným produktům, mohou vám chybět živiny, které maso a mléčné výrobky obsahují.

B12, železo a zinek jsou klíčové živiny, na které se v tomto případě soustředit. Pokud se vyhýbáte mléčným výrobkům, pohlídejte si také vitamín D a vápník. 3

Stárnoucí jedinci

Jak stárneme, naše těla nejsou tak efektivní, co se týče absorpce vitamínů. Spousta starších lidí potřebuje více vápníku a B12.

Někteří starší lidé navíc nemají velkou chuť k jídlu, což může znamenat nižší příjem vitamínů ze stravy. Jedna studie ukázala, že užívání multivitamínu může zpomalit proces stárnutí na úrovni DNA.4

Lidé s alergiemi a intolerancemi

Pokud se vyhýbáte celým skupinám potravin (mléčné výrobky, cereálie) kvůli alergii nebo intoleranci, může se vám multivitamín hodit, jelikož vám můžou chybět určité živiny.B vitamíny se obvykle přidávají do potravin jako jsou cereálie, takže pokud jste na bezlepkové dietě, zvažte suplementaci vitamínů skupiny B.

Speciální diety

Pokud jste na keto nebo carnivore dietě, nebo jakékoliv jiné restriktivní dietě, zvažte, jaké živiny vám mohou ve stravě chybět.Takové diety často omezují ovoce a zeleninu, které jsou důležitým zdrojem vitamínů a minerálů. Zvažte rizika a benefity takové diety a zvažte suplementaci.

Nemoci

Některá chronická onemocnění mohou změnit, jak naše tělo zpracovává, absorbuje a využívá živiny. Pokud se léčíte s nějakou dlouhodobou nemocí, zeptejte se svého doktora, jaký to má dopad na živiny a jestli by doporučili multivitamín.

Mají multivitaminy nějaká negativa?

Zatímco potenciální benefity multivitamínů jsou celkem jasné, je také důležité zvážit potenciální negativa.Naše tělo je efektivní stroj, který dokáže filtrovat nějaký ten nadbytek vitamínů, ale ne vždy. Užívání velmi velkých dávek vitamínů (2-3x víc než je potřebné množství) některých vitamínů může mít negativní dopad na naše zdraví.Například, příliš mnoho železa může způsobit zácpu, příliš mnoho vitamínu A může být toxické. Naše játra a ledviny jsou efektivní, co se týče filtrace odpadu, ale spousta vitamínů a minerálů má bezpečnou hranici, kterou bychom neměli překračovat.Je také důležité zamyslet se nad naší stravou a číst etiketu multivitaminů, abychom se ujistili, že se soustředí na ty vitamíny a minerály, kterých možná ve stravě nemáme dostatek. Multivitamíny často obsahují 200 nebo 300% doporučené denní dávky vitamínů – to nutně neznamená, že jsou lepší.

Stojí multivitaminy za to?

Takže – jsou multivitaminy dobré? Určitě vám mohou pomoci dosáhnout denní potřeby živin v závislosti na vašem věku, aktivitě a zdraví. Pokud jste na restriktivní dietě nebo pozorujete náznaky nedostatků, nebo jednoduše stárnete, mohou pro vás multivitaminy být prospěšné.

Proč brát vitaminy individuálně?

Ačkoliv někdy si myslíme, že multivitaminy jsou lepší, někdy se více hodí brát individuální vitamíny.

Určité nedostatky

Pokud vám chybí nějaký určitý vitamín, například vitamín D, dávka tohoto vitamínu v multivitaminu nemusí stačit. Když budete užívat vitamin D zvlášť, budete přesně vědět, kolik toho vitamínu v tabletě užíváte. Pokud berete multivitamín i individuální vitamin, ujistěte se, že toho určitého vitaminu nemáte moc.

Co si z článku odnést

Takže tady je verdikt – multivitaminy jsou skvělé na zvýšení příjmu vitamínů a minerálů, ale je dobré si pohlídat hlavně stravu a specifické požadavky. Pokud nevíte, co užívat, konzultujte svého lékaře nebo jiného zdravotníka.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

  1. Christen, W. G., Gaziano, J. M., Hennekens, C. H., PHYSICIANS, F. T. S. C. O., & STUDY II, H. E. A. L. T. H. (2000). Design of Physicians’ Health Study II—a randomized trial of beta-carotene, vitamins E and C, and multivitamins, in prevention of cancer, cardiovascular disease, and eye disease, and review of results of completed trials. Annals of epidemiology, 10(2), 125-134.
  2. Milunsky, A., Jick, H., Jick, S. S., Bruell, C. L., MacLaughlin, D. S., Rothman, K. J., & Willett, W. (1989). Multivitamin/folic acid supplementation in early pregnancy reduces the prevalence of neural tube defects. Jama, 262(20), 2847-2852.
  3. Baroni, L., Goggi, S., Battaglino, R., Berveglieri, M., Fasan, I., Filippin, D., … & Battino, M. A. (2019). Vegan nutrition for mothers and children: Practical tools for healthcare providers. Nutrients, 11(1), 5.
  4. Xu, Q., Parks, C. G., DeRoo, L. A., Cawthon, R. M., Sandler, D. P., & Chen, H. (2009). Multivitamin use and telomere length in women. The American journal of clinical nutrition, 89(6), 1857-1863.
Nela Hoskovcova
Autor a expert
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Nela je původem z Vysočiny, ale žije a pracuje ve Velké Británii, kde také vystudovala BSc (Hons) v oboru Sport, Exercise and Nutrition a následně MSc v oboru Food and Nutrition. Je registrovanou specialistkou na sportovní výživu na Sport and Exercise Nutrition Register (SENr) pod British Dietetic Association. Kromě toho je také certifikovanou osobní trenérkou a fitness instruktorkou. Nela praktikuje výživu na plný úvazek a ve volném čase se věnuje klientům na osobním tréninku a vede skupinové fitness lekce, její nejoblíbenější je spinning. Sama sport a pohyb miluje a věnuje se mu od malička – přes cheerleading, aerobic a step aerobic se dostala k gymu, činkám a běhu, což jsou momentálně její oblíbené aktivity. Kromě toho ale miluje jídlo a nikdy nepohrdne procházkou do kavárny na dort a cappuccino.
myprotein