Zpět na hlavní obsah
Doplňky stravy

Načasování proteinu: Kdy je nejlepší dát si proteinový shake

Načasování proteinu: Kdy je nejlepší dát si proteinový shake
Nela Hoskovcova
Autor a expert11 dnů Ago
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Často v posilovně můžete vidět lidi, jak hltají proteinové nápoje před, během nebo po tréninku. Kdy je ale skutečně nejlepší čas na proteinový shake? Zatímco jeho přínosy jsou jasné, načasování, kdy užíváte syrovátkový protein, závisí na vašich cílech a rutině. Čtěte dále, abyste zjistili, jak využít syrovátku ve svůj prospěch.

https://www.youtube.com/watch?v=zBDYkgfh37c&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.myprotein.com%2F&source_ve_path=Mjg2NjY

Co je syrovátkový protein?

Syrovátkový protein se získává z tekuté části mléka, často když se odděluje od mléčných sraženin během výroby sýra. Zatímco dříve byl vyhazován, nyní se používá k výrobě jednoho z nejpopulárnějších výživových doplňků na trhu. Tekutina syrovátky obsahuje přibližně 20% bílkovin v kravském mléce.Syrovátkový protein je dostupný v několika formách (koncentrát, izolát a hydrolyzát), které se liší úrovní zpracování. Nejběžnější formou na trhu je syrovátkový koncentrát.

Kdy užívat proteinový shake

Nejlepší čas na pití syrovátkového proteinového shaku závisí na vašich cílech a tréninkovém rozvrhu. Zvažme některé z nejběžnějších důvodů, proč lidé používají proteinové doplňky:
  • Přidat extra bílkoviny a kalorie pro nabírání hmoty
  • Jako náhrada jídla s vysokým obsahem bílkovin při omezování příjmu kalorií pro hubnutí
  • Pro regeneraci svalů
  • Pro zlepšení výkonu
A možná je vaším cílem víc než jen jedna věc z tohoto seznamu. Pojďme se podívat na nejlepší načasování užívání syrovátkového proteinu na základě vašich cvičebních a fyzických cílů.

Kdy brát syrovátkový protein pro přibývání na váze

Pro nabírání hmoty potřebujete přijímat více kalorií, než jich spálíte. Někteří lidé používají syrovátkový protein jednoduše k příjmu extra zdravých kalorií během dne — v tomto případě načasování není až tak důležité.

Pokud je tohle váš důvod, proč užíváte syrovátkový protein (pro extra kalorie a bílkoviny), je nejlepší rozložit si proteinové shaky mezi jídly, aby vás zbytečně nezaplnily před normálním jídlem.Pokud chcete vysokokalorický shake, přidejte mléko nebo ořechové máslo pro zvýšení zdravých tuků a sytější shake.

Kdy brát syrovátkový protein při hubnutí

Naopak pro hubnutí musíte konzumovat méně kalorií, než spálíte během dne. Mnoho lidí se rozhodne počítat svá makra a kalorie jako prostředek k hubnutí.

Počítání kalorií z proteinového shaku je jednoduché, a víte přesně, kolik bílkovin v něm dostáváte. Nicméně, nejsou navrženy jako náhrada jídla samy o sobě. Pokud chcete shakem nahradit třeba oběd nebo jiné jídlo, chce to vyvážit jeho makra a přidat zdravé tuky, sacharidy a mikroživiny.Zkuste přidat ovesné vločky jako zdroj sacharidů, ořechové máslo (například arašídové nebo mandlové) a nějaké ovoce, jako je banán nebo jahoda. To vytvoří mnohem vyváženější shake s dostatečnými makry a kaloriemi, aby správně nahradil jídlo. Pomůže vám s udržováním svalové hmoty a víc vás zasytí — to je klíčové pro úspěšné a udržitelné hubnutí.

Kdy brát syrovátkový protein pro nabírání svalové hmoty

Dříve se tvrdilo, že je nutné si dát protein okamžitě (do 30 minut nebo 2 hodin po tréninku), nyní výzkum ukazuje přínosy vyššího příjmu bílkovin až 24 hodin po tréninku. To je proto, že našim svalům může trvat až takhle dlouho, než se obnoví.

Užití shaku těsně před nebo po tréninku stále poskytuje vašemu tělu potřebné stavební bloky (aminokyseliny) k podpoře regenerace svalů a přípravě na váš další trénink.Můžete změnit načasování svého shaku na základě svých jídel nebo denního rozvrhu. Jeden tip, jak se vyhnout běžné chybě, je nezapomínat na to, že byste neměli užívat shake ve stejnou dobu jako jídlo s vysokým obsahem bílkovin. Zdá se, že nejlepší je rozložit příjem bílkovin do 3-4 jídel nebo svačin během dne.

Kdy brát syrovátkový protein pro zlepšení výkonu

Naše svaly jsou neustále rozkládány a znovu budovány na základě úrovně naší aktivity. Cvičení o vysoké intenzitě vyžaduje, aby tělu byly k dispozici extra bílkoviny na opravu tkání.

Představte si své svaly jako hromadu stavebních bloků, které jsou sraženy intenzivním cvičením, a syrovátkový protein jako další bloky, které je mohou znovu vybudovat ještě silnější, než byly předtím.Výzkum ukazuje, že suplementace extra bílkovinami, jako je syrovátka, může zvýšit množství nabrané hmoty, sílu a rychlost, s jakou se naše svaly obnovují (syntéza svalových bílkovin), když je kombinována s odpovídajícím tréninkovým režimem.

https://www.youtube.com/watch?v=lL-nXfqeYxY&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.myprotein.com%2F&source_ve_path=Mjg2NjY

Co si z článku odnést

Syrovátkový protein je skvělý doplněk, který může pomoci jak zkušeným sportovcům, tak těm, kteří jsou méně aktivní, a to různými způsoby.Zatímco zbytek vaší stravy a cvičební rutiny je ještě důležitější, syrovátkový protein vám může pomoci nabrat svalovou hmotu, udržet svalovou hmotu v kalorickém deficitu, zkrátit čas regenerace před vaším dalším tréninkem a zlepšit váš výkon při cvičení.Načasování, kdy používáte syrovátkový protein, závisí na vašich cílech, ale pravidelné zařazení syrovátkového proteinu do vaší rutiny může přinést široké spektrum benefitů.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Nela Hoskovcova
Autor a expert
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Nela je původem z Vysočiny, ale žije a pracuje ve Velké Británii, kde také vystudovala BSc (Hons) v oboru Sport, Exercise and Nutrition a následně MSc v oboru Food and Nutrition. Je registrovanou specialistkou na sportovní výživu na Sport and Exercise Nutrition Register (SENr) pod British Dietetic Association. Kromě toho je také certifikovanou osobní trenérkou a fitness instruktorkou. Nela praktikuje výživu na plný úvazek a ve volném čase se věnuje klientům na osobním tréninku a vede skupinové fitness lekce, její nejoblíbenější je spinning. Sama sport a pohyb miluje a věnuje se mu od malička – přes cheerleading, aerobic a step aerobic se dostala k gymu, činkám a běhu, což jsou momentálně její oblíbené aktivity. Kromě toho ale miluje jídlo a nikdy nepohrdne procházkou do kavárny na dort a cappuccino.
myprotein