Vitamín H je tak trochu vitamínem různých názvů – můžeme jej nalézt pod názvem Biotin, Vitamín B7 nebo Koenzym R. Řadíme jej k hydrofilním vitamínům, je tedy rozpustný ve vodě.
Má důležitý význam při udržování zdravých vlasů a nehtů, pokožky a sliznic. Přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy a svou roli má i v léčbě cukrovky. Důležitý je také proto, že napomáhá vstřebávání dalších vitamínů (B5, B9 a B12).
DDD je zhruba 200 μg.
Nalezneme jej především v játrech nebo například hovězích ledvinkách. Velké množství je i v celozrnných obilovinách, pivovarských kvasnicích, droždí, vejcích, rybách nebo ořeších.
Při předávkování může hrozit nebezpečí nevolnosti, bolestí hlavy, zvracení, ale nejedná se o příliš častou záležitost.
Biotin je syntetizován střevními bakteriemi a zároveň přijímán stravou, tudíž se s nedostatkem až tak často nesetkáme, ale může nastat po příjmu různých léků (antibiotik, antikoncepce,...), v těhotenství nebo při dlouhodobých poruchách trávení. Pokud ale nastane, projevuje se únavou, popraskanou, suchou až šupinatou kůží, různými vyrážkami, ekzémy, dále padáním vlasů, záněty jazyka a ústní dutiny.
Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.