
Žhavá novinka, i salát může chutnat dobře. Ano, doopravdy.
Zapomeňte na mísu plnou smutného hlávkového salátu bez chuti – tyhle lahodné saláty totálně obmění váš letní meal prep, to nám věřte. Připravený ze spousty čerstvých ingrediencí, různých textur a neuvěřitelných chuťových kombinací – takhle si lze skutečně užívat zdravou stravu.
https://www.youtube.com/watch?v=JDCi-Yi4Cdw&feature=emb_logo
1. Quinoa a feta salát

Počet porcí: 4
Ingredience
Na dresink:
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce soli
Šťáva z jednoho citronu
Kůra z jednoho citronu
1 lžíce oregana
Na zbytek:
200g quinoa (uvařené)
200g baby špenátu (nasekaného)
300g cherry rajčátek (na čtvrtiny)
1 zralé avokádo (nakrájené)
½ červené cibule (nakrájené)
1 okurka (nakrájená)
100g zelených oliv (vypeckovaných a rozpůlených)
100g sýru feta (rozdrobeného)
Postup
Nejprve si v malé misce připravte dresink – smíchejte všechny ingredience a pořádně vidličkou našlehejte. Dejte stranou.
Dále do velké mísy dejte uvařenou quinou, baby špenát, cherry rajčátka, avokádo, červenou cibuli, okurku a zelené olivy. Pomocí dvou lžic všechno společně promíchejte.
Nalijte do salátu dresink a znovu promíchejte.
Podávejte s rozdrobenou fetou. Dobrou chuť!
Nutriční informace na jednu porci:
Kalorie | Bílkoviny | Sacharidy | Tuky |
450 | 13g | 44g | 25.8g |
2. Salát s grilovanou broskví

Počet porcí: 1
Ingredience
100g pekanových ořechů
2 lžíce agáve sirupu
1 lžíce černého pepře
2 broskve (na půlky)
Olivový olej
1 lžička kokosového oleje
100g listového salátu
25g gorgonzoly
Na dresink:
2 lžíce balzamikového octa
1 lžíce oleje
2 lžíce vody
Špetka soli
Postup
Předehřejte troubu na 160 stupňů.
Pekanové ořechy dejte na plech vyložený pečícím papírem a přelijte agáve sirupem – ujistěte se, že jsou všechny rovnoměrně pokryty. Posypte černým pepřem a pečte 20 minut.
Mezitím si připravte balzamikový dresink – v malé misce smíchejte ocet, olej, vodu a špetku soli a vidličkou prošlehejte. Dejte stranou.
Dále si připravte rozpůlené broskve na grilování – pomažte je olejem a posypte cukrem. Každou dejte na rozpálenou grilovací pánev a grilujte pár minut.
Do mísy dejte listový salát a navrch broskve. Posypte troškou gorgonzoly a hrstí kandovaných pekanů. Poté zalijte pár lžícemi balzamikového dresinku a vychutnávejte!
Nutriční informace na jednu porci:
Kalorie | Bílkoviny | Sacharidy | Tuky |
467 | 10.9g | 52.6g | 26g |
3. Krevetový salát s nudlemi

Počet porcí: 4
Ingredience
200g vermicelli nudlí
Voda
100g mrkve (nastrouhané)
100g červeného zelí (nakrájeného)
3 jarní cibulky (nasekané)
Hrst mátových listů (natrhaných)
Hrst bazalkových listů (natrhaných)
Hrst koriandru (natrhaného)
Na krevety:
1 lžíce másla
300g krevet
1 lžička plátků chilli
1 lžíce citronové kůry
1 stroužek česneku (utřeného)
Špetka soli
Na dresink:
3 lžíce sójové omáčky
Šťáva z 1 limetky
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce rýžového octa
1 stroužek česneku (utřeného)
2 lžíce javorového sirupu
1 červená chilli paprička (nasekaná)
1 lžička citronové trávy
Špetka soli
Postup
Nejprve si připravte nudle. Dejte je do mísy, zalijte vodou a nechte 10 minut nasáknout.
Dále si připravte dresink tak, že dáte všechny ingredience do sklenice a protřepete (pozor, abyste nezapomněli na víčko!) – pokud nemáte sklenici s víkem, smíchejte vše v malé misce.
Dále si připravte krevety. Na pánev dejte máslo, stáhněte na střední teplotu a přidejte krevety. Okořeňte chilli, citronovou kůrou, česnekem a solí a nechte pár minut opékat, otočte a opečte z druhé strany. Až krevety změní barvu z šedé na růžovou po obou stranách, vyndejte je z pánve a dejte stranou.
Přeceďte nudle a dejte do velké mísy. Přidejte mrkev, červené zelí, jarní cibulku, čerstvé bylinky a dobře promíchejte. Přidejte dresink a znovu promíchejte.
Rozdělte nudlový salát na porce a podávejte s pár krevetami navrchu. Dobrou chuť!
Nutriční informace na jednu porci:
Kalorie | Bílkoviny | Sacharidy | Tuky |
319 | 24.2g | 30g | 11.5g |

Lauren vystudovala anglickou literaturu a pochází z jihu. Miluje plavání, během uplynulých let objevila sílu tréninků se zátěží a má mnoho prostoru pro zlepšení ve svých každotýdenních hodinách Hot jógy.
O víkendech většinou peče nebo jí nějaký brunch a užívá si každý nový recept se svými spolubydlícími - hlavně od té doby, co se zbavila studentských návyků jako například života na těstovinách. Především však věří v udržování rovnováhy mezi tréninkem a sociálním životem.
Zjistěte víc o zkušenostech Lauren zde.