Žhavá novinka, i salát může chutnat dobře. Ano, doopravdy.
Zapomeňte na mísu plnou smutného hlávkového salátu bez chuti – tyhle lahodné saláty totálně obmění váš letní meal prep, to nám věřte. Připravený ze spousty čerstvých ingrediencí, různých textur a neuvěřitelných chuťových kombinací – takhle si lze skutečně užívat zdravou stravu.
https://www.youtube.com/watch?v=JDCi-Yi4Cdw&feature=emb_logo
1. Quinoa a feta salát
Počet porcí: 4Ingredience
Na dresink:- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce soli
- Šťáva z jednoho citronu
- Kůra z jednoho citronu
- 1 lžíce oregana
- 200g quinoa (uvařené)
- 200g baby špenátu (nasekaného)
- 300g cherry rajčátek (na čtvrtiny)
- 1 zralé avokádo (nakrájené)
- ½ červené cibule (nakrájené)
- 1 okurka (nakrájená)
- 100g zelených oliv (vypeckovaných a rozpůlených)
- 100g sýru feta (rozdrobeného)
Postup
- Nejprve si v malé misce připravte dresink – smíchejte všechny ingredience a pořádně vidličkou našlehejte. Dejte stranou.
- Dále do velké mísy dejte uvařenou quinou, baby špenát, cherry rajčátka, avokádo, červenou cibuli, okurku a zelené olivy. Pomocí dvou lžic všechno společně promíchejte.
- Nalijte do salátu dresink a znovu promíchejte.
- Podávejte s rozdrobenou fetou. Dobrou chuť!
Nutriční informace na jednu porci:
Kalorie | Bílkoviny | Sacharidy | Tuky |
450 | 13g | 44g | 25.8g |
2. Salát s grilovanou broskví
Počet porcí: 1Ingredience
- 100g pekanových ořechů
- 2 lžíce agáve sirupu
- 1 lžíce černého pepře
- 2 broskve (na půlky)
- Olivový olej
- 1 lžička kokosového oleje
- 100g listového salátu
- 25g gorgonzoly
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce vody
- Špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 160 stupňů.
- Pekanové ořechy dejte na plech vyložený pečícím papírem a přelijte agáve sirupem – ujistěte se, že jsou všechny rovnoměrně pokryty. Posypte černým pepřem a pečte 20 minut.
- Mezitím si připravte balzamikový dresink – v malé misce smíchejte ocet, olej, vodu a špetku soli a vidličkou prošlehejte. Dejte stranou.
- Dále si připravte rozpůlené broskve na grilování – pomažte je olejem a posypte cukrem. Každou dejte na rozpálenou grilovací pánev a grilujte pár minut.
- Do mísy dejte listový salát a navrch broskve. Posypte troškou gorgonzoly a hrstí kandovaných pekanů. Poté zalijte pár lžícemi balzamikového dresinku a vychutnávejte!
Nutriční informace na jednu porci:
Kalorie | Bílkoviny | Sacharidy | Tuky |
467 | 10.9g | 52.6g | 26g |
3. Krevetový salát s nudlemi
Počet porcí: 4Ingredience
- 200g vermicelli nudlí
- Voda
- 100g mrkve (nastrouhané)
- 100g červeného zelí (nakrájeného)
- 3 jarní cibulky (nasekané)
- Hrst mátových listů (natrhaných)
- Hrst bazalkových listů (natrhaných)
- Hrst koriandru (natrhaného)
- 1 lžíce másla
- 300g krevet
- 1 lžička plátků chilli
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 stroužek česneku (utřeného)
- Špetka soli
- 3 lžíce sójové omáčky
- Šťáva z 1 limetky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 stroužek česneku (utřeného)
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 červená chilli paprička (nasekaná)
- 1 lžička citronové trávy
- Špetka soli
Postup
- Nejprve si připravte nudle. Dejte je do mísy, zalijte vodou a nechte 10 minut nasáknout.
- Dále si připravte dresink tak, že dáte všechny ingredience do sklenice a protřepete (pozor, abyste nezapomněli na víčko!) – pokud nemáte sklenici s víkem, smíchejte vše v malé misce.
- Dále si připravte krevety. Na pánev dejte máslo, stáhněte na střední teplotu a přidejte krevety. Okořeňte chilli, citronovou kůrou, česnekem a solí a nechte pár minut opékat, otočte a opečte z druhé strany. Až krevety změní barvu z šedé na růžovou po obou stranách, vyndejte je z pánve a dejte stranou.
- Přeceďte nudle a dejte do velké mísy. Přidejte mrkev, červené zelí, jarní cibulku, čerstvé bylinky a dobře promíchejte. Přidejte dresink a znovu promíchejte.
- Rozdělte nudlový salát na porce a podávejte s pár krevetami navrchu. Dobrou chuť!
Nutriční informace na jednu porci:
Kalorie | Bílkoviny | Sacharidy | Tuky |
319 | 24.2g | 30g | 11.5g |
Lauren vystudovala anglickou literaturu a pochází z jihu. Miluje plavání, během uplynulých let objevila sílu tréninků se zátěží a má mnoho prostoru pro zlepšení ve svých každotýdenních hodinách Hot jógy.
O víkendech většinou peče nebo jí nějaký brunch a užívá si každý nový recept se svými spolubydlícími - hlavně od té doby, co se zbavila studentských návyků jako například života na těstovinách. Především však věří v udržování rovnováhy mezi tréninkem a sociálním životem.
Zjistěte víc o zkušenostech Lauren zde.