Olga Bajková
Autor a expert8 let Ago
Mezi typické americké sladkosti patří bezpochyby cookies, sladké křupavé nebo měkké sušenky obsahující máslo a cukr, které se nejčastěji dochucují kousky čokolády a ořechy. My si dnes ukážeme vláčnou fitness variantu, kdy máslo nahradíme arašídovým máslem a díky červené řepě a tvarohu proměníme tuto kalorickou bombu ve zdravou svačinku.
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření/pečení: | 20 - 30 minut |
Počet porcí: | 15 |
Nutriční hodnoty | 15 ks | 1 ks |
Energetická hodnota: | 990kCal | 66kCal |
Sacharidy: | 104 g | 6 g |
Z toho cukry: | 30 g | 2 g |
Bílkoviny: | 75 g | 5 g |
Tuky: | 45 g | 3 g |
Ingredience
- 250g pyré z červené řepy
- 125 g odtučněného tvarohu
- 50 g ovesná mouka čokoládová
- 25 g protein izolát
- 80 g arašídového másla
- 10 g kakaa na vaření
- 1 lžička kypřícího prášku (2 g)
- sladidlo bez kalorií (stévie, sirup, flavdrops apod.)
- vlašské ořechy
Postup
- Rozehřejte si troubu na 180 °C.
- Smíchejte zvlášť suché a mokré ingredience, kromě ořechů
- Vsypte suché ingredience k mokrým a vymíchejte v kompaktní spíše tekutější těsto.
- Těsto ochutnejte a podle potřeby doslaďte.
- Připravte si plech a vystelte ho pečícím papírem.
- Těsto dávejte lžící na plech a vyformujte do plochých kulatých tvarů.
- Shora posypte rozdrcenými ořechy.
- Pečte 20 - 30 minut.
Poznámky
- Pyré z červené řepy je třeba si připravit předem. Řepu uvařte ve vodě do změknutí (60 – 90 minut). V papiňáku to bude o něco rychlejší. Pak ji nechejte vychladnout, oloupejte a rozmixujte úplně dohladka na pyré. V lednici vydrží cca týden, ale lze ho i zmrazit.
- Můžete použít i jiné druhy ořechů, případně hrozinky, kandované ovoce nebo kousky čokolády, např. Myprotein kakaové boby, kakaové kousky nebo kakaové knoflíky.
- Místo instantních mletých ochucených ovesných vloček Myprotein můžete případně použít najemno rozemleté ovesné vločky, ale je třeba přidat sladidlo. Chuťově to ale nebude tak dobré, protože instantní mleté vločky Myprotein jsou ideálně oslazené i ochucené.
- Místo ovesné mouky můžete použít i jiný typ celozrnné mouky, nicméně výsledek bude mít trochu jinou konzistenci i chuť.
Olga Bajková
Autor a expert
Ahoj všichni fandové MyProtein a fitness životního stylu, moje jméno je Olga, ale v on-line světě mě nejčastěji najdete po přezdívkou Bajola, pod kterou působím i pracovně hlavně jako grafický designér.
Olga Bajková je profesionální fitness food blogger. Je úspěšnou absolventkou kurzu Praktické sestavování jídelníčku, Bolavá záda a Specialista pro fitness výživu po vedením Fitness Institut.
Její obrovskou vášní jsou fit recepty, kterými příspívá na náš blog.
Je zakladatelkou projektu Bajola – Fit bez diet, kde o ní můžete nalézt vice informací. Olgu můžete take sledovat na jejím instagramu: https://www.instagram.com/bajolafitcz/
Ve svém volném času se samozřejmě věnuje fitness, sportu a fotografování jídla a food stylingu.
Zkoušela jsem pár diet, vč. sacharidových vln, ale výsledkem byly jen značné váhové výkyvy. Chtěla jsem najít způsob, jak konečně spatřit a konstantně udržet alespoň náznak sixpacku, a to s co nejmenší námahou a omezováním se. Klíč jsem objevila ve vlastní přípravě jídel a konzistenci cvičení. Řídím se heslem „Consistancy is the key“.
A protože 80 % úspěchu je strava a já jsem velký gurmán, budu se na blogu MyProtein zaměřovat na recepty. Primárně jednoduché sladké recepty, protože miluju sladké, ale občas to budu prokládat i tradiční českou a italskou kuchyní transformovanou do fitness podoby. I přesto, že už nepraktuji počítání maker (IIFYM), budu u receptů uvádět i nutriční hodnoty.
Doufám, že moje recepty vyzkoušíte a bude vám chutnat! ;-)