Tenhle veganský recept z jednoho hrnce bude jedničkou mezi vašimi obědy.
Ať už se stravujete kompletně vegansky anebo jen chcete obměnit tradiční kuře s rýží, tenhle vynikající čočkový dahl jednoznačně zpestří váš jídelníček.
Je dělaný z červené čočky, která je plná bílkovin a vlákniny, stejně tak jako základních živin jako jsou například vitamíny skupiny B, železo, draslík a zinek – ideální na doplnění denních potřeb.
A pokud máte víc času, proč se neodměnit ještě těmito neuvěřitelnými domácími naan chleby. Jsou úžasně jednoduché, zcela vegan a při obědové pauze vám je budou všichni kolegové závidět.
Počet porcí: 4Ingredience
Na čočkový dahl:- 2 lžíce 100% kokosového oleje
- 1 cibule (nakrájená)
- 1 střední kousek zázvoru (nastrouhaný)
- 3 stroužky česneku (utřeného)
- 1 a ½ lžíce kurkumy
- 1 a ½ lžíce kmínu
- 15 lžic kari prášku
- 300g červené čočky (propláchnuté)
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1,2 litru zeleninového vývaru
- Koriandr na ozdobu
- 200g hladké mouky
- ¼ lžičky soli
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 250g bílého rostlinného jogurtu
Postup
- Nejprve na mírném ohni ve velkém hrnci rozehřejte kokosový olej. Až se rozteče, přidejte cibuli, zázvor a česnek a za občasného míchání opékejte 3-4 minuty.
- Zatímco budete čekat, připravte si vývar – rozpusťte zeleninový bujón v 1200 ml vroucí vody. Dejte stranou.
- Poté přidejte do hrnce kurkumu, kmín a kari a minutu míchejte.
- Přidejte čočku a zamíchejte tak, aby se všechny ingredience v hrnci propojily. Pak přidejte rajčata a promíchejte.
- Nyní opatrně přilijte vývar a pomalu míchejte, aby se vše spojilo. Zmírněte žár, přikryjte pokličkou a nechte 30 minut probublávat.
- Zatímco budete čekat, začněte si připravovat naan. Do mísy dejte mouku, sůl, prášek do pečiva a jogurt a dobře promíchejte, než vznikne těsto.
- Pomoučete si vál nebo pracovní plochu a rukama prohněťte těsto, ze kterého následně vytvořte bochník. Pomocí ostrého nože rozkrojte na stejně velké kousky – my jsme udělali 8 mini naanů, ale můžete rozdělit i na čtvrtiny a vytvořit tak 4 velké.
- Z každé části těsta zformujte rukama placku a dávejte je postupně po jedné na pánev. Opékejte každou pár minut, dokud trochu nevyskočí a nezezlátne.
- Jakmile se váš čočkový dahl z jednoho hrnce dovaří, dobře zamíchejte a podávejte s rýží. Ke každé porci přidejte mini naan a ozdobte koriandrem.
Nutriční informace na jednu porci:
Čočkový Dahl | Naan | |
Kalorie | 191 | 144 |
Sacharidy | 14.3g | 19.2g |
Bílkoviny | 8.5g | 3.1g |
Tuky | 9g | 5.4g |
Lauren vystudovala anglickou literaturu a pochází z jihu. Miluje plavání, během uplynulých let objevila sílu tréninků se zátěží a má mnoho prostoru pro zlepšení ve svých každotýdenních hodinách Hot jógy.
O víkendech většinou peče nebo jí nějaký brunch a užívá si každý nový recept se svými spolubydlícími - hlavně od té doby, co se zbavila studentských návyků jako například života na těstovinách. Především však věří v udržování rovnováhy mezi tréninkem a sociálním životem.
Zjistěte víc o zkušenostech Lauren zde.