S recepty na brownies se na internetu, ale i v kuchařkách a televizi, poslední dobou přímo roztrhl pytel. Vymýšlejí se různé druhy, od klasických s moukou a cukrem až po nejrůznější druhy nových ″fitness“ a zdravých verzí – cuketové, banánové, batátové, květákové... Ale my se dnes vrhneme na ještě jeden trochu jiný druh. Fazolové brownies.
Fazole v těstu? Ano, opravdu fazole. Udělají krásnou a jemnou texturu těsta a navíc zvýší obsah bílkovin. Brownies jsou díky nim vláčné, chutné a rozhodně by nikdo podle chuti nepoznal, že jsou vlastně z fazolí. Takže se nemusíte obávat a můžete tento delikátní dezert nabídnout kterékoliv příchozí návštěvě, ať už se zdravým životním stylem zabývá, hlídá si ″makra“ a bílkoviny, nebo je to typ člověka spíš čokoládový, co si rád dá nějaký ten sladký zákusek.
Ingredience:
- 500g uvařených červených fazolí (nebo 2 plechovky fazolí v nálevu) * 50g MyProtein Whey čokoládového proteinu (mohou být i míchané čokoládové příchutě – čokoláda a kokos, čokoláda a oříšek, čokoláda a karamel,...)
- 50g MyProtein Whey čokoládového proteinu (mohou být i míchané čokoládové příchutě – čokoláda a kokos, čokoláda a oříšek, čokoláda a karamel,...)
- 20g holandského kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 2 banány (cca 240g)
- 2 vejce
- Špetka skořice
1. Předehřejeme si troubu na 175°C a středně velký plech vysteleme pečícím papírem (popřípadě vymažeme a vysypeme).
2. Oloupeme dva větší banány a nakrájíme na malé kousky, které poté vložíme do velké mísy. Tam banány pomocí vidličky pořádně rozmačkáme.
3. K banánům přidáme špetku skořice a rozklepneme dvě vejce. Směs pořádně rozmícháme.
4. Přidáme suché ingredience – čokoládový protein, holandské kakao, sáček kypřícího prášku do pečiva – a celou směs opět jemně promícháme.
5. Fazole, obzvlášť pokud jsou z plechovek, pořádně propláchneme vlažnou vodou a přidáme je k předpřipravenému těstu.
6. Pomocí tyčového mixéru pořádně smícháme všechny ingredience a těsto rozmixujeme do hladka.
7. Stěrkou přendáme těsto z mísy do připraveného plechu a vložíme do trouby.
8. Pečeme na 175°C zhruba 20 minut. Těsto kontrolujeme špejlí. Před dopečením můžeme posypat ještě nastrouhanou čokoládou nebo ořechy.
9. Necháme vychladnout a podáváme.
Živiny na celý plech:
Energie: 1206 kcal / 5049,78 kJ
Bílkoviny: 95,53g
Sacharidy: 141,86g
Tuky: 20,406g
Vláknina: 41,56g
Na 100g:
Energie: 154,06 kcal / 645 kJ
Bílkoviny: 12,2g
Sacharidy: 18,12g
Tuky: 2,6g
Vláknina: 5,3g