Lucie Králová
Autor a expert6 let Ago
Hummus je tradiční pokrm středomořského pobřeží. Jedná se o jakousi pastu či pomazánku, která je především z cizrny. Ta se pak mísí se sezamovou pastou, citronovou šťávou a dalšími ingrediencemi dle chuti. Velkou oblíbenost získal v poslední době díky celkové populární vlně veganství.
Batáty, nebo-li sladké brambory, pochází ze Severní Ameriky. Obsahují velké množství železa, vitamínů A, B, C a E a rovněž vlákniny. Opravdu mají nasládlou chuť, nicméně se dají hojně využít i v kuchyni slané. Ve spojení s mrkví tvoří skvělou kombinaci k různým dipům, a to nejen svým barevným sladěním, ale i obdobnou sladkou chutí.
Ingredience:
Hummus- Plechovka cizrny (cca 400g)
- Šťáva z půlky citronu
- 20g sezamové pasty (Tahini)
- Sůl, pepř, oblíbené koření
- 1 větší batát (500g)
- 2 větší mrkve (300g)
- 20ml kokosového oleje
- Sůl, pepř, oblíbené koření
Postup:
Hummus- Cizrnu v plechovce propláchneme a necháme okapat od vody.
- Vložíme ji do kuchyňského robotu, přidáme špetku soli a pepře a šťávu z citronu.
- Mixujeme do hladka.
- Uchováváme v lednici.
- Plech vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 175°C.
- Pořádně omyjeme batát a zbavíme ho nepěkných částí. Nakrájíme jej na stejně tlusté špalky.
- Stejný postup zopakujeme u mrkve.
- Hranolky vložíme do velké mísy. Posypeme je pepřem a solí a oblíbeným kořením.
- Rozehřejeme kokosový olej a zalijeme s ním hranolky.
- Všechny ingredience pořádně promícháme a poté hranolky rovnoměrně rozprostřeme na plech
- Pečeme cca 20 – 30 minut.
- Podáváme s hummusem či jiným oblíbeným dipem.
Lucie Králová
Autor a expert
Medailonek – Lucie Králová
Lucie je nadšenou studentkou fyzioterapie, které se v současné době věnuje na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity. Rovněž absolvovala kurz fitness instruktora a v této oblasti, stejně jako ve výživě a regeneraci a celkově zdravém stylu, se nadále aktivně vzdělává.
V rámci studia spolupracuje s profesionálními sportovci, například s českým juniorským biatlonistickým týmem a předními hráči badmintonu. Lucie má praktické zkušenosti z lázní, kde rozšiřovala své ysokoškolské znalosti o komunikaci a práci s pacienty.
Lucie se aktivně podílí na obsahu pro Myprotein a více informací o ní naleznete na jejím Instagramovém profilu: https://www.instagram.com/missnothingdamn.
Ve svém volném čase se věnuje samozřejmě sportu – fitness, posilování, ale také relaxacím. Sama si vede tréninky a jejich rozvržení. Miluje procházky, přírodu, hory, a když může, odjede proto z města. Mezi její koníčky rovněž patří čtení, psaní, hudba, psychologie, čas s přáteli, vaření a jiné drobné radosti všedních dní.