Hummus je tradiční pokrm středomořského pobřeží. Jedná se o jakousi pastu či pomazánku, která je především z cizrny. Ta se pak mísí se sezamovou pastou, citronovou šťávou a dalšími ingrediencemi dle chuti. Velkou oblíbenost získal v poslední době díky celkové populární vlně veganství.
Batáty, nebo-li sladké brambory, pochází ze Severní Ameriky. Obsahují velké množství železa, vitamínů A, B, C a E a rovněž vlákniny. Opravdu mají nasládlou chuť, nicméně se dají hojně využít i v kuchyni slané. Ve spojení s mrkví tvoří skvělou kombinaci k různým dipům, a to nejen svým barevným sladěním, ale i obdobnou sladkou chutí.
Ingredience:
Hummus
Plechovka cizrny (cca 400g)
Šťáva z půlky citronu
20g sezamové pasty (Tahini)
Sůl, pepř, oblíbené koření
Hranolky
1 větší batát (500g)
2 větší mrkve (300g)
20ml kokosového oleje
Sůl, pepř, oblíbené koření
Postup:
Hummus
Cizrnu v plechovce propláchneme a necháme okapat od vody.
Vložíme ji do kuchyňského robotu, přidáme špetku soli a pepře a šťávu z citronu.
Mixujeme do hladka.
Uchováváme v lednici.
Hranolky
Plech vyložíme pečícím papírem a troubu předehřejeme na 175°C.
Pořádně omyjeme batát a zbavíme ho nepěkných částí. Nakrájíme jej na stejně tlusté špalky.
Stejný postup zopakujeme u mrkve.
Hranolky vložíme do velké mísy. Posypeme je pepřem a solí a oblíbeným kořením.
Rozehřejeme kokosový olej a zalijeme s ním hranolky.
Všechny ingredience pořádně promícháme a poté hranolky rovnoměrně rozprostřeme na plech
Pečeme cca 20 – 30 minut.
Podáváme s hummusem či jiným oblíbeným dipem.