Výzkum ukazuje, že pravidelný dostatečný příjem B vitamínů, kyseliny listové a vitamínu B12, může pomoci zlepšit vaši náladu. To je připisováno tomu, že tyto esenciální vitamíny hrají důležitou roli v metabolismu určitého uhlíku, S-adenosylmethioninu (nebo SAM), který je nezbytný pro neurologické funkce. 1
Vejce jsou skvělým zdrojem vitamínu B12 a kyseliny listové, navíc jsou nabitá kvalitními bílkovinami. Další důkaz toho, že jsou snídaní šampionů.
Všichni víme jak vařit, smažit a umíchat vajíčka (nebo aspoň doufáme, že ano), ale zkusili jste někdy shakshuku, lahodné jídlo, jehož základem jsou vejce? Pokud je vaší odpovědí ne, pak to musíte co nejdřív napravit.
Shakshuka je tradiční středomořský pokrm obsahující ztracená vejce v bohaté omáčce z rajčat, olivového oleje, paprik, cibule a česneku. Podle nás je to skvělé jídlo v jakoukoliv denní dobu – ať už si ho vychutnáváte s čerstvým chlebem jako brunch nebo se salátem k večeři.
Tady se dozvíte, jak na to!
Počet porcí: 4https://www.youtube.com/watch?v=Hz_xUbejeXM&feature=emb_logo
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule (nakrájená)
- 1 červená paprika (nakrájená)
- 4 stroužky česneku (utřeného)
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička chilli plátků
- 2 plechovky kvalitních rajčat
- Sůl a pepř
- 1 hrst čerstvého koriandru (nebo petržele, pokud preferujete tu)
- 6 vajec
Postup
- Nejprve ve velké pánvi na olivovém oleji opečte cibuli a papriku.
- Přidejte česnek a koření a opékejte zhruba další minutu, pak přidejte rajčata a nechte probublávat na mírném plamenu asi 15 minut.
- Pak přidejte polovinu koriandru, opepřete a dobře promíchejte. Pak lžíci vytvořte v omáčce vír a opatrně do něj vyklepněte vejce. Opakujte postupně se všemi vejci, nechte mezi nimi v pánvi dostatek místa.
- Pak můžete nezakrytou pánev dát buď do trouby na gril, nebo nechat na sporáku a přikrýt pokličkou (nechte tam malou mezeru, aby mohla unikat pára). Nechte vařit, dokud nebudou bílky hotové, ale žloutky stále tekuté.
- Podávejte okamžitě s pita chlebem nebo čerstvým chlebem – nejlíp chutná přímo z pánve!
Reference
- Coppen, A., & Bolander-Gouaille, C. (2005). Treatment of depression: time to consider folic acid and vitamin B12. Journal of Psychopharmacology, 19(1), 59-65.
Nutriční informace
Na jednu porci
Kalorie | 291kcal | 129 kalorií z tuku |
---|
% Doporučeného denního množství * | ||
---|---|---|
Tuky | 14.3g | 22% |
Sacharidy | 23.4g | 8% |
Bílkoviny | 9.6g | 19% |
Lauren vystudovala anglickou literaturu a pochází z jihu. Miluje plavání, během uplynulých let objevila sílu tréninků se zátěží a má mnoho prostoru pro zlepšení ve svých každotýdenních hodinách Hot jógy.
O víkendech většinou peče nebo jí nějaký brunch a užívá si každý nový recept se svými spolubydlícími - hlavně od té doby, co se zbavila studentských návyků jako například života na těstovinách. Především však věří v udržování rovnováhy mezi tréninkem a sociálním životem.
Zjistěte víc o zkušenostech Lauren zde.