Ať už jste zcela oddáni rostlinné stravě nebo jen chcete vyzkoušet něco nového a lahodného, tenhle recept na teriyaki tofu od Nialla Kirklanda je zaručenou výhrou.
Je vlastně docela snadné připravit krásně křupavé tofu díky kukuřičné mouce a vaší vlastní teriyaki omáčce, ideální na zahnání chutí na nezdravé jídlo z asijské restaurace.
Počet porcí: 3Ingredience
Na křupavé tofu:- 300g tofu (na kostičky)
- 50g kukuřičné mouky (+1 lžíce na omáčku)
- 1,5 lžíce 100% kokosového oleje
- 1 stroužek česneku (nakrájený najemno)
- Malý kousek zázvoru (nakrájený najemno)
- 1 cibule (nakrájená natenko)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce hnědého cukru
- 75ml vody
- 125g rýže basmati
- Nakrájená mrkev
- Nakrájená okurka
- Sezamová semínka na posypání
Postup
- Nejprve dejte do mělké misky 50g kukuřičné mouky a obalte v ní všechny kostičky tofu.
- Poté zahřejte v pánvi lžíci kokosového oleje a přidejte tofu.
- Opečte tofu na mírném plamenu, pravidelně ho otáčejte, dokud nebude křupavé a zlatavé na povrchu, a poté dejte stranou.
- Dále přidejte do pánve ještě trochu kokosového oleje a následně přidejte česnek a zázvor a opékejte další minutu.
- Přijdete cibuli a opékejte ještě pár minut, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte sójovou omáčku, sezamový olej a hnědý cukr, dobře promíchejte a pak přidejte kukuřičnou mouku smíchanou se zhruba 75 ml teplé vody.
- Nechte omáčku probublávat – díky kukuřičné mouce zhoustne – a jakmile dosáhnete požadované konzistence, vraťte do pánve tofu a pořádně smíchejte s teriyaki omáčkou.
- Do krabičky si dejte rýži a salát, tofu, mrkev, okurku a posypejte sezamovými semínky.
Nutriční informace
Na jednu porci
Kalorie | 497kcal | 162 kalorií z tuku |
---|
% Doporučeného denního množství * | ||
---|---|---|
Tuky | 18g | 28% |
Sacharidy | 60g | 20% |
Bílkoviny | 19.2g | 38% |
Lauren vystudovala anglickou literaturu a pochází z jihu. Miluje plavání, během uplynulých let objevila sílu tréninků se zátěží a má mnoho prostoru pro zlepšení ve svých každotýdenních hodinách Hot jógy.
O víkendech většinou peče nebo jí nějaký brunch a užívá si každý nový recept se svými spolubydlícími - hlavně od té doby, co se zbavila studentských návyků jako například života na těstovinách. Především však věří v udržování rovnováhy mezi tréninkem a sociálním životem.
Zjistěte víc o zkušenostech Lauren zde.