
Je léto a s ním přichází i obrovské možnosti využití sezónního ovoce. V dnešním receptu se zaměříme na jablka, jejichž využití je sice známé spíš až na podzim, ale malá opadavá jablíčka, lidově taky „žňovky“, se nachází v tuto dobu všude a pro svou kyselejší chuť se až tolik nehodí k přímé konzumaci. Za to jsou výborná v koláčích a sladkých pokrmech, které tvoří vláčnějšími, a proto se také objeví v našem koláči a společně s vanilkovým proteinem vytvoří báječný a zdravý dezert ke kávě nebo ke snídani.

Ingredience:
4 menší jablka
150g bílého jogurtu
50g MyProtein Whey proteinu (vanilková příchuť)
80g ovesných vloček
25g pohankové mouky
1 vejce
1 balíček kypřícího prášku do pečiva
10g kokosového oleje
Skořice
Vanilkové flavdrops
Postup:
Předehřejeme si troubu na 150°C a vymažeme a vysypeme formu (popřípadě vysteleme pečícím papírem) zhruba o průměru 24 centimetrů.
Oloupeme slupky z jablek a tři na struhadle na hrubo nastrouháme do mísy.
K jablkům do mísy přidáme vanilkový protein, 50g ovesných vloček, pohankovou mouku, bílý jogurt, špetku skořice a kypřící prášek do pečiva.
Oddělíme žloutek od bílku, přidáme do mísy k ostatním ingrediencím a pořádně všechno zamícháme.
Vaječný bílek v druhé míse vyšleháme do tuhého sněhu a poté jej opatrně přimícháváme do mísy k zbylému těstu.
Přidáme pár kapek vanilkových flavdrops (množství podle toho, jak máte rádi sladké), ještě jednou zamícháme a těsto stěrkou přendáme z mísy do připravené formy, kterou vložíme do trouby a necháme zhruba 10 minut péct.
Mezitím si rozpálíme pánev, na které necháme rozpouštět 10g (zhruba 2 čajové lžičky) kokosové oleje. Po chvíli přidáme 30g ovesných vloček a poslední jablko nakrájené na menší kostičky. Můžeme opět i zasypat trochou skořice. Chvíli pražíme na oleji (cca 3 minuty), dokud směs nezačne vonět a zlátnout.
Z trouby vytáhneme předpečený koláč, posypeme ho jablečno ovesnou směsí a znovu vrátíme do trouby.
Pečeme ještě 8-10 minut a zda je těsto řádně propečené, zkoušíme špejlí.
Necháme vychladnout a podáváme.

Živiny na celý koláč:
Energie: 1034kcal / 4329,11kJ
Bílkoviny: 64,125g
Sacharidy: 115,61g
Tuky: 32,52g
Vláknina: 17,6g
Na jednu porci (1/8 koláče):
Energie: 129,25kcal / 541,14kJ
Bílkoviny: 8,02g
Sacharidy: 14,45g
Tuky: 4,065g
Vláknina: 2,2
Hodnoty se mohou mírně lišit podle velikosti jablek a druhu bílého jogurtu.

