Dnešní recept se bude opět řadit mezi ty neotřelé a pro některé možná zvláštní. Na místo mouky je v koláči totiž využita cizrna, která vytvoří těsto krásně hladké a koláč bude naprosto vláčný. Chuťově ji nelze poznat, tudíž je opravdu použita jen jako náhražka mouky a zdroj prospěšných bílkovin. Cizrna, jinak se jí také říká římský hrách, sama o sobě má mnoho zdraví prospěšných benefitů. Obsahuje vysoké procento vápníku, železa, fosforu, draslíku, manganu nebo hořčíku.
Recept na cizrnový koláč je bez cukru, je zcela oslazen příchutí proteinu, popřípadě lze použít sladící kapičky Flavdrops. Svým způsobem je vhodný i pro celiaky, pokud využijí bezlepkové ovesné vločky. Rozhodně stojí za vyzkoušení!
Ingredience:- 300g uvařené cizrny
- 30g MyProtein Whey Proteinu (já použila příchuť Vanilka)
- 30g jemných ovesných vloček
- 2 vejce
- Vanilkové flavdrops
- Předehřejeme si troubu na 175°C a formu si vysteleme pečícím papírem, popřípadě vymažeme kokosovým olejem a zlehka vysypeme jemnými nebo namletými ovesnými vločkami.
- Uvařenou cizrnu pořádně propláchneme vlažnou vodou a následně ji necháme okapat.
- Do velké mísy odvážíme protein a jemné ovesné vločky, společně promícháme.
- Rozklepneme vejce a oddělíme žloutek od bílku. Žloutky společně s pár kapičkami vanilkových flavdrops (nejsou nutné) přidáme do mísy a těsto smícháme.
- Přidáme cizrnu zbavenou přebytečné vody a pomocí tyčového mixéru ingredience rozmixujeme do hladka.
- Ve vedlejší míse vyšleháme bílky do tuhého sněhu a poté opatrně vmícháváme do těsta v druhé míse.
- Těsto přendáme do připravené formy a vložíme do trouby.
- Pečeme na 175°C 15-20 minut, kontrolujeme pomocí špejle.
- Necháme vychladnout a podáváme.
Živiny na celý koláč:
Energie: 792,973 kcal / 3320,02 kJ
Bílkoviny: 63,38g
Sacharidy: 91,3g
Tuky: 20,38g
Vláknina: 15,81g
Na porci (1/8 koláče):
Energie: 99,12 kcal / 415 kJ
Bílkoviny: 7,92g
Sacharidy: 11,41g
Tuky: 2,55g
Vláknina: 1,97g
: