V dnešním receptu si ukážeme zdravou variantu kefírové buchty, jež je zajisté velmi oblíbená pro svou konzistenci a vláčnost.
Kefírové mléko se řadí do kysaných mléčných výrobků podobně jako například jogurty. Obsahují kefírová zrna s kvasinkami, jež přeměňují laktózu za vzniku malého množství etanolu a oxidu uhličitého – z tohoto procesu vzniká ona specifická svěží a zároveň mírně ostrá chuť. Hlavním plusem kefírů je lepší stravitelnost než u běžného mléka, a to díky kyselému prostředí, které zajišťuje právě dokonalejší zpracování bílkovin a vápníku.
Ale teď už k samotnému receptu :)
Ingredience:
- 30g MyProtein Impact Whey proteinu (příchuť Chocolate Smooth)
- 70g jemných ovesných vloček
- 2 menší jablka (cca 200g)
- 20g holandského kakaa
- 20g kokosového oleje
- 150ml nízkotučného neochuceného kefírového mléka
- 2 vejce
- PDP
- Čokoládové flavdrops
- Zapneme troubu a předehřejeme si ji na 180°C. Menší plech vysteleme pečícím papírem, popřípadě vymažeme kokosovým olejem a zlehka vysypeme jemnými ovesnými vločkami.
- Do mísy rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme ovesné vločky, čokoládový protein, holandské kakao, pár kapek čokoládových flavdrops kapiček a dobře promícháme.
- Kokosový olej zahřejeme a následně jej také přidáme ke směsi.
- Jablka umyjeme, oloupeme slupku a najemno nastrouháme ke zbytku těsta.
- Opatrně budeme nalívat kefírové mléko a u toho těsto stále mícháme.
- Ve vedlejší míse vyšleháme bílky do tuhého sněhu, který poté přimícháme do těsta.
- Na závěr přidáme kypřící prášek do pečiva.
- Těsto přendáme z mísy na nachystaný plech a pečeme v troubě na 180°C zhruba 30 minut.
- Necháme vychladnout, nakrájíme na 12 menších kousků a podáváme.
Živiny na celý plech:
Energie: 946,61 kcal / 3960,66 kJ
Bílkoviny: 54,84g
Sacharidy: 85,04g
Tuky: 42,5g
Vláknina: 17,4g
Živiny na jeden kousek (1/12):
Energie: 78,88 kcal / 330,055 kJ
Bílkoviny: 4,57g
Sacharidy: 7,086g
Tuky: 3,54g
Vláknina: 1,45g