V dnešním receptu si ukážeme zdravou variantu kefírové buchty, jež je zajisté velmi oblíbená pro svou konzistenci a vláčnost.
Kefírové mléko se řadí do kysaných mléčných výrobků podobně jako například jogurty. Obsahují kefírová zrna s kvasinkami, jež přeměňují laktózu za vzniku malého množství etanolu a oxidu uhličitého – z tohoto procesu vzniká ona specifická svěží a zároveň mírně ostrá chuť. Hlavním plusem kefírů je lepší stravitelnost než u běžného mléka, a to díky kyselému prostředí, které zajišťuje právě dokonalejší zpracování bílkovin a vápníku.
Ale teď už k samotnému receptu :)
Ingredience:
30g MyProtein Impact Whey proteinu (příchuť Chocolate Smooth)
2 menší jablka (cca 200g)
20g kokosového oleje
150ml nízkotučného neochuceného kefírového mléka
2 vejce
PDP
Postup:
Zapneme troubu a předehřejeme si ji na 180°C. Menší plech vysteleme pečícím papírem, popřípadě vymažeme kokosovým olejem a zlehka vysypeme jemnými ovesnými vločkami.
Do mísy rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme ovesné vločky, čokoládový protein, holandské kakao, pár kapek čokoládových flavdrops kapiček a dobře promícháme.
Kokosový olej zahřejeme a následně jej také přidáme ke směsi.
Jablka umyjeme, oloupeme slupku a najemno nastrouháme ke zbytku těsta.
Opatrně budeme nalívat kefírové mléko a u toho těsto stále mícháme.
Ve vedlejší míse vyšleháme bílky do tuhého sněhu, který poté přimícháme do těsta.
Na závěr přidáme kypřící prášek do pečiva.
Těsto přendáme z mísy na nachystaný plech a pečeme v troubě na 180°C zhruba 30 minut.
Necháme vychladnout, nakrájíme na 12 menších kousků a podáváme.
Živiny na celý plech:
Energie: 946,61 kcal / 3960,66 kJ
Bílkoviny: 54,84g
Sacharidy: 85,04g
Tuky: 42,5g
Vláknina: 17,4g
Živiny na jeden kousek (1/12):
Energie: 78,88 kcal / 330,055 kJ
Bílkoviny: 4,57g
Sacharidy: 7,086g
Tuky: 3,54g
Vláknina: 1,45g