Víte, že játra jsou velice dobrým a levným zdrojem bílkovin a vitamínů? Ve fitness stravování se jim proto rozhodně nevyhýbejte a pokud zrovna příliš nespěcháte, zkuste z nich připravit chutnou játrovou omáčku.
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření/pečení: 40 minut
Počet porcí: 6
Nutriční hodnoty 6 porcí 1 porce
Energetická hodnota: 1 456 kCal 243 kCal
Sacharidy: 26 g 4 g
Z toho cukry: 0 g 0 g
Bílkoviny: 113 g 19 g
Tuky: 42 g 7 g
Ingredience
- 500 g kuřecích jater
- 1 litr vývaru, ideálně kuřecího
- 30 g instantních mletých ovesných vloček MyProtein
- 150 ml vody
- 1 cibule (100 g)
- 1 lžíce mletého kmínu
- pepř
- sůl
- kokosový olej nebo řepkový olej
Postup
1. Játra umyjte a nákrajejte na menší části.
2. Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a osmažte s kmínem na trošce oleje.
3. Přidejte játra, opepřete a nechejte zatáhnout. (pozor, nesolit, játra by ztvrdly)
4. Zalijte půlkou vývaru a nechejte dusit pod pokličkou 30 minut.
5. Přilejte zbytek vývaru, chvíli povařte a zceďte (oddělte vývar od jater a cibule).
6. Polovinu jater dejte stranou a druhou polovinu jater i s cibulí a trochou vody rozmixujte dohladka.
7. Vývar vraťte na plotnu, vmíchejte rozmixovaná játra, osolte a přiveďte k varu.
8. Mezitím rozmíchejte ovesnou mouku (mleté ovesné vločky) ve vodě a pak pomalu za stálého míchání vlejte do omáčky.
9. Vložte zbytek jater a ještě chvíli povařte.
10. Podávejte s rýží.
Poznámky
- Upřednostňujte bio játra z domácího chovu od prověřeného dodavatele, kde nekrmí zvířata růstovými hormony (ty totiž prochází přes játra).
- Místo ovesných mletých vloček můžete použít i jinou celozrnnou mouku, na zahušťování je vhodná například žitná.
- Mouku s vodou můžete rozmixovat v mixéru, pokud se udělají hrudky.
- Omáčku můžete i zmrazit.