
Hraběnčin koláč
Milujete jablečný štrúdl, ale nechce se vám válet těsta? Pak musíte vyzkoušet tento jablečný koláč s čepičkou ze sněhových bílků, který je fitness variací na známé Hraběnčiny řezy. Přestože se do něj nepřidává žádný tuk, je chuťově vynikající.
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření/pečení: | 30 minut |
Počet porcí: | 8 |
Nutriční hodnoty | 8 porcí | 1 porce |
Energetická hodnota: | 1 375 kCal | 172 kCal |
Sacharidy: | 240 g | 30 g |
Z toho cukry: | 89 g | 11 g |
Bílkoviny: | 46 g | 6 g |
Tuky: | 29 g | 4 g |
Ingredience
Těsto
220 g dýňového pyré
3 žloutky
160 g celozrnné pšeničné mouky nebo ovesné mouky vanilkové sladidlo bez kalorií (stévie, MyProtein sirup, MyProtein flavdrops apod.)
Náplň
800 g jablek
2 lžice skořice (10 g)
3 bílky
sladidlo bez kalorií (stévie, MyProtein sirup, MyProtein flavdrops apod.)
Ostatní
kokosový olej na vymazání formy
Postup
Rozehřejte si troubu na 180 °C.
Smíchejte všechny ingredience na těsto, ochutnejte ho a podle chuti přislaďte.
Část těsta (cca 3 lžíce) dejte stranou na závěrečnou ozdobu koláče.
Vymažte formu kokosovým olejem, doporučuji nízkou skleněnou na koláč, průměr 28 cm, výška 3,5 cm.
Těsto dejte do formy a lžící rozprostřete až do okrajů.
Dejte péct na 10 minut.
Mezitím okrouhlejte jablka a nastrouhejte na struhadle.
Přidejte skořici a podle chuti případně doslaďte.
Z bílků ušlehejte sníh.
Na předpečený korpus dejte vrstvu jablek a na to sníh z bílků.
Odložené těsto rozprostřete po malých kouscích shora po sněhu.
Troubu zeslabte na 160 °C a pečte dalších 20 minut.

Poznámky
Dýňové pyré je třeba si připravit předem. Na typu dýně příliš nezáleží, zatím jsem ho zkoušela ze špagetové a z Hokaidó. Výhodou Hokaidó je, že se dá použít i se slupkou. Dýni lze tepelně upravit buď pečením v troubě nebo uvařit ve vodě. To je jednodušší, ale více se ničí vitamíny rozpustné ve vodě. Při pečení dýni rozpulte, vydlabejte semínka, dejte na pečící papír řeznou stranou dolů a pečte do změknutí dužiny (40 – 60 minut). Při vaření dýni rozčtvrťte, odstraňte semínka a uvařte ve vodě do změknutí (30 – 40 minut). Vyberte si způsob dle vlastní preference. Pak dužinu vydlabejte a rozmixujte úplně dohladka na pyré. Hokaidó můžete rozmixovat kompletně i se slupkou.V lednici vydrží pyré cca týden, ale lze ho i zmrazit. Ne všechny typy dýně si ale po rozmrazení zachovají správnou strukturu.
Místo jablek můžete použít i hrušky.
Koláč lze udělat i ve verzi s proteinem, stačí část mouky nahradit proteinem, doporučuji izolát, který oproti klasickému tak moc netvrdne, a doporučuji nahradit maximálně 30 % mouky, lze i více, ale čím více bude proteinu, tím bude chlebíček hutnější, tužší a méně chutný.
Lze udělat i čokoládovou verzi, stačí použít ovesnou mouku čokoládovou, čokoládový protein a případně přidat 1 – 2 lžíce kakaa na vaření.
Místo celozrnné pšeničné mouky můžete použít i jiný typ celozrnné mouky, nicméně výsledek bude mít trochu jinou konzistenci i chuť.
