Olga Bajková
Autor a expert7 let Ago
Hraběnčin koláč
Milujete jablečný štrúdl, ale nechce se vám válet těsta? Pak musíte vyzkoušet tento jablečný koláč s čepičkou ze sněhových bílků, který je fitness variací na známé Hraběnčiny řezy. Přestože se do něj nepřidává žádný tuk, je chuťově vynikající.
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření/pečení: | 30 minut |
Počet porcí: | 8 |
Nutriční hodnoty | 8 porcí | 1 porce |
Energetická hodnota: | 1 375 kCal | 172 kCal |
Sacharidy: | 240 g | 30 g |
Z toho cukry: | 89 g | 11 g |
Bílkoviny: | 46 g | 6 g |
Tuky: | 29 g | 4 g |
Ingredience
Těsto- 220 g dýňového pyré
- 3 žloutky
- 160 g celozrnné pšeničné mouky nebo ovesné mouky vanilkové sladidlo bez kalorií (stévie, MyProtein sirup, MyProtein flavdrops apod.)
- 800 g jablek
- 2 lžice skořice (10 g)
- 3 bílky
- sladidlo bez kalorií (stévie, MyProtein sirup, MyProtein flavdrops apod.)
- kokosový olej na vymazání formy
Postup
- Rozehřejte si troubu na 180 °C.
- Smíchejte všechny ingredience na těsto, ochutnejte ho a podle chuti přislaďte.
- Část těsta (cca 3 lžíce) dejte stranou na závěrečnou ozdobu koláče.
- Vymažte formu kokosovým olejem, doporučuji nízkou skleněnou na koláč, průměr 28 cm, výška 3,5 cm.
- Těsto dejte do formy a lžící rozprostřete až do okrajů.
- Dejte péct na 10 minut.
- Mezitím okrouhlejte jablka a nastrouhejte na struhadle.
- Přidejte skořici a podle chuti případně doslaďte.
- Z bílků ušlehejte sníh.
- Na předpečený korpus dejte vrstvu jablek a na to sníh z bílků.
- Odložené těsto rozprostřete po malých kouscích shora po sněhu.
- Troubu zeslabte na 160 °C a pečte dalších 20 minut.
Poznámky
- Dýňové pyré je třeba si připravit předem. Na typu dýně příliš nezáleží, zatím jsem ho zkoušela ze špagetové a z Hokaidó. Výhodou Hokaidó je, že se dá použít i se slupkou. Dýni lze tepelně upravit buď pečením v troubě nebo uvařit ve vodě. To je jednodušší, ale více se ničí vitamíny rozpustné ve vodě. Při pečení dýni rozpulte, vydlabejte semínka, dejte na pečící papír řeznou stranou dolů a pečte do změknutí dužiny (40 – 60 minut). Při vaření dýni rozčtvrťte, odstraňte semínka a uvařte ve vodě do změknutí (30 – 40 minut). Vyberte si způsob dle vlastní preference. Pak dužinu vydlabejte a rozmixujte úplně dohladka na pyré. Hokaidó můžete rozmixovat kompletně i se slupkou.V lednici vydrží pyré cca týden, ale lze ho i zmrazit. Ne všechny typy dýně si ale po rozmrazení zachovají správnou strukturu.
- Místo jablek můžete použít i hrušky.
- Koláč lze udělat i ve verzi s proteinem, stačí část mouky nahradit proteinem, doporučuji izolát, který oproti klasickému tak moc netvrdne, a doporučuji nahradit maximálně 30 % mouky, lze i více, ale čím více bude proteinu, tím bude chlebíček hutnější, tužší a méně chutný.
- Lze udělat i čokoládovou verzi, stačí použít ovesnou mouku čokoládovou, čokoládový protein a případně přidat 1 – 2 lžíce kakaa na vaření.
- Místo celozrnné pšeničné mouky můžete použít i jiný typ celozrnné mouky, nicméně výsledek bude mít trochu jinou konzistenci i chuť.
Olga Bajková
Autor a expert
Ahoj všichni fandové MyProtein a fitness životního stylu, moje jméno je Olga, ale v on-line světě mě nejčastěji najdete po přezdívkou Bajola, pod kterou působím i pracovně hlavně jako grafický designér.
Olga Bajková je profesionální fitness food blogger. Je úspěšnou absolventkou kurzu Praktické sestavování jídelníčku, Bolavá záda a Specialista pro fitness výživu po vedením Fitness Institut.
Její obrovskou vášní jsou fit recepty, kterými příspívá na náš blog.
Je zakladatelkou projektu Bajola – Fit bez diet, kde o ní můžete nalézt vice informací. Olgu můžete take sledovat na jejím instagramu: https://www.instagram.com/bajolafitcz/
Ve svém volném času se samozřejmě věnuje fitness, sportu a fotografování jídla a food stylingu.
Zkoušela jsem pár diet, vč. sacharidových vln, ale výsledkem byly jen značné váhové výkyvy. Chtěla jsem najít způsob, jak konečně spatřit a konstantně udržet alespoň náznak sixpacku, a to s co nejmenší námahou a omezováním se. Klíč jsem objevila ve vlastní přípravě jídel a konzistenci cvičení. Řídím se heslem „Consistancy is the key“.
A protože 80 % úspěchu je strava a já jsem velký gurmán, budu se na blogu MyProtein zaměřovat na recepty. Primárně jednoduché sladké recepty, protože miluju sladké, ale občas to budu prokládat i tradiční českou a italskou kuchyní transformovanou do fitness podoby. I přesto, že už nepraktuji počítání maker (IIFYM), budu u receptů uvádět i nutriční hodnoty.
Doufám, že moje recepty vyzkoušíte a bude vám chutnat! ;-)