
S podzimem přichází úroda chutných a šťavnatých jablek. Toto ovoce, které obsahuje mnoho vitamínů a antioxidantů, je v našich končinách velmi oblíbené. Není se čemu divit, výborná nasládlá chuť a k tomu řada jiných benefitů. Neříká se nadarmo, že jedno jablko denně je lepší než sto doktorů. Jejich pravidelná a vyvážená konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, posiluje imunitní systém, srdce i krevní oběh, stabilizuje hladinu cukru v krvi a posiluje dásně. Jablka také obsahují množství vlákniny, která přispívá ke správnému fungování zažívání a čistí střeva. A že jde s jablky kouzlit v různých receptech, sladkých i slaných, to je jen další střípek v dokonalosti těchto plodů.
Dnes tedy recept na výborný jablečný chlebíček, ideální na podzimní talíř, ať už ke snídani nebo jen tak na chuť ke knize a teplému čaji.
Ingredience:
6 menších jablek
50g My Protein Impact Whey Proteinu (příchuť Jablečný drobenkový koláč)
30g chia semínek
Vejce
Kypřící prášek do pečiva
Skořice

Postup:
Zapneme troubu a předehřejeme ji na 175°C. Formu na chlebíček vysteleme pečícím papírem nebo vymažeme kokosovým olejem a vysypeme moukou.
Oloupeme 4 jablka a nakrájíme je do hrnce na malé kostičky. Přilijeme trochu vody a necháme dusit na mírném plameni, dokud nepustí šťávu a nevznikne jablečné pyré. Sem tam zamícháme pomocí vařečky. Pyré necháme chvíli vychladnout.
Ovesné vločky v robotu rozemeleme na mouku a smícháme v míse s proteinem, skořicí a kypřícím práškem do pečiva.
Oddělíme bílek od žloutku. Ten přidáme k vychladlému jablečnému pyré společně s chia semínky a zamícháme.
Smícháme dohromady suchou směs – mouku, protein a kypřící prášek – s pyré, chia semínky a žloutkem.
Ve vedlejší míse vyšleháme vaječný bílek do tuhého sněhu a opatrně přimícháme ke zbytku těsta.
Zbylá dvě jablka oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.
Těsto přesuneme do přichystané formy a poklademe kousky nakrájených jablek.
Vložíme do trouby a pečeme zhruba 40-45 minut na 175°C. Těsto kontrolujeme špejlí.
Necháme vychladnout a podáváme.
Živiny na celý chlebíček:
Energie: 1256 kcal / 5259,98 kJ
Bílkoviny: 70,684g
Sacharidy: 160,8g
Tuky: 31,82g
Vláknina: 40,013g
Na 100g:
Energie: 200,332 kcal / 838,75 kJ
Bílkoviny: 11,27g
Sacharidy: 25,65g
Tuky: 5,07g
Vláknina: 6,38g

