Olga Bajková
Autor a expert7 let Ago
Přivítejte léto stylově i na talíři a připravte si fitness jarní závitky z mletého hovězího masa, zelí a mrkve doplněné o jogurtový dip s křenem. Sice v kuchyni strávíte hodinu a půl, ale budete se olizovat.
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření/pečení: | 40 minut |
Počet porcí: | 10 |
Nutriční hodnoty | 10 ks | 1 ks |
Energetická hodnota: | 1 994 kCal | 199 kCal |
Sacharidy: | 223 g | 22 g |
Z toho cukry: | 11 g | 1 g |
Bílkoviny: | 117 g | 12 g |
Tuky: | 77 g | 8 g |
Pozn.: Nutriční hodnoty jsou uvedeny bez dipu.
IngredienceZávitky- 500 g hovězího mletého masa
- 800 g bílého zelí (1 menší hlávka)
- 3 ks mrkve (200 g)
- 150 g sójových nebo jiných klíčků
- 20 ks rýžového papíru (200 g)
- 1 lžička kari
- sůl
- pepř
- kokosový olej (nebo řepkový nebo máslo Ghee)
- bílý jogurt
- hrst rozmixovaných kešu
- lžička křenu nebo křenexu
- lžíce horčice
- sušená bazalka
- sůl
- pepř
- Očištěné zelí nakrájejte na menší části, očištěnou mrkve nadrobno.
- Ve velkém hrnci rozpusťte trochu tuku a opražte zelí, mrkev a klíčky.
- Osolte, opepřete a podlejte trochou vody, ať se zelenina nepřipaluje, a duste do změknutí cca 30 minut.
- Na pánvci osmažte mleté maso, osolte, opepřete.
- Maso přidejte ke směsi, přidejte kari a ještě pár minut duste společně.
- Směs nechejte vychladnout.
- Připravte si širší nádobu, např. velkou pánev.
- Dejte vařit vodu, např. v konvici.
- Na dno připravené šiřší nádoby nalijte horkou vodu a vložte první rýžový papír.
- Počkejte pár sekund, dokud nezměkne, a vyndejte ho na pracovní plochu nebo velké prkýnko.
- Do papíru dejte dostatečné množství připravené masové směsi, přehněte boky a pevně zabalte.
- Namočte další rýžový papír a závitek ještě jednou zabalte, aby byl pevnější.
- Vznikne cca 10 ks.
- Pokud neseženete klíčky, můžete je vynechat.
- Před podáváním můžete závitky ještě osmažit na tuku nebo ohřát v mikrovlnné troubě.
- Dip můžete uzpůsobit dle svých preferencí a kalorického příjmu, např. jen bílý jogurt a křen apod.
Olga Bajková
Autor a expert
Ahoj všichni fandové MyProtein a fitness životního stylu, moje jméno je Olga, ale v on-line světě mě nejčastěji najdete po přezdívkou Bajola, pod kterou působím i pracovně hlavně jako grafický designér.
Olga Bajková je profesionální fitness food blogger. Je úspěšnou absolventkou kurzu Praktické sestavování jídelníčku, Bolavá záda a Specialista pro fitness výživu po vedením Fitness Institut.
Její obrovskou vášní jsou fit recepty, kterými příspívá na náš blog.
Je zakladatelkou projektu Bajola – Fit bez diet, kde o ní můžete nalézt vice informací. Olgu můžete take sledovat na jejím instagramu: https://www.instagram.com/bajolafitcz/
Ve svém volném času se samozřejmě věnuje fitness, sportu a fotografování jídla a food stylingu.
Zkoušela jsem pár diet, vč. sacharidových vln, ale výsledkem byly jen značné váhové výkyvy. Chtěla jsem najít způsob, jak konečně spatřit a konstantně udržet alespoň náznak sixpacku, a to s co nejmenší námahou a omezováním se. Klíč jsem objevila ve vlastní přípravě jídel a konzistenci cvičení. Řídím se heslem „Consistancy is the key“.
A protože 80 % úspěchu je strava a já jsem velký gurmán, budu se na blogu MyProtein zaměřovat na recepty. Primárně jednoduché sladké recepty, protože miluju sladké, ale občas to budu prokládat i tradiční českou a italskou kuchyní transformovanou do fitness podoby. I přesto, že už nepraktuji počítání maker (IIFYM), budu u receptů uvádět i nutriční hodnoty.
Doufám, že moje recepty vyzkoušíte a bude vám chutnat! ;-)