
Připravit lososa na pánvi asi každý umí, protože to není žádná raketová věda. Příště ho ale zkuste vytunit obalením v sezamových nebo chia semínkách. Zvýšíte nutriční hodnotu a ryba bude v ústech krásně křupat.
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření/pečení: | 10 minut |
Počet porcí: | 1 |
Ingredience
filé z lososa
sezamová semínka
pepř
sůl
citrón
balzamikový ocet
kokosový olej nebo řepkový olej, případně máslo Ghee
Příloha
mražená zelenina, např. Kaiser mix z Lidlu (brokolice, mrkev, květák)
celozrnné toasty nebo batátové pyré
Postup
Na trošce tuku orestujte mraženou zeleninu do změknutí, osolte a opepřete.
Lososa umyjte, osolte a stranou bez kůže poválejte v sezamových semínkách.
Pak osmažte na trošce tuku nejdříve kůží dolů, z každé strany cca 2 minuty.
Na talíři zakápněte šťávou z citrónu, případně ještě polijte balzamikovým octem.
Podávejte buď s opečenými celozrnnými toasty nebo batátovým pyré, které se k lososu velice hodí.
Poznámky
Místo lososa můžete použít i pstruha lososovitého.
Místo sezamu můžete použít i chia semínka nebo lněná semínka.
Batátové pyré připravíte jednoduše uvařením batátů ve vodě nebo upečením v alobalu v troubě a následným rozmixováním dužiny na pyré.

