Olga Bajková
Autor a expert7 let Ago
Moučník nemusí mít jen prázdné kalorie. Stačí místo mouky použít ovesné vločky, přidat jablka a upéct sladkou dobrotu plnou vlákniny. A když část vloček nahradíte proteinovým práškem, výsledný koláč zapadne dobře i do vašeho fitness zdravého jídelníčku.
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření/pečení: | 40 minut |
Počet porcí: | 8 |
Nutriční hodnoty | 8 porcí | 1 porce |
Energetická hodnota: | 1058 kCal | 132 kCal |
Sacharidy: | 158 g | 20 g |
Z toho cukry: | 19 g | 2 g |
Bílkoviny: | 43 g | 5 g |
Tuky: | 34 g | 4 g |
Ingredience
- 150 g ovesných vloček
- 400 ml vody
- 150 g bílého jogurtu
- 2 vejce
- špetka soli
- 300 g jablek
- 2 lžičky skořice (10 g)
- 1 kypřící prášek (12 g)
- sladidlo bez kalorií (sukralóza, MyProtein sirup, MyProtein flavdrops apod.)
- kokosový olej na vymazání formy
- Jablka zbavte jádřinců, umyjte a nakrájejte na kostičky.
- Přidejte skořici a podle chuti případně doslaďte.
- Oddělte žloutky od bílků, k bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh.
- Žloutky utřete se sladidlem a vmíchejte do sněhu.
- Rozehřejte troubu na 170 °C.
- Vločky zalejte horkou vodou, nechte ji vsáknout.
- Přidejte jogurt, prášek do pečiva a pořádně rozmíchejte.
- Nakonec do hmoty přidejte sníh se žloutky.
- Připravte si kulatou formu, doporučuji silikonovou se skleněným dnem o průměru 23 cm.
- Formu vymažte kokosovým olejem.
- Těsto vlijte do formy, nahoru dejte jablka a přitlačte je do těsta.
- Pečte 30 - 40 minut, otestujte špejlí, zda se těsto nelepí.
Poznámky
- Koláč lze udělat i ve verzi s proteinem, stačí část vloček nahradit proteinem, doporučuji izolát, který oproti klasickému tak moc netvrdne, a doporučuji nahradit maximálně 30 % vloček, lze i více, ale čím více bude proteinu, tím bude těsto hutnější, tužší a méně chutné.
- Do těsta můžete také vmíchat rozinky nebo jiné sušené ovoce.
- Koláč je chutnější, když se nechá alespoň den uležet v lednici.
- Před servírováním ho můžete polít sirupem bez kalorií a posypat ořechy.
Olga Bajková
Autor a expert
Ahoj všichni fandové MyProtein a fitness životního stylu, moje jméno je Olga, ale v on-line světě mě nejčastěji najdete po přezdívkou Bajola, pod kterou působím i pracovně hlavně jako grafický designér.
Olga Bajková je profesionální fitness food blogger. Je úspěšnou absolventkou kurzu Praktické sestavování jídelníčku, Bolavá záda a Specialista pro fitness výživu po vedením Fitness Institut.
Její obrovskou vášní jsou fit recepty, kterými příspívá na náš blog.
Je zakladatelkou projektu Bajola – Fit bez diet, kde o ní můžete nalézt vice informací. Olgu můžete take sledovat na jejím instagramu: https://www.instagram.com/bajolafitcz/
Ve svém volném času se samozřejmě věnuje fitness, sportu a fotografování jídla a food stylingu.
Zkoušela jsem pár diet, vč. sacharidových vln, ale výsledkem byly jen značné váhové výkyvy. Chtěla jsem najít způsob, jak konečně spatřit a konstantně udržet alespoň náznak sixpacku, a to s co nejmenší námahou a omezováním se. Klíč jsem objevila ve vlastní přípravě jídel a konzistenci cvičení. Řídím se heslem „Consistancy is the key“.
A protože 80 % úspěchu je strava a já jsem velký gurmán, budu se na blogu MyProtein zaměřovat na recepty. Primárně jednoduché sladké recepty, protože miluju sladké, ale občas to budu prokládat i tradiční českou a italskou kuchyní transformovanou do fitness podoby. I přesto, že už nepraktuji počítání maker (IIFYM), budu u receptů uvádět i nutriční hodnoty.
Doufám, že moje recepty vyzkoušíte a bude vám chutnat! ;-)