Zpět na hlavní obsah
Recepty

Recept: Ovesný jablkový koláč

Recept: Ovesný jablkový koláč
Olga Bajková
Autor a expert7 let Ago
Zobrazit profil Olga Bajková

Moučník nemusí mít jen prázdné kalorie. Stačí místo mouky použít ovesné vločky, přidat jablka a upéct sladkou dobrotu plnou vlákniny. A když část vloček nahradíte proteinovým práškem, výsledný koláč zapadne dobře i do vašeho fitness zdravého jídelníčku.

 

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření/pečení: 40 minut
Počet porcí: 8

 

Nutriční hodnoty 8 porcí 1 porce
Energetická hodnota: 1058 kCal 132 kCal
Sacharidy: 158 g 20 g
Z toho cukry: 19 g 2 g
Bílkoviny: 43 g 5 g
Tuky: 34 g 4 g

 

Ingredience
  •  150 g ovesných vloček
  • 400 ml vody
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 300 g jablek
  • 2 lžičky skořice (10 g)
  • 1 kypřící prášek (12 g)
  • sladidlo bez kalorií (sukralóza, MyProtein sirup, MyProtein flavdrops apod.)
  • kokosový olej na vymazání formy
Postup
  1. Jablka zbavte jádřinců, umyjte a nakrájejte na kostičky.
  2. Přidejte skořici a podle chuti případně doslaďte.
  3. Oddělte žloutky od bílků, k bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh.
  4. Žloutky utřete se sladidlem a vmíchejte do sněhu.
  5. Rozehřejte troubu na 170 °C.
  6. Vločky zalejte horkou vodou, nechte ji vsáknout.
  7. Přidejte jogurt, prášek do pečiva a pořádně rozmíchejte.
  8. Nakonec do hmoty přidejte sníh se žloutky.
  9. Připravte si kulatou formu, doporučuji silikonovou se skleněným dnem o průměru 23 cm.
  10. Formu vymažte kokosovým olejem.
  11. Těsto vlijte do formy, nahoru dejte jablka a přitlačte je do těsta.
  12. Pečte 30 - 40 minut, otestujte špejlí, zda se těsto nelepí.

 

Poznámky
  • Koláč lze udělat i ve verzi s proteinem, stačí část vloček nahradit proteinem, doporučuji izolát, který oproti klasickému tak moc netvrdne, a doporučuji nahradit maximálně 30 % vloček, lze i více, ale čím více bude proteinu, tím bude těsto hutnější, tužší a méně chutné.
  • Do těsta můžete také vmíchat rozinky nebo jiné sušené ovoce.
  • Koláč je chutnější, když se nechá alespoň den uležet v lednici.
  • Před servírováním ho můžete polít sirupem bez kalorií a posypat ořechy.

 

 

Olga Bajková
Autor a expert
Zobrazit profil Olga Bajková
Ahoj všichni fandové MyProtein a fitness životního stylu, moje jméno je Olga, ale v on-line světě mě nejčastěji najdete po přezdívkou Bajola, pod kterou působím i pracovně hlavně jako grafický designér. Olga Bajková je profesionální fitness food blogger. Je úspěšnou absolventkou kurzu Praktické sestavování jídelníčku, Bolavá záda a Specialista pro fitness výživu po vedením Fitness Institut. Její obrovskou vášní jsou fit recepty, kterými příspívá na náš blog. Je zakladatelkou projektu Bajola – Fit bez diet, kde o ní můžete nalézt vice informací. Olgu můžete take sledovat na jejím instagramu: https://www.instagram.com/bajolafitcz/ Ve svém volném času se samozřejmě věnuje fitness, sportu a fotografování jídla a food stylingu. Zkoušela jsem pár diet, vč. sacharidových vln, ale výsledkem byly jen značné váhové výkyvy. Chtěla jsem najít způsob, jak konečně spatřit a konstantně udržet alespoň náznak sixpacku, a to s co nejmenší námahou a omezováním se. Klíč jsem objevila ve vlastní přípravě jídel a konzistenci cvičení. Řídím se heslem „Consistancy is the key“. A protože 80 % úspěchu je strava a já jsem velký gurmán, budu se na blogu MyProtein zaměřovat na recepty. Primárně jednoduché sladké recepty, protože miluju sladké, ale občas to budu prokládat i tradiční českou a italskou kuchyní transformovanou do fitness podoby. I přesto, že už nepraktuji počítání maker (IIFYM), budu u receptů uvádět i nutriční hodnoty. Doufám, že moje recepty vyzkoušíte a bude vám chutnat! ;-)
myprotein