
Moučník nemusí mít jen prázdné kalorie. Stačí místo mouky použít ovesné vločky, přidat jablka a upéct sladkou dobrotu plnou vlákniny. A když část vloček nahradíte proteinovým práškem, výsledný koláč zapadne dobře i do vašeho fitness zdravého jídelníčku.
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření/pečení: | 40 minut |
Počet porcí: | 8 |
Nutriční hodnoty | 8 porcí | 1 porce |
Energetická hodnota: | 1058 kCal | 132 kCal |
Sacharidy: | 158 g | 20 g |
Z toho cukry: | 19 g | 2 g |
Bílkoviny: | 43 g | 5 g |
Tuky: | 34 g | 4 g |
Ingredience
150 g ovesných vloček
400 ml vody
150 g bílého jogurtu
2 vejce
špetka soli
300 g jablek
2 lžičky skořice (10 g)
1 kypřící prášek (12 g)
sladidlo bez kalorií (sukralóza, MyProtein sirup, MyProtein flavdrops apod.)
kokosový olej na vymazání formy

Postup
Jablka zbavte jádřinců, umyjte a nakrájejte na kostičky.
Přidejte skořici a podle chuti případně doslaďte.
Oddělte žloutky od bílků, k bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh.
Žloutky utřete se sladidlem a vmíchejte do sněhu.
Rozehřejte troubu na 170 °C.
Vločky zalejte horkou vodou, nechte ji vsáknout.
Přidejte jogurt, prášek do pečiva a pořádně rozmíchejte.
Nakonec do hmoty přidejte sníh se žloutky.
Připravte si kulatou formu, doporučuji silikonovou se skleněným dnem o průměru 23 cm.
Formu vymažte kokosovým olejem.
Těsto vlijte do formy, nahoru dejte jablka a přitlačte je do těsta.
Pečte 30 - 40 minut, otestujte špejlí, zda se těsto nelepí.
Poznámky
Koláč lze udělat i ve verzi s proteinem, stačí část vloček nahradit proteinem, doporučuji izolát, který oproti klasickému tak moc netvrdne, a doporučuji nahradit maximálně 30 % vloček, lze i více, ale čím více bude proteinu, tím bude těsto hutnější, tužší a méně chutné.
Do těsta můžete také vmíchat rozinky nebo jiné sušené ovoce.
Koláč je chutnější, když se nechá alespoň den uležet v lednici.
Před servírováním ho můžete polít sirupem bez kalorií a posypat ořechy.
