Recept na originální, zdravý a proteinový dezert. Tvořen je převážně z tofu.
Tofu je v podstatě sojový sýr, jídlo tedy vhodné i pro vegetariány či vegany. Vyrábí se ze sojových bobů, které se nechají odmočit, nabobtnají a poté se s vodou umixují dohladka. Tato kaše se poté uvaří a jejím pasírováním vzniká sojový nápoj, což je hlavní surovina pro výrobu tofu. Ten se vysráží, následně zatíží, aby se zbavil přebytečné vody, a výsledkem je tofu. Má vysoký obsah bílkovin a hodí se jak do slané, tak i do sladké kuchyně.
V dnešním receptu se zaměříme právě na to sladké a vytvoříme sladkou proteinovou pěnu, která se hodí jako dezert po obědě či jako proteinová svačina před spaním.
Ingredience:- Balení bílého neochuceného tofu (200g)
- 25g My Protein Whey proteinu (libovolná příchuť)
- Menší banán (cca 90g)
- Lžička kokosového oleje (5ml)
- 50g bílého jogurtu
- Flavdrops
- Věci na ozdobení – oříšky, rozinky, sušený banán, semínka, kokosové chipsy, kakaové boby, skořice, arašídové máslo,...
- Tofu vyndáme z obalu a mírně jej necháme okapat od vody, se kterou zpravidla bývá zabaleno.
- Vložíme jej nakrájené na menší kusy do mísy, přisypeme proteinový prášek a bílý jogurt.
- Banán oloupeme a nakrájíme na malá kolečka, která poté přidáme k tofu do mísy.
- Lžičku kokosového oleje rozehřejeme a společně s pár kapkami flavdrops přidáme ke směsi.
- Pomocí tyčového mixéru všechny ingredience rozmixujeme do hladka. Pokud by směs byla příliš tuhá, lze přidat více jogurtu, pokud naopak příliš řídká, přisypeme ještě trochu proteinu.
- Hotovou pěnu rozdělíme do dvou misek a ozdobíme dle naší fantazie.
- Pěnu můžeme hned podávat, popřípadě ji skladovat v lednici.
Živiny na celou pěnu:
Energie: 549,5 kcal / 2300,64 kJ
Bílkoviny: 55,04g
Sacharidy: 25,02g
Tuky: 33,56g
Vláknina: 1,84g
Živiny na 1 porci (1/2 proteinové pěny):
Energie: 286,57 kcal / 1199,82 kJ
Bílkoviny: 27,52
Sacharidy: 12,51
Tuky: 16,78g
Vláknina: 0,92g
Hodnoty se mohou mírně lišit podle značky tofu a bílého jogurtu a příchutě proteinu!
Hodnoty jsou počítány bez ozdob!