Rýžový nákyp – mnoho z nás si zajisté představí lepivou hroudu rýže smíchanou s marmeládou a scvrklými rozinkami, v lepším případě dokonce s čerstvým ovocem, a zasypanou hromadou moučkového cukru. Takovou tu, kterou jsme asi všichni jako malé děti dostávali ve školních jídelnách každý druhý pátek, protože to se vydávaly sladké obědy, a abychom byli upřímní, příliš nadšení jsme z takového oběda nebyli.
Ale ono nemusí vůbec být tak zle. Naopak! Rýžový nákyp může být výbornou alternativou sladkého oběda nebo i svačiny/snídaně, vytvořený s vyváženým poměrem živin, chutný a pečený s láskou. A na přesně takový si dnes ukážeme recept, bez zbytečného cukru navíc a s využitím zdravých ingrediencí. Na oslazení bude stačit především proteinový prášek, který zajistí vyšší poměr bílkovin, a tím pádem vytvoříme zdravý pokrm vhodný nejen pro všechny fitness nadšence.
Ingredience:
- 150g syrové rýže (lze použít dlouhozrnnou, kulatozrnnou i basmati)
- 50g My Protein Whey proteinu (já použila příchuť stracciatella)
- 2 menší vejce
- 5ml kokosového oleje + na vymazání okrajů formy
- 1 jablko (nebo 100g jiného ovoce)
- Skořice
- Flavdrops (já použila příchuť vanilla)
Postup:
- V hrnci na sporáku necháme rozpustit 5ml kokosového oleje.
- Odvážíme si 150g rýže a přidáme do hrnce. Snažíme se pomocí vařečky všechna zrníčka obalit trochou oleje.
- Přilijeme asi 300ml vody, přisypeme špetku skořice, zamícháme vařečkou a necháme dojít k varu.
- Jablko umyjeme, nakrájíme na čtvrtiny a odstraníme jadérka a tvrdý prostředek. Poté jej nakrájíme na malé kousky a přihodíme k rýži vařit.
- Rýži sem tam zamícháme, celkově ji vaříme zhruba 20 minut, popřípadě přilijeme ještě vodu, aby se na dně nepřipalovala.
- Mezitím zapneme troubu a předehřejeme ji na 150°C. Zapékací formu vysteleme pečícím papírem a okraje vymažeme vrstvičkou kokosového oleje.
- Když je rýže hotová, necháme ji chvíli vychladnout.
- Poté přidáme 50g proteinu, pár kapek flavdrops a pořádně promícháme.
- Vedle v míse oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přimícháme do uvařené rýžové ″kaše“ a bílky vyšleháme ručním šlehačem do tuhého sněhu.
- Sníh z bílků poté opatrně přimícháme k rýžovému ″těstu“ a poté všechnu směs přendáme pomocí stěrky z hrnce do zapékací formy.
- Formu vložíme do trouby a na 150°C pečeme 30-35 minut, až se na povrchu vytvoří křupavá vrstvička.
- Necháme mírně vychladnout a podáváme.
TIP: Lze použít jakékoliv čerstvé ovoce (hrušky, meruňky, lesní plody, švestky,... ), ale i sušené (rozinky, brusinky, goji, křížaly,... ).
Živiny na celý nákyp:
Energie: 1002kcal / 4197kJ
Bílkoviny: 61,945g
Sacharidy: 137,115g
Tuky: 21,11g
Vláknina: 3,591g
Na jednu porci (1/3nákypu):
Energie: 334,14kcal / 1399kJ
Bílkoviny: 20,65g
Sacharidy: 45,705g
Tuky: 7,036g
Vláknina: 1,197