Recept na vynikající a zdravou chuťovku – hodí se, když přijdou chutě na něco malého, například večer u filmu, nebo jen jako svačinka mezi hlavními jídly.
Semena obecně obsahují obrovské množství nenasycených mastných kyselin, které jsou pro naše tělo velmi podstatné. Dále obsahují stopové prvky, minerály, vitamíny, jsou skvělým zdrojem omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Podporují imunitu, funkci nervové soustavy nebo srdce.
Krekry můžeme konzumovat samotné nebo si k nim vytvořit nějaký dip, ve kterém je budeme máčet – výborně se hodí například k avokádovému dipu, sýrové omáčce nebo i k cizrnovému hummusu.
Ingredience:- 150g lněných semínek
- 60g konopných semínek
- 45g chia semínek
- 75g sezamových semínek
- 30g dýňových semínek
- 150g mrkve
- 100g jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 300ml vody
- Koření (sůl, pepř, bazalka, paprika, majoránka,...)
- Zapneme troubu a předehřejeme ji na 180°C. Plech vysteleme pečícím papírem.
- Všechna semínka odvážíme do velké mísy, pořádně je promícháme a přisypeme k nim koření dle chuti – sůl, pepř, majoránku.. Co má každý rád.
- Poté do mísy nalijeme vlažnou vodu a necháme semínka minimálně na hodinu odstát, aby nasákla.
- Mezitím si umyjeme a oloupeme mrkev. Najemno ji na struhadle nastrouháme a přidáme ke směsi semínek.
- Jarní cibulku nakrájíme na co nejmenší kostičky a společně s oloupanými a vylisovanými stroužky česneky ji přidáme ke zbytku směsi.
- Směs pořádně promícháme a opatrně a rovnoměrně ji rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme v troubě na 180°C cca 60 minut, aby bylo těsto křehké a křupavé.
- Po dopečení necháme chvíli vychladnout a nakrájíme na pláty.
- Podáváme jako chuťovku s různými dipy či omáčkami.
Energie: 2125,91 kcal / 8895,01 kJ
Bílkoviny: 83,24g
Sacharidy: 91,16g
Tuky: 158,26g
Vláknina: 69,76g
Živiny na jeden plátek (pokud nakrájíme z celého plechu 10 plátků):
Energie: 212,6 kcal / 889,5 kJ
Bílkoviny: 8,33g
Sacharidy: 9,12g
Tuky: 15,83g
Vláknina: 6,98g