Klasický chléb je jednou z nejčastějších potravin v českých domácnostech. Pečivo je celkově základem stravy většiny populace. A to i přesto, že se ve většině případech nemůže chlubit zrovna nálepkou zdravého a nutričně vyváženého jídla. Převažuje bílá mouka a velké množství soli, což není pro naše tělo nejlepší kombinací.
Jednou z možností je, že si zdravý chléb můžeme připravit doma. Málokdo má ale čas na zadělávání kvásku a pracné hnětení těsta. Proto existují i jednodušší alternativy, mezi které patří například i náš semínkový chlebíček. Neobsahuje mouku a je tvořen převážně semínky, díky čemuž je plný vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných tuků. Skvěle flexibilní je i v tom, že si člověk může sám zvolit, která semínka použije, popřípadě lze využít i ořechy. Využití je stejné jako u normálního bochníku, lze jej jíst na slano i na sladko, nebo jej třeba nakrájet na tenoučké plátky a přikusovat k salátu jako krekry. Fantazii se meze nekladou!
Ingredience:
- 200g ovesných vloček
- 50g My Protein Whey proteinu bez příchuti
- 60g slunečnicových semínek
- 30g dýňových semínek
- 30g sezamových semínek
- 40g lněných semínek
- 20g My Protein organických chia semínek
- 100ml vlažné vody
- 40ml rozpuštěného kokosového oleje
- Lžička soli
Postup:
1. Zapneme troubu a předehřejeme ji na 175°C. Formu na chlebíček vysteleme pečícím papírem nebo vymažeme olejem a vysypeme zlehka moukou nebo na prášek rozemletými ovesnými vločkami.
2. V menší misce smícháme chia semínka s vodou a necháme odstát asi 10 minut, až se vytvoří chia gel.
3. Do velké mísy navážíme další ingredience – ovesné vločky, protein, slunečnicová, dýňová, sezamová a lněná semínka – a promícháme.
4. Rozpuštěný kokosový olej, mezitím vytvořený chia gel a 100ml vlažné vody přidáme ke směsi a znovu promícháme.
5. Směs poté přendáme do formy, kde ji pořádně utlačíme (pomocí něčeho s rovným dnem – třeba hrníčku), ať drží všechny části pohromadě.
6. Dobře stlačenou směs necháme zhruba hodinu odstát, aby se všechny ingredience pořádně slepily.
7. Poté chlebíček vložíme do trouby a na 175°C pečeme zhruba 60-70 minut, dokud vločky nezezlátnou a příjemně neprovoní kuchyni.
8. Necháme vychladnout a podáváme.
Živiny na celý chlebíček:
Energie: 2338 kcal / 9788,26 kJ
Bílkoviny: 99,93g
Sacharidy: 156,63g
Tuky: 136,9g
Vláknina: 54,49g
Na 100g:
Energie: 497,42 kcal / 2082,6 kJ
Bílkoviny: 21,26g
Sacharidy: 33,3g
Tuky: 29,13g
Vláknina: 11,59g