
Dnes recept na slaný pokrm, který se skvěle hodí jak na oběd či večeři, tak na jídlo po tréninku. Palačinky lze vytvářet na mnoho způsobů. Ty z pohankové mouky jsou přirozeně bezlepkové, tudíž jsou vhodné i pro celiaky.
Slané palačinky jsou výborné se sýrem, protože ten se na teplé palačince krásně roztopí a poté, co se palačinka zabalí, rozprostře se tak dokonale po celém jejím povrchu.
Palačinky lze samosebou naplnit jakoukoli slanou i sladkou náplní, záleží na každém, jaké chuťové variace preferuje.
Ingredience:
100g pohankové mouky
2 vejce
300ml polotučného mléka
100g sýru s nízkým obsahem tuku
100g kvalitní šunky nejvyšší jakosti
Špetka soli
Postup:
Do mísy odvážíme pohankovou mouku, rozklepneme dvě vejce a opatrně přiléváme mléko. Nakonec přidáme špetku soli.
Ručním šlehačem ingredience pořádně rozšleháme, až vznikne mírně husté těsto.
Necháme jej asi 10 minut odstát.
Mezitím si nachystáme sýr a šunku. Obě ingredience pomocí nože nakrájíme na malé nudličky a smícháme spolu v míse.
Na sporák si nachystáme pánev s nepřilnavým povrchem a necháme ji nahřát.
Pomocí naběračky lijeme těsto na pánev a vytváříme velké kulaté palačinky – těsto by mělo vyjít zhruba 8 kousků. Necháme chvíli opékat a obracíme na druhou stranu.
Hotovou palačinku přendáme na talíř, kde ji zasypeme porcí sýru a šunky.
Podáváme, dokud jsou palačinky teplé a sýr se v nich mírně rozpouští.
Živiny na celý pokrm:
Energie: 932,36 kcal / 3903,6 kJ
Bílkoviny: 88,06g
Sacharidy: 91,5g
Tuky: 22,81g
Vláknina: 1g
Živiny na jednu porci (4 palačinky):
Energie: 466, 18 kcal / 1951,8 kJ
Bílkoviny: 44,03g
Sacharidy: 45,75g
Tuky: 11,405g
Vláknina: 0,5g
