Olga Bajková
Autor a expert7 let Ago
Gnocchi je italský název pro noky. Používají se jako příloha, hlavní chod, případně i do polévek. Připravují se v různých variantách v mnoha světových kuchyních. Když použijete celozrnnou mouku, přidáte špenát a kuřecí maso, vznikne výborné hlavní jídlo i pro fitness.
Kuřecí maso se špenátem
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření/pečení: | 20 minut |
Počet porcí: | 5 |
Nutriční hodnoty | 5 porcí | 1 porce |
Energetická hodnota: | 956 kCal | 191 kCal |
Sacharidy: | 43 g | 9 g |
Z toho cukry: | 11 g | 2 g |
Bílkoviny: | 136 g | 27 g |
Tuky: | 28 g | 6 g |
Bramborové noky
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření/pečení: | 40 minut |
Počet porcí: | 5 |
Nutriční hodnoty | 5 porcí | 1 porce |
Energetická hodnota: | 1 300 kCal | 260 kCal |
Sacharidy: | 245 g | 49 g |
Z toho cukry: | 10 g | 2 g |
Bílkoviny: | 30 g | 6 g |
Tuky: | 15 g | 3 g |
- 600 g kuřecích prs
- 450 g mraženého listového nebo drceného špenátu
- 150 – 200 ml vody
- 3 stroužky česneku (20 g)
- 1 lžička soli (5 g)
- ½ lžičky pepře (5 g)
- kokosový olej nebo řepkový olej (5 g)
Postup
- Špenát nechejte rozmrazit.
- Maso očistěte od tuku, umyjte a nakrájejte na kostičky.
- Česnek oloupejte.
- Maso zprudka opečte pár minut na oleji, než se zatáhne. Mezitim ho osolte a opepřete.
- Přidejte špenát, vodu a nechte společně provařit cca 10 minut.
- Podávejte s bramborovými noky (buď kupovanými nebo si uvařte domácí celozrnné).
Bramborové noky - ingredience
- 4 brambory (700 g) – ideálně varný typ C
- 1 vejce
- špetka soli
- celozrnná mouka (polovina špaldová – cca 80 g a polovina ovesná – cca 80 g) – množství takové, aby vzniklo nepříliš lepivé těsto, záleží na moučnosti brambor
Postup
- Brambory uvařte ve slupce, oloupejte a rozmačkejte nebo rozmixujte dohladka.
- Přidejte zbylé ingredience a vypracujte těsto (mouku dávejte postupně podle konzistence).
- Vyválejte tenké válečky, ty rozkrájejte na malé kousky a vařte ve vroucí vodě po vyplavání k hladině 2 minuty.
- Vytáhněte naběračkou a propláchněte studenou vodou.
- Podle množství a velikosti hrnce vařte po várkách.
Olga Bajková
Autor a expert
Ahoj všichni fandové MyProtein a fitness životního stylu, moje jméno je Olga, ale v on-line světě mě nejčastěji najdete po přezdívkou Bajola, pod kterou působím i pracovně hlavně jako grafický designér.
Olga Bajková je profesionální fitness food blogger. Je úspěšnou absolventkou kurzu Praktické sestavování jídelníčku, Bolavá záda a Specialista pro fitness výživu po vedením Fitness Institut.
Její obrovskou vášní jsou fit recepty, kterými příspívá na náš blog.
Je zakladatelkou projektu Bajola – Fit bez diet, kde o ní můžete nalézt vice informací. Olgu můžete take sledovat na jejím instagramu: https://www.instagram.com/bajolafitcz/
Ve svém volném času se samozřejmě věnuje fitness, sportu a fotografování jídla a food stylingu.
Zkoušela jsem pár diet, vč. sacharidových vln, ale výsledkem byly jen značné váhové výkyvy. Chtěla jsem najít způsob, jak konečně spatřit a konstantně udržet alespoň náznak sixpacku, a to s co nejmenší námahou a omezováním se. Klíč jsem objevila ve vlastní přípravě jídel a konzistenci cvičení. Řídím se heslem „Consistancy is the key“.
A protože 80 % úspěchu je strava a já jsem velký gurmán, budu se na blogu MyProtein zaměřovat na recepty. Primárně jednoduché sladké recepty, protože miluju sladké, ale občas to budu prokládat i tradiční českou a italskou kuchyní transformovanou do fitness podoby. I přesto, že už nepraktuji počítání maker (IIFYM), budu u receptů uvádět i nutriční hodnoty.
Doufám, že moje recepty vyzkoušíte a bude vám chutnat! ;-)