Máte zásobu tvarohu a chcete vykouzlit jednoduchý ale netradiční fitness dort třeba na narozeninovou oslavu? Zkuste tzv. zebra metodu, která spočívá ve střídavém nalévaní dvou barevně odlišných těst do sebe.
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření/pečení: | 40 minut |
Počet kusů: | 8 |
Nutriční hodnoty | 8 ks | 1 ks |
Energetická hodnota: | 1 063 kCal | 133 kCal |
Sacharidy: | 115 g | 14 g |
Z toho cukry: | 43 g | 5 g |
Bílkoviny: | 94 g | 12 g |
Tuky: | 24 g | 3 g |
Pozn.: Nutriční hodnoty jsou uvedeny bez ozdob.
Ingredience
Těsto
500 g nízkotučného tvarohu
70 g bílého jogurtu
2 vejce
1 banán (80 g)
50 g instantních mletých ovesných vloček MyProtein vanilkových
50 g instantních mletých ovesných vloček MyProtein čokoládových
2 lžíce kakaa (10 g)
nízkotučné mléko (cca 200 ml)
Na ozdobu
Postup
Rozehřejte troubu na 180 °C.
Banán rozmixujte a smíchejte s tvarohem, jogurtem a vejci.
Hmotu rozdělte napůl.
Do jedné poloviny vmíchejte vanilkovou mouku a do druhé čokoládovou mouku a kakao.
Hmoty následně zřeďte mlékem tak, aby byly tekutější a dobře se lily, ale zase ne moc řídké.
Těsta ochutnejte a podle potřeby doslaďte.
Připravte si kulatou formu, doporučuji silikonovou se skleněným dnem o průměru 23 cm.
Do středu formu pak nalijte trochu světlého těsta a do něj opět zcela do středu těsto tmavé. Pak střídavě nalévejte světlé a tmavé těsto stále do středu do sebe jedno po druhém, až žádné těsto nezbyde. Těsto se bude postupně rozpínat do stran a vytvoří zebrovanou mozaiku.
Pečte 40 minut
Před servírováním můžete ozdobit banánem a arašídovým máslem anebo polít rozmixovaným ovocem.
Poznámky
Část mouky lze nahradit proteinem, doporučuji izolát, který oproti klasickému tak moc netvrdne, a nahradit max 30 %.
Místo instantních mletých ochucených ovesných vloček lze případně použít najemno rozemleté ovesné vločky, ale je třeba přidat sladidlo. Chuťově to ale nebude tak dobré, protože instantní mleté vločky MyProtein jsou ideálně oslazené i ochucené.