
Vyzkoušejte tenhle recept na steak z tuňáka s růžovým pepřem a sladkými brambory a připravte si tak super-zdravý a super-lahodný oběd.
Potřebujete obměnit maso? Šťavnatý steak z tuňáka vám dodá pozoruhodných 33g bílkovin a méně než 1,8g tuku. A navíc je nabitý spoustou důležitých omega 3 mastných kyselin, zdravých pro srdce. A to je úlovek.
Počet porcí: 4
Ingredience
Na steaky z tuňáka:
4x150g steaky z tuňáka
1 lžička hrubozrnné mořské soli
1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
2 lžíce růžového celého pepře
Na sladké brambory:
4 velké batáty (sladké brambory)
1 lžíce hladké mouky
½ lžičky soli
½ lžičky pepře
½ lžíce rozpuštěného kokosového oleje
Něco navíc:
Salát nebo listový špenát
Citron k podávání

Postup
Nejprve si předehřejte troubu na 200 stupňů.
Pak si připravte batáty. Důkladně každý omyjte a propíchejte vidličkou. Dejte na talíř a do mikrovlnné trouby na 4-5 minut, poté vyndejte a nechte minutu nebo dvě zchladnout.
Až budou dostatečně chladné na to, abyste na ně mohli sahat, nakrájejte je na půlměsíčky. Posypte moukou, solí, pepřem a polijte rozpuštěným kokosovým olejem a ujistěte se, že jsou dobře obalené (budou díky tomu krásně křupavé). Dejte je na plech a pečte na 200 stupňů po dobu 15-20 minut.
Chvíli předtím, než budou batáty hotové, si začněte připravovat steaky z tuňáka. Každý steak potřete kokosovým olejem z obou stran, posypte solí a dejte do velké pánve nebo jiné nádoby, která už se alespoň minutu nahřívala.
Opečte každý steak z každé strany 1-2 minuty, pokud je máte radši málo propečené, nebo 3-4 minuty, pokud je máte radši zcela hotové.
Připravte si obědové krabičky – naspod dejte salát nebo listový špenát, pak přidejte upečené batáty a nakonec steak z tuňáka. Posypte steak nadrceným růžovým pepřem a podávejte s půlměsíčkem citronu.
Skladujte v uzavřené nádobě až 3 dny. Až budete chtít jíst, nadzvedněte víčko a nechte malou mezeru. Dejte do mikrovlnky na 3 ½ minuty, nebo dokud nebude jídlo zcela ohřáté. Před konzumací nechte minutu odstát.
Nutriční informace
Na jednu porci
Kalorie | 342kcal | 68 kalorií z tuku |
---|
% Doporučeného denního množství * | ||
---|---|---|
Tuky | 7.6g | 12% |
Sacharidy | 33g | 11% |
Bílkoviny | 38.3g | 77% |

Jennifer Blow je naše nutriční specialistka registrovaná u UKVRN, což je britský registr kompetentních a kvalifikovaných nutričních profesionálů. Má tituly Bachelor of Science in Nutritional Science a Master’s of Science by Research in Nutrition a nyní se specializuje na použití sportovních suplementů pro zdraví a fitness, podložené důvěryhodným výzkumem.
Jennifer byla citována nebo zmíněna jako nutriční specialista v řadě významných publikací jako Vogue, Elle a Grazia pro její expertní znalost významu výživy pro cvičení a zdravý životní styl.
Její zkušenosti sahají od práce s NHS na testech o zásazích do výživy po specifický výzkum suplementace omega 3 mastnou kyselinou a také vlivu fast foodu na zdraví, což bylo prezentováno na výroční konferenci Nutrition Society . Jennifer se podílí na řadě akcí pro profesní rozvoj, aby měla jistotu, že její znalosti zůstanou na vysoké úrovni. Přečtěte si více o zkušenostech Jennifer zde.
Ve svém volném čase Jennifer ráda chodí po horách a jezdí na kole. Z jejích příspěvků poznáte, že ráda dokazuje, že zdravá strava nemusí znamenat život o hladu.