Olga Bajková
Autor a expert8 let Ago
V poslední době se u nás roztrhl pytel s muffiny. Americké mini buchtičky podávané nejčastěji ke kávě jsou jednoduché na přípravu a praktické na přenášení, takže ideální ke konzumaci i ve shonu, když potřebujeme rychle něco zakousnout. Tato fitness verze muffinů potěší především milovníky tvarohu a kokosu.
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření/pečení: | 20 minut |
Počet porcí: | 9 |
Nutriční hodnoty | 9 ks | 1 ks |
Energetická hodnota: | 1 089 kcal | 121 kcal |
Sacharidy: | 72 g | 8 g |
Z toho cukry: | 18 g | 2 g |
Bílkoviny: | 72 g | 8 g |
Tuky: | 81 g | 9 g |
- 250 g odtučněného tvarohu
- 2 vejce
- 40 g ovesná mouka čokoládová
- 30 g strouhaného kokosu
- 1 lžíce psyllia (5 g)
- ½ sáčku kypřícího prášku (5 - 7 g)
- sladidlo bez kalorií (stévie, sirup, flavdrops apod.)
- Arašídové máslo
- Ořechy (vlašské, mandle či dle preference)
- Sušené brusinky
- Maliny, jahody, borůvky nebo granátové jablko
- Rozehřejte troubu na 180 °C.
- Smíchejte zvlášť suché a mokré ingredience.
- Vsypte suché ingredience k mokrým a vymíchejte v kompaktní spíše tekutější těsto.
- Těsto ochutnejte a podle potřeby doslaďte.
- Připravte si formu na muffiny nebo silikonové košíčky na muffiny.
- Do každé formičky dejte na dno vždy zhruba po velké lžíci těsta.
- Doprostřed těsta dejte buď lžičku arašídového másla nebo ořech a sušenou brusinku.
- Zbytek těsta dejte do formiček a nahoru vmáčkněte malinu, jahodu, borůvku nebo několik zrníček granátového jablka.
- Pečte 20 minut.
- Používám silikonové muffiny, které naskládám do muffinové formy. Lépe se s tím manipuluje. Pokud máte jen formu, je lepší ji vymazat kokosovým máslem. Papírové muffiny moc nedoporučuji, protože se často přilepí na těsto tak, že papír pak nejde ani pořádně odstranit.
- Dovnitř můžete dát cokoliv, co máte rádi. Můžete použít různé druhy ořechů, případně hrozinky, kandované ovoce nebo kousky čokolády, např. Myprotein kakaové boby, kakaové kousky nebo kakaové knoflík.
- Místo ovesné mouky můžete případně použít najemno rozemleté ovesné vločky, ale je třeba přidat sladidlo. Chuťově to ale nebude tak dobré, protože instantní mleté vločky Myprotein jsou ideálně oslazené i ochucené.
- Místo ovesné mouky můžete použít i jiný typ celozrnné mouky, nicméně výsledek bude mít trochu jinou konzistenci i chuť.
Olga Bajková
Autor a expert
Ahoj všichni fandové MyProtein a fitness životního stylu, moje jméno je Olga, ale v on-line světě mě nejčastěji najdete po přezdívkou Bajola, pod kterou působím i pracovně hlavně jako grafický designér.
Olga Bajková je profesionální fitness food blogger. Je úspěšnou absolventkou kurzu Praktické sestavování jídelníčku, Bolavá záda a Specialista pro fitness výživu po vedením Fitness Institut.
Její obrovskou vášní jsou fit recepty, kterými příspívá na náš blog.
Je zakladatelkou projektu Bajola – Fit bez diet, kde o ní můžete nalézt vice informací. Olgu můžete take sledovat na jejím instagramu: https://www.instagram.com/bajolafitcz/
Ve svém volném času se samozřejmě věnuje fitness, sportu a fotografování jídla a food stylingu.
Zkoušela jsem pár diet, vč. sacharidových vln, ale výsledkem byly jen značné váhové výkyvy. Chtěla jsem najít způsob, jak konečně spatřit a konstantně udržet alespoň náznak sixpacku, a to s co nejmenší námahou a omezováním se. Klíč jsem objevila ve vlastní přípravě jídel a konzistenci cvičení. Řídím se heslem „Consistancy is the key“.
A protože 80 % úspěchu je strava a já jsem velký gurmán, budu se na blogu MyProtein zaměřovat na recepty. Primárně jednoduché sladké recepty, protože miluju sladké, ale občas to budu prokládat i tradiční českou a italskou kuchyní transformovanou do fitness podoby. I přesto, že už nepraktuji počítání maker (IIFYM), budu u receptů uvádět i nutriční hodnoty.
Doufám, že moje recepty vyzkoušíte a bude vám chutnat! ;-)