Zpět na hlavní obsah
Strava

3 Zdravotní benefity medu manuka, o kterých byste měli vědět

3 Zdravotní benefity medu manuka, o kterých byste měli vědět
Alice Pearson
Autor a expert5 let Ago
Zobrazit profil Alice Pearson

Lidé využívají med už skoro 5500 let, což není takové překvapení, když vezmeme v potaz všestranné využití tohoto  lepkavého sladkého nektaru.1 Nejenže je výborný na ovesných vločkách, ale také má ochranné účinky na trávicí, kardiovaskulární, dýchací a nervový systém – za to bychom včelkám rozhodně měli poděkovat!

V tomto článku se dočtete:

 
Tekoucí med

1. Je to nutriční antioxidant

Med manuka obsahuje velké dávky flavonoidů a polyfenolů, které jsou plné antioxidantů.2 Med manuka jako takový snižuje oxidativní stres, což je poškození způsobené volnými radikály (nestabilní atomy, kterým chybí elektron, a tudíž vyvolávají chemické reakce, které poškozují buňky, bílkoviny a DNA), které může vést až ke vzniku určitých onemocnění.3

Současná studie ukázala, že když jsou bílé krvinky (makrofágy) vystaveny oxidativnímu stresu, manuka med zabraňuje tvorbě reaktivních forem kyslíku (typ volných radikálů), což poskytuje ochranu bílkovinám a DNA. Navíc léčba manuka medem snížila zánět.4

Proč tedy nedodat tělu dávku antioxidantů tím, že si do snídaně přidáte trochu manuka medu?

2. Může pomoci hojit rány

Na povrchu ran je vrstva buněk zvaných biofilmy. Tyto buňky obsahují mikroby, které jsou chráněné biofilmy před antimikrobiálními činidly, takže bojovat s infekcí je celkem složité. Dobrou zprávou je, že manuka med má schopnost zabíjet bakterie uvnitř těchto biofilmů.5 Tento med navíc může předejít tvorbě nových biofilmů z různých patogenů.6

Když to převedeme do praxe, bylo prokázáno, že med manuka zkracuje celkovou dobu hojení kožních zranění a zlepšuje vzhled jizev. 7,8

Nyní se nemusíte obávat říznutí a odřenin – tenká vrstva manuka medu vám pomůže.

3. Může pomoci kontrolovat hladinu krevního cukru

Důkazy nasvědčují tomu, že med manuka může mít pozitivní účinky na regulaci hladiny krevního cukru (glukózy).9 Jedna klinická studie ukázala, že med manuka má vzhledem k sukróze a glukóze nižší glykemický index. 10

To znamená, že cukry z manuka medu jsou uvolňovány pomalu a nezpůsobují náhlý prudký nárůst a následný pád hladiny krevního cukru – což je žádoucí pro všechny z nás.

Na co si dát pozor

Jakožto přírodní látka je med manuka považován za nezávadný a vhodný ke konzumaci. Ačkoliv v některých vzácných případech může u určitých jedinců vyvolat alergickou reakci. 11

Navíc protože je med produkovaný včelami, není striktně veganský.

Co si z článku odnést

Med manuka je úžasnou a lahodnou přírodní látkou, která může potenciálně hrát roli v hojení ran, kontrole krevního cukru a v boji proti volným radikálům – a to jsou jen ty účinky, které jsme zatím objevili! Manuku si můžete vychutnat na toustu, na ovesné kaši nebo třeba rovnou ze skleničky!

Máme k tomu důvod, že tuhle sladkou pochoutku využíváme už 5500 let.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

1Adebolu, T.T. (2005). Effect of natural honey on local isolates of diarrhea causing bacteria in Southwestern Nigeria. African Journal of Biotechnology, 4(10), pp. 1172–1174

2Samarghandian, S., Farkhondeh, T. & Samini, F. (2017). Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Research, 9(2), pp. 121-127. doi: 10.4103/0974-8490.204647

3Poprac, P., Jomova, K., Simunkova, M., et al. (2017). Targeting Free Radicals in Oxidative Stress-Related Human Diseases. Trends in Pharmacological Sciences, 38(7), pp. 592-607. doi.org/10.1016/j.tips.2017.04.005

4Gasparrinia, M., Afrina, S., Forbes-Hernández, T.Y., et al. (2018). Protective effects of Manuka honey on LPS-treated RAW 264.7 macrophages. Part 2: Control of oxidative stress induced damage, increase of antioxidant enzyme activities and attenuation of inflammation. Food and Chemical Toxicology, 120, pp. 578-587. doi.org/10.1016/j.fct.2018.08.001

5Carter, D.A., Blair, S.E., Cokcetin, N.N., et al. (2016) Therapeutic Manuka Honey: No Longer So Alternative. Frontiers in Microbiology, 7, pp. 569. doi: 10.3389/fmicb.2016.00569

6Maddocks, S. E., Lopez, M. S., Rowlands, R. S., et al. (2012). Manuka honey inhibits the development of Streptococcus pyogenes biofilms and causes reduced expression of two fibronectin binding proteins. Microbiology, 158, pp. 781–790. doi: 10.1099/mic.0.053959-0

7Tsang, A.S., Dart, A.J., Sole‐Guitart, A., et al. (2017). Comparison of the effects of topical application of UMF20 and UMF5 manuka honey with a generic multifloral honey on wound healing variables in an uncontaminated surgical equine distal limb wound model. Australian Veterinary Journal, 95(9), pp. 333-337. doi.org/10.1111/avj.12616

8Singh, S., Gupta, A., Gupta, B. (2018). Scar free healing mediated by the release of aloe vera and manuka honey from dextran bionanocomposite wound dressings. International Journal of Biological Macromolecules, 120, pp. 1581-1590. doi:10.1016/j.ijbiomac.2018.09.124

9Güneş, Y.U. & Eşer I. (2007). Effectiveness of a honey dressing for healing pressure ulcers. Journal of Wound, Ostomy, and Continence nursing, 34(2), pp. 184-190. doi: 10.1097/01.WON.0000264833.11108.35

10Erejuwa, O.O. (2014). Effect of honey in diabetes mellitus: matters arising. Journal of Diabetes and Metabolic Disorders, 13(1), pp. 23. doi: 10.1186/2251-6581-13-23.

11Aguiar, R., Duarte, F.C. & Mendes, A. (2017). Anaphylaxis caused by honey: a case report. Asia Pacific Allergy, 7(1), pp. 48-50. doi: 10.5415/apallergy.2017.7.1.48

Alice Pearson
Autor a expert
Zobrazit profil Alice Pearson

Alice Pearson je UKVRN registrovaná nutriční specialistka and UK Anti‐Doping akreditovaná poradkyně, která obdržela bakalářský titul v oboru Výživa a magisterský titul v oboru Sportovní výživa. Zabývá se užíváním sportovních doplňků stravy pro zlepšení zdraví, fitness a sportovního výkonu. Alice má zkušenosti s prací jak s amatérskými tak elitními sportovci, včetně posytování nutriční podpory Tranmere Rovers FC a Newcastle Falcons Rugby Club. Její výživové rady jsou vždy podpořeny vědeckým výzkumem, který pravidelně čte a neustále se profesně vyvíjí a učí. . Ve svém volném čase miluje Alice cestování, chození do posilovny a čtení dobrých knih. O příběhu Alice se dočtete více zde

myprotein