Držet bezlepkovou dietu a zároveň chtít upéct něco lahodného? Na trhu existuje široký výběr nutričně bohatých muk, které jsou skvělými náhradami za bílou mouku.
Zde jsou nějaké příklady bezlepkových muk a snadné a chutné recepty, takže si můžete upéct nějaké sladkosti doma!
1.Mouka Teff | Fondánové Brownies
Mouka Teff je vyrobena z traviny pocházející z Afriky – obsahuje množství minerálů a esenciálních aminokyselin.
Ingredience- 100 g Mouka Teff superjemná
- 90 g Čokoládové kousky
- 150 g Hnědý/bílý cukr
- 65 g Mléčná čokoláda
- 120 g Máslo
- Čajová lžička vanilkového extraktu
- 10 g Sladidlo
- 2 Celá vejce
*Čokoláda, cukr a čokoládové kousky můžete obměňovat podle požadovaných nutričních hodnot.
Příprava:Předehřejte troubu na 120° a na plech položte pečící papír
Vložte čokoládu a máslo do skleněné mísy a položte nad vařící vodu, nechte rozpustit a důkladně promíchejte. Průběžně míchejte a jakmile je směs úplně roztátá, sejměte z vodní lázně.
Přidejte cukr a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte. Přidejte vejce a promíchejte šlehačem do hladké směsi.
Přidejte mouku do směsi a důkladně promíchejte s čokoládovými kousky. Vlijte do připraveného plechu a pečte zhruba 40 minut nebo dokud nebude špejle po vpíchnutí do směsi čistá.
Po vychladnutí nakrájejte na 12kousků!
Makroživiny v jednom kouskuKalorie: 230 Sacharidy: 23 g Bílkoviny: 3 g Tuky: 14 g
2. Pohanková mouka | Banánový chleba
Pohanková mouka je vyrobena ze semen a má sladkou oříškovou chuť – perfektní pro pečení dortů!
Ingredience- 240 g Pohanková mouka superjemná
- 7.5 g Organická chia semínka
- 120 g Odtučněný jogurt
- 100 g Banány
- 1/2 Čajová lžička prášku do pečiva
- 1/2 Čajová lžička sody
- 15 g Coconpure Kokosový olej
- 30 g Cukr (můžete použít i hnědý)
- 16 g Neochucené jablečné omáčky (ohřejte kousky jablek v mikrovlnce na 2 minuty & rozmačkejte)
- 5 g Skořice
- Špetka soli
- 1 vejce
Předehřejte troubu na 175°. Smíchejte jablečnou omáčku a rozpuštěný kokosový olej v misce s cukrem – nechte vychladnout, přidejte vejce a dobře promíchejte před přidáním dalšího.
V jiné misce rozmačkejte banány, přidejte je do směsi a důkladně promíchejte.
V další misce smíchejte směs s moukou, aby byla směs dobře promíchaná, přidejte prášek do pečiva, sodu a sůl. Přidejte do předchozí vlhké směsi společně s jogurtem. Míchejte, dokud není směs důkladně spojená.
Vlijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte zhruba 40 minut nebo dokud nebude špejle po vpíchnutí do směsi čistá.
Nakrájejte na 16kousků.
Makroživiny v jednom kouskuKalorie: 209 Sacharidy: 37 g Bílkoviny: 4 g Tuky: 5 g
3.Tigernut Mouka | Palačinky
Tigernut mouka je vyrobena z jedlých hlíz, které rostou pod zemí a které jsou sklízeny a sušeny. Následně z nich je vyrobena bezlepková mouka!
Ingredience- 100 g Tigernut mouka
- 30 g Kokosová mouka
- 4 Celá vejce
- 5 ml Jablečného octa
- Čajová lžička vanilkového extraktu
- Čajová lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- 10 g Sladidlo
Všechny vlhké ingredience smíchejte dohromady. V další misce smíchejte suché ingredience.
Pomalu vmíchávejte suché ingredience do vlhké směsi, dokud nezmizí hrudky. Rozpusťte malé množství kokosového oleje/nízkokalorického oleje ve spreji (přidává makroživiny) na pánvi a nalijte do pánve trochu směsi na palačinky.
Smažte, dokud se nepřestanou tvořit bublinky, následně otočte palačinku. Opakujte, dokud není spotřebováno těsto. Podávejte ihned.
Makroživiny (Mohou být sdíleny!)
Kalorie: 941 Sacharidy: 80 g Bílkoviny: 36 g Tuky: 53 g
4.Amarantová Mouka | Zázvorové ovesné sušenky
Tato mouka je odvozena od rostliny amarantu a byla používána Aztéky a Inky jako zdroj potravy (náhodná informace dne!). Je bohatá na vlákninu a železo.
Ingredience
- 50 g Amarantová mouky super jemná
- 150 g Válené ovesné vločky
- 60 g Vlašské ořechy (půlky)
- 100 g Máslo
- 1 Čajová lžička drceného zázvoru
- 1/2 Čajové lžičky sody
- 75 g Hnědý cukr
- 55 g Med
Vložte 100 g vloček, mouky, ořechů a másla do mixéru nebo kuchyňského robota pro přípravu dobrého jídla. Přidejte cukr, sodu a zbylé ovesné vločky a mixujte, dokud není směs důkladně promíchaná.
Vložte směs do mísy a pomalu přidávejte med. Promíchejte, dokud není vytvořené těsto. Zahřejte troubu na 150°. Vyložte plech pečícím papírem a tvořte malé sušenky, posypte hnědým cukrem.
Pečte 25 minut, dokud nejsou sušenky dozlatova. Nechte vychladnout před podáváním. Směs stačí na 15 sušenek.
Makroživiny v jednom kouskuKalorie: 160 Sacharidy: 17 g Bílkoviny: 2,2 g Tuky: 9 g
Rada na závěr
Pečení bez lepku nemusí být nudné, můžete vytvořit lahodné recepty, které jsou nutričně bohaté a chutné a zároveň snadné na přípravu. Tyto mouky obsahují velké množství minerálů a vlákniny a jsou tak skvělou přísadou do stravy každého sportovce.
Vyzkoušejte některou z těchto muk a upečte si sladkosti, které se hodí jako potréninkové jídlo.
Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.