Káva s citronem je jedním z nejnovějších trendů ze sociálních sítí, jelikož někteří lidé tvrdí, že vám může pomoci zhubnout a získat ploché břicho. Je to další klamný trend nebo je na tom něco pravdy? Pojďme se na to podívat.
Co je trend kávy s citronem?
Káva s citronem je vcelku snadná. Ráno si vymačkáte citronovou šťávu do černé kávy a vypijete na prázdný žaludek.
Proč lidé přidávají citron do černé kávy?
Někteří následovatelé tohoto trendu tvrdí, že pijí kávu s citronem hned po probuzení nalačno a že jim to pomáhá nakopnout metabolismus a zvýšit spalování tuku. Někteří tvrdí, že to má navíc pozitivní účinky na bolest hlavy a průjem.
Je na tom něco pravdy?
Jednoduše řečeno, ne. V žádné z těchto ingrediencí není nic zázračného, co by vám pomohlo zhubnout a mít ploché břicho. Hubnutí závisí na kalorickém deficitu, tudíž jestli konzumujete méně kalorií, než spálíte. 1 Žádná potravina nemůže přispět k hubnutí tak, jak tenhle trend tvrdí.
Ale káva s citronem není tím nejhorším trendem a obě tyto ingredience mají benefity, které mohou přispět k hubnutí a obecnému zdraví, když se zkombinují s dalšími faktory. Například, černá káva může pomoci hubnutí, pokud jí nahradíte kaloričtější mléčné kávy, jako jsou flat white, cappuccino nebo latte, jelikož to může přispět ke kalorickému deficitu.
Jaké jsou benefity?
Mentální probuzení a soustředění
Káva je bohatá na kofein, potenciální stimulant, který má pozitivní efekt na fyzickou a kognitivní funkci. 2 Šálek kávy po ránu může pomoci zvýšit produktivitu.
Sportovní výkon
Kofein prokazatelně zlepšuje výkon ve vysoce intenzivním cvičení a pomáhá vytrvalosti díky svému účinku na soustředění, reakční dobu a vnímaný stupeň vyčerpání (jak těžké se vám cvičení zdá). 3 To znamená, že šálek kávy před tréninkem může zlepšit váš výkon a potenciálně tak zvýšit počet spálených kalorií.
Antioxidanty
Káva i citron jsou skvělým zdrojem antioxidantů. Antioxidanty mohou zpomalit nebo předejít poškození buněk způsobené volnými radikály a můžou tak pomoci zdraví. Některé studie ukázaly, že káva může mít protizánětlivé účinky. 4
Citrony jsou také bohaté na vitamín C, který je důležitý pro udržování zdraví buněk a pokožky a pro transport a absorpci železa v těle. 5
Jaké jsou nevýhody?
Nadměrný kofein
Díky vysokému obsahu kofeinu v kávě bude lepší nepít jí tolik. Doporučuje se nekonzumovat více než 400mg kofeinu denně. Šálek černé kávy typicky obsahuje zhruba 60-100mg kofeinu (v závislosti na typu kávy). 6
Nadměrná konzumace kofeinu může narušovat spánek. Pití kávy pozdě odpoledne a večer může ovlivnit kvalitu vašeho spánku, což může mít negativní účinek na hubnutí. 7,8 Doporučuje se vyhýbat se kofeinu alespoň 6 hodin před spaním. 7
Vysoké dávky kofeinu se také spojují se zvýšenou úzkostí, nervozitou a třesem. 9
Účinky po vysazení kofeinu
Kofein je stimulant a jeho nadměrná konzumace se spojuje s fyzickou, psychologickou a emoční závislostí. Účinky po vysazení se mohou dostavit, když nadměrná konzumace pití kávy skončí zničehonic. To může vést k symptomům zahrnujícím bolest hlavy, podrážděnost, úzkost, špatná nálada a dokonce třesy. 10
Poškození zubů
Citron obsahuje citrickou kyselinu, která když se konzumuje v nadměrném množství, může způsobit poškození zubů, jelikož způsobuje, že se zubní sklovina rychle rozpouští. 11
Co si z článku odnést
Káva i citron mají svoje benefity, ale jejich kombinace tyto benefity neposílí. Navíc neexistuje žádný důkaz, který by ukázal, že pomáhají s hubnutím. Neexistuje žádná potravina, která vám pomůže zhubnout, jelikož hubnutí vyžaduje konzistentní negativní energetickou rovnováhu.
Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.
1. Hill JO, Wyatt HR, Peters JC. The Importance of Energy Balance. Eur Endocrinol. 2013 Aug;9(2):111-115. doi: 10.17925/EE.2013.09.02.111. Epub 2013 Aug 23. PMID: 29922364; PMCID: PMC6003580.
2. McLellan TM, Caldwell JA, Lieberman HR. A review of caffeine’s effects on cognitive, physical and occupational performance. Neurosci Biobehav Rev. 2016 Dec;71:294-312. doi: 10.1016/j.neubiorev.2016.09.001. Epub 2016 Sep 6. PMID: 27612937.
3. Martins GL, Guilherme JPLF, Ferreira LHB, de Souza-Junior TP, Lancha AH Jr. Caffeine and Exercise Performance: Possible Directions for Definitive Findings. Front Sports Act Living. 2020 Dec 11;2:574854. doi: 10.3389/fspor.2020.574854. PMID: 33345139; PMCID: PMC7739593.
4. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ. 2018 Jan 12;360:k194. doi: 10.1136/bmj.k194. Erratum for: BMJ. 2017 Nov 22;359:j5024. PMID: 29330262; PMCID: PMC5765813.
5. Johnson-Wimbley, T. D., & Graham, D. Y. (2011). Diagnosis and management of iron deficiency anemia in the 21st century. Therapeutic advances in Gastroenterology, 4(3), 177-184.
6. 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans. U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. https://health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelines/guidelines. Accessed Feb. 1, 2020
7. Drake C, Roehrs T, Shambroom J, Roth T. Caffeine effects on sleep taken 0, 3, or 6 hours before going to bed. J Clin Sleep Med. 2013 Nov 15;9(11):1195-200. doi: 10.5664/jcsm.3170. PMID: 24235903; PMCID: PMC3805807
8. Kline CE, Chasens ER, Bizhanova Z, Sereika SM, Buysse DJ, Imes CC, Kariuki JK, Mendez DD, Cajita MI, Rathbun SL, Burke LE. The association between sleep health and weight change during a 12-month behavioral weight loss intervention. Int J Obes (Lond). 2021 Mar;45(3):639-649. doi: 10.1038/s41366-020-00728-8. Epub 2021 Jan 7. PMID: 33414489; PMCID: PMC7914147.
9. Nehlig A. Is caffeine a cognitive enhancer? J Alzheimers Dis. 2010;20 Suppl 1:S85-94. doi: 10.3233/JAD-2010-091315. PMID: 20182035 (anxiety)
10. Juliano LM, Griffiths RR. A critical review of caffeine withdrawal: empirical validation of symptoms and signs, incidence, severity, and associated features. Psychopharmacology (Berl). 2004 Oct;176(1):1-29. doi: 10.1007/s00213-004-2000-x. Epub 2004 Sep 21. PMID: 15448977.
11. Azadi-Schossig, Parastu; Becker, Klaus; Attin, Thomas (2016). Chelating effect of citric acid is negligible for development of enamel erosions. Clinical Oral Investigations, 20(7):1577-1587.