- Saraiva, A., Carrascosa, C., Raheem, D., Ramos, F., & Raposo, A. (2020). Maltitol: Analytical determination methods, applications in the food industry, metabolism and health impacts. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(14), 5227.
Ať už omezujete sacharidy, jste na keto dietě nebo se jen snažíte snížit celkový příjem cukru, možná přemýšlíte o sladidlech. Maltitol, který se nachází v ovoci a zelenině, ale který se také přidává do potravin s nízkým obsahem cukru, je jednou z mnoha možností na trhu. Čtěte dál, abyste se dozvěděli, co to je a zda je to pro vás dobrá alternativa.
Co je maltitol?
Maltitol je cukerný alkohol, který se používá jako náhražka cukru, především ve zpracovaných potravinách. Cukerné alkoholy, neboli polyoly, zahrnují sorbitol, xylitol a mannitol. Jsou absorbovány v tenkém střevě a mají méně kalorií než klasický cukr (2.4 kcal/g oproti 4 kcal/g). 1 Stále mají glykemický index a přispívají k celkovému příjmu sacharidů.
Proč se používá?
Maltitol se používá při výrobě sladkých potravin – především sladkostí, limonád, léků a pečených produktů. Tyto potraviny jsou často označovány jako s nízkým obsahem cukru nebo se sníženým obsahem cukru, jelikož maltitol má poloviční množství kalorií než klasický cukr. Zatímco maltitol a ostatní cukerné alkoholy se vyskytují v některém ovoci a zelenině, ty, co najdete ve zpracovaných potravinách, jsou většinou uměle vytvořené a přidané do těchto potravin a nápojů.
Benefity maltitolu
Maltitol má nízký obsah kalorií
Protože maltitol je jen částečně stravitelný, obsahuje pouze poloviční množství kalorií oproti klasickému cukru, díky čemuž může být pomocníkem při hubnutí. Ačkoliv má méně kalorií, potraviny s maltitolem stále mají sladkou chuť – ačkoliv maltitol má o něco méně sladký než cukr.
Je lepší pro vaše zuby
Sladké potraviny, nápoje a sladké žvýkačky jsou často spojovány se zubním kazem, ale maltitol nemůže být strávený bakteriemi v ústech. Z tohoto důvodu by vám váš zubař možná doporučil občas nahradit slazené potraviny za potraviny slazené maltitolem. 1
Je maltitol bezpečný?
Maltitol může způsobit trávicí potíže
V malém množství nemá maltitol žádné vedlejší účinky. Kvůli způsobu, jakým je maltitol trávený, mohou však větší množství způsobovat nadýmání, diskomfort a průjem. Obecně je považován za bezpečný, ale je doporučené se mu vyhýbat v těhotenství. 1
Ostatní vedlejší účinky
Některé nové výzkumy ukazují, že maltitol a ostatní cukerné alkoholy mohou působit jako prebiotika a mít dopad na bakterie v našem trávicím systému, pokud je budeme konzumovat pravidelně. 1 V této oblasti je však třeba další výzkum.
Jak je na tom v porovnání s ostatními sladidly?
Maltitol má méně kalorií a sacharidů než cukr, ale více než umělá sladidla.
Maltitol | Aspartam | Erythritol | Med | Stévie | Sukralóza | Cukr | Xylitol | |
Výroba | umělý* | umělý | umělý* | přírodní | přírodní | umělá | přírodní | umělý* |
Kalorie (na 1 gram) |
2.4 | 0 | 0.25 | 3 | 0 | 0 | 4 | 2.4 |
Sacharidy (na 1 gram) | 0.5 | 0 | 0.4 | 0.8 | 0 | 0 | 1 | 1 |
GI | 35 | 0 | 1 | 61 | 0 | 0 | 68 | 10 |
Sladkost | 80% sladkosti cukru | 200x sladší než cukr | 65% sladkosti cukru | zhruba stejně | 300x sladší než cukr | 600x sladší než cukr | cukr | zhruba stejně |
Co si z článku odnést
Maltitol je přirozeně se vyskytující látka, ale často je vyráběn uměle, aby nahradil cukr v potravinách. Má nižší glykemický index a obsah sacharidů a v menších dávkách je bezpečný.
Pokud chcete snížit svůj příjem cukru, je maltitol dobrou volbou.
Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.
Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.
Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.
Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.
Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.
Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.