- Anderson, J. W., Baird, P., Davis, R. H., Ferreri, S., Knudtson, M., Koraym, A., … & Williams, C. L. (2009). Health benefits of dietary fiber. Nutrition reviews, 67(4), 188-205.
- Liu, S., Stampfer, M. J., Hu, F. B., Giovannucci, E., Rimm, E., Manson, J. E., … & Willett, W. C. (1999). Whole-grain consumption and risk of coronary heart disease: results from the Nurses’ Health Study. The American journal of clinical nutrition, 70(3), 412-419.
- Brown, L., Rosner, B., Willett, W. W., & Sacks, F. M. (1999). Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis. The American journal of clinical nutrition, 69(1), 30-42.
- Anderson JW . Dietary fiber and associated phytochemicals in prevention and reversal of diabetes. In: Pasupuleti VK Anderson JW, eds. Nutraceuticals, Glycemic Health and Type 2 Diabetes. Ames, Iowa: Blackwell Publishing Professional; 2008:111–142.
- Vos, A. P., M’rabet, L., Stahl, B., Boehm, G., & Garssen, J. (2007). Immune-modulatory effects and potential working mechanisms of orally applied nondigestible carbohydrates. Critical Reviews™ in Immunology, 27(2).
- You, A. (2015). Dietary guidelines for Americans. US Department of Health and Human Services and US Department of Agriculture.
Spousta z nás už slyšela, že musíme jíst víc vlákniny, ale co vlastně ta vláknina je?
Vláknina je sacharid, který se nachází v rostlinách. Protože ji tělo nedokáže plně strávit, nedodává nám kalorie, a poskytuje nám zdravotní benefity. Čtěte dál, abyste se dozvěděli o benefitech vlákniny spojených s našimi střevy a celkovým zdravím.
Co je vláknina?
Když na obalu potravin vidíte vlákninu, označuje to skupinu nestravitelných sacharidů, které se nacházejí v rostlinných potravinách jako je ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, fazole a další luštěniny. Existuje několik různých kategorií komplexních sloučenin označovaných jako vláknina, což zahrnuje: 1
Polysacharidy
Lignin
Inulin
Škroby
Vláknina se často rozděluje do dvou kategorií: rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina je fermentována ve střevech, zatímco nerozpustná dodává objem a její fermentace je limitovaná.
Jaké jsou benefity vlákniny?
Existuje spousta zdravotních benefitů vlákniny, většina z nich je spojena s jejich nestravitelností ve střevech. Vysoký příjem vlákniny je spojován s nižším rizikem různých chronických problémů. Strava bohatá na vlákninu může být spojována s následujícími benefity:
Zdraví srdce
Vysoký obsah vlákniny ve stravě (především z celozrnných výrobků) je spojován s pozitivním dopadem na hladinu cholesterolu, krevní tlak a riziko srdečního onemocnění. 2,3
Inzulín a kontrola krevního cukru
Výzkum podporuje tvrzení, že vláknina snižuje riziko problémů spojených s kontrolou krevního cukru a (in)senzitivitou na inzulín. 4
Hubnutí
Spousta studií ukazuje spojení mezi stravou bohatou na vlákninu a úspěšným hubnutím. Díky vláknině se cítíme plnější, díky čemuž se snižuje riziko, že se přejíme. 1,4
Zdravé trávení
Rozpustná vláknina může zpomalit trávení a udržet nás tak plnější delší dobu, zatímco nerozpustná vláknina může trávení zrychlit. Rozpustná vláknina podporuje zdravé bakterie v našem střevě a nerozpustná vláknina pomáhá podporovat pravidelnost. 1
Zdraví imunitního systému
Fermentace rozpustné vlákniny ve střevě vede k vyšší hladině bifidobakterií, což pomáhá imunitnímu systému. 5
Kolik vlákniny potřebuju?
Dospělí potřebují zhruba 14g vlákniny na každých 1000 kcal stravy. To se rovná průměrně 35g vlákniny denně pro muže a 25g pro ženy. Pokud momentálně jíte o hodně méně, než je žádoucí množství, snažte se váš příjem vlákniny zvýšit postupně během několika týdnů, abyste se vyhnuli trávicím obtížím.
23 potravin s vysokým obsahem vlákniny
Fazole
Brokolice
Popcorn
Jablka
Hrušky
Brambory
Avokádo
Artyčoky
Oříšky
Semínka
Bobulovité ovoce
Banány
Pomeranče
Celer
Růžičková kapusta
Květák
Kapusta
Ječmen
Ovesné vločky
Quinoa
Hnědá rýže
Hrášek
Co si z článku odnést
Vláknina s sebou přináší spoustu zdravotních benefitů a potraviny, které jsou bohaté na vlákninu, mohou také podporovat mnoho aspektů zdravého životního stylu. Výživné rostlinné potraviny, které jsou bohaté na vlákninu, můžete snadno zakomponovat do jakéhokoliv jídla a podpořit tak svoje zdraví.
Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.
Claire Muszalski je dietetička, registrovaná prostřednictvím Academy of Nutrition and Dietetics a také certifikovaný coach pro zdraví a fitness od Konsorcia pro coaching zdraví a fitness.
Claire vlastní bakalářský titul z biologie a magisterský titul z klinické dietetiky a výživy od University of Pittsburgh.
Mluvit a psát o jídle a fitness je základem Claiřina etosu, protože miluje používání svých zkušeností při pomoci ostatním s dosahováním jejich cílů z oblasti zdraví a tělesné pohody.
Claire je také certifikovaná instruktorka cyklistiky a miluje mentální a fyzické nakopnutí, které získává při pravidelném běhu a hodinách jógy. Když se zrovna neudržuje ve formě, fandí na zápasech domácích sportovních týmu Pittsburgu nebo vaří pro svou rodinu.
Zjistěte více o Claiřiných zkušenost zde.