Zpět na hlavní obsah
Strava

Kolik vody bychom měli denně vypít?

Kolik vody bychom měli denně vypít?
Nela Hoskovcova
Autor a expert3 měsíců Ago
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Voda je hlavní chemickou složkou lidského těla a tvoří zhruba 70% naší tělesné váhy. Naše těla jsou na vodě závislá a má na starost spoustu věcí, od roznosu živin k buňkám po vyplachování toxinů z orgánů.Jakožto lidi ztratíme zhruba 2,5 litrů vody denně dýcháním, eliminací a pocením a tudíž je nesmírně důležité vodu doplnit, aby tělo mohlo správně fungovat. To je obzvlášť důležité, pokud cvičíte.

Kolik vody bychom měli vypít?

Množství vody, které bychom měli vypít, je velmi individuální, ale průměrná konzumace by měla být zhruba 8 sklenic vody denně. To platí pro někoho, kdo není aktivní.Když tělo pálí kalorie a pumpuje krev kolem těla, musíme vodu doplnit znovu – přidejme si k tomu tělesnou kompozici a toto číslo se dále zvětšuje.Abyste si vypočítali průměrné množství vody pro vaše tělo v klidu, vezměte svou tělesnou váhu v kg a vynásobte 0,033.Takže například když vážíte 60kg, budete muset vypít 2 litry vody denně: 60 x 0,03 = 1,98.Čím víc svalové hmoty máte, tím víc vody budete potřebovat, aby byly svaly hydratované a správně fungovaly.Vytrvalostní sportovci se navíc musí ujistit, že konzumují efektivní množství vody na doplnění vody, kterou ztratí pocením a pálením kalorií.

Benefity pití více vody

Pití více vody může vašemu tělu prospět několika způsoby. Existuje spousta tvrzení, že to může zvýšit metabolismus a snížit chuť k jídlu. Mezi některé benefity patří:

Trávení

Zvýšení konzumace vody může pomoci s trávicími obtížemi, které jsou velmi častým problémem. Zvýšení příjmu vody podporuje průchod odpadních látek trávicím systémem, a tudíž pomáhá vyhnout se diskomfortu.Pokud jíte hodně vlákniny, představte si ji jako houbu, která absorbuje vodu. Bez tekutiny nemůže vláknina dělat svoji práci a vy můžete skončit se zácpou. Dobrým způsobem, jak se ujistit, že máte dostatek tekutin, je dát si sklenici vody s každým jídlem.

Hydratace těla a pokožky

Existuje spousta reportů na internetu, že voda pomáhá hydratovat pokožku a snížit výskyt akné, ale my jsme nemohli najít žádné studie, které by to podpořily nebo vyvrátily.Pití dostatku vody má ale spoustu dalších benefitů. Když hydratujete své tělo, umožňujete mu vykonávat normální tělesné funkce. To může snížit zánětlivost, únavu a mentální únavu – má to větší sílu, než si myslíte.

Symptomy dehydratace

Běžnými symptomy dehydratace jsou:
  • Extrémní žízeň
  • Únava
  • Podrážděnost
  • Tmavá moč

Jak pít více vody

I přestože spousta z nás ví, jak důležité je pít vodu, může být stále těžké jí vypít dostatek.Tady je pár zvyků, které vám snad můžou pomoci pít více vody.
  • Přidejte do vody něco, co jí dodá chuť. Například citron, zázvor nebo třeba i kousek řapíkatého celeru.
  • Před každým jídlem si dejte sklenici vody, což může pomoci s pocitem sytosti po jídle.
  • Vždycky s sebou mějte lahev s vodou, kterou si můžete postavit na stůl nebo dát do tašky. Když ji budete mít na očích, může vás to přimět víc pít.
  • Jezte víc potravin, které mají vysoký obsah vody. Vodní melou nebo okurka jsou skvělým příkladem.
  • Káva a čaj se taky počítají do vašeho denního příjmu vody, jen to s nimi nepřehánějte.
  • Dejte si velkou sklenici vody hned, jak se vzbudíte.
  • Dejte si do mobilu upomínky nebo si stáhněte aplikaci, která vám řekne, kolik jste toho už vypili.
  • Dejte si nějaké kořeněné jídlo – když jíme něco pálivého, obvykle u toho vypijeme více vody.

Co si z článku odnést

Nedostatek vody ve stravě může mít spoustu negativních dopadů na tělo. Ale pití vody má naopak spoustu benefitů – včetně hubnutí, lepší kvalitu pokožky a lepší trávení.

Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.

Nela Hoskovcova
Autor a expert
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Nela je původem z Vysočiny, ale žije a pracuje ve Velké Británii, kde také vystudovala BSc (Hons) v oboru Sport, Exercise and Nutrition a následně MSc v oboru Food and Nutrition. Je registrovanou specialistkou na sportovní výživu na Sport and Exercise Nutrition Register (SENr) pod British Dietetic Association. Kromě toho je také certifikovanou osobní trenérkou a fitness instruktorkou. Nela praktikuje výživu na plný úvazek a ve volném čase se věnuje klientům na osobním tréninku a vede skupinové fitness lekce, její nejoblíbenější je spinning. Sama sport a pohyb miluje a věnuje se mu od malička – přes cheerleading, aerobic a step aerobic se dostala k gymu, činkám a běhu, což jsou momentálně její oblíbené aktivity. Kromě toho ale miluje jídlo a nikdy nepohrdne procházkou do kavárny na dort a cappuccino.
myprotein