Minerální látky jsou nezbytné pro správné funkce našeho organismu, a to i když představují asi jen 3% celkové hmotnosti lidského těla. Mají mnoho důležitých úkolů – působí spolu s enzymy, pomáhají přenášet kyslík a vytvářet kosti nebo zuby, podílejí se na tvorbě tkání, jsou součástí mnoha biochemických procesů,...
Dělíme je na makroelementy, jejichž potřeba převyšuje 100mg/den, a mikroelementy, kterých je potřeba konzumovat méně než 100mg/den.
Dnes se budeme zabývat makroelementy.
Makroelementy
Vápník ( Ca )
- Jedná se o esenciální minerál, který je zastoupen v organismu nejvíce (především kosti, zuby)
- Vstřebává se ze stravy (vstřebávání podporuje vitamín D, kyselé prostředí, příjem bílkovin)
- Má rozhodující účast při tvorbě kostí a zubů a v udržení jejich pevnosti
- Jeho přítomnost je nutná pro normální hemokoagulaci (=srážení krve)
- Podporuje činnost svalů a nervů, zmírňuje poruchy trávení
- Snižuje nervosvalovou dráždivost
- Nedostatek může způsobit řídnutí kostí a jejich odvápňování
- Kde jej získat: mléko a mléčné výrobky, vaječný žloutek, obiloviny, luštěniny, ořechy, listová zelenina, minerální vody
Fosfor (P)
- Opět se jedná o prvek nezbytný při stavbě kostí
- Je nezastupitelný v energetickém metabolismu (ATP)
- Spoluúčinkuje jako faktor mnoha enzymů v látkové přeměně živin
- Nezbytný pro správnou fuknci mozku a nervů, napomáhá udržení acidobazické rovnováhu ( = rovnováha mezi kyselinami a zásadami v těle)
- Důležitý je jeho příjem v poměru s vápníkem – větší příjem fosforu zhoršuje vstřebávání vápníku
- Kde jej získat: maso, mléko a mléčné výrobky, vaječný žloutek, obiloviny, luštěniny, ořechy
Hořčík (Mg)
- Působí jako koenzym v mnoha enzymatických reakcích
- Ovlivňuje prostupnost buněk, hladké svaly a myokard, nervovou dráždivost
- Důležitý pro uvolňování energie z glukózy, mírní nervozitu a podrážděnost
- Nedostatek se často projevuje křečemi svalstva, únavou, bolestmi hlavy, náladovostí
- Kde jej získat: mléko a mléčné výrobky, maso, mořské ryby, vejce, kakao, ořechy, luštěniny, obiloviny, listová zelenina, minerální voda, banány, datle, mandle, čokoláda
Síra (S)
- Součást enzymů podílejících se na detoxikaci organismu a aminokyselin (cysteinu, methioninu)
- Používá se v přípravcích proti akné – má antiseberoický účinek (tlumí účinky mazových žláz)
- Kde ji získat: mléko, vejce, sýry, kapusta, cibule, pšeničné klíčky, fazolové lusky, lněné semínko,...
Chlor (Cl)
- Součást žaludeční šťávy (HCl)
- Udržuje objem krve a mimobuněčné tekutiny (jejich hlavní aniont), důležitý pro zachování správné hodnoty osmotického tlaku
- Nedostatek spíš vzácný
- Kde jej získat: kuchyňská sůl (NaCl)
Sodík
- Hlavní iont mimobuněčných prostor
- Důležitý v udržování stálosti vnitřního prostředí (homeostáza), aktivaci enzymů
- „Protipól“ draslíku– sodíkodraselné pumpy
- Napomáhá řízení svalové činnosti a transportu CO2
- Více o sodíku naleznete například v tomto článku
- Kde jej získat: kuchyňská sůl (NaCl), uzeniny, instantní polévky, sýry, polotovary, slané pečivo, minerální voda
Draslík (K)
- Hlavní iont buněčné tekutiny
- Důležitý pro svalovou činnost, funkci srdce, přenosy nervových impulsů
- Nezbytný pro tvorbu zásob cukru a jejich přeměnu na energii
- „Protipól“ sodíku – sodíkodraselné pumpy
- Kde jej získat: ovoce (banány, sušené meruňky), zelenina, mléčné výrobky, luštěniny, ořechy, brambory, obiloviny
Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.