Už jste se někdy nudili, když v tom vás přepadl hlad, takže jste se vydali do kuchyně a pustili se do jídla, které bylo pravděpodobně plné cukru, soli a tuku? Tomu se říká jedení z nudy, ale nebojte se, nejste v tom sami.
Co je jezení z nudy?
Jezení z nudy je velkou součástí emočního jezení a je jedním z nejčastějších spouštěčů, které mohou vést k záchvatovitému přejídání. 1 Jezení z nudy je náhlý naléhavý pocit, který často souvisí s chutí na určitý typ jídla.
Když máte fyzický hlad (hlad od žaludku), obvykle nemáte chuť na specifické jídlo. Spousta jídel by vás v tu chvíli dokázala uspokojit a fyzický hlad zaženete tím, že se v přiměřeném množství najíte a pokračujete ve svém dni.
Emoční jezení vás stejným způsobem neuspokojí. Emoční hlad vás donutí otevřít tu dózu se sušenkami a jíst a jíst – často aniž byste si to příliš uvědomovali. To vede k přejídání, nebudete vědět, proč jste jedli, a někdy si ani nebudete pamatovat, co jste vlastně jedli.
Studie ukázaly, že nuda je velmi častým důvodem, proč jíme. Výzkum zjistil, že lidé, kteří se často nudí, jedí obecně více jídla, a mají zvýšenou potřebu jíst méně zdravé svačinky nebo během různých činností. 2
Takže proč jíme, když se nudíme?
Když se nudíme, věnujeme situacím málo pozornosti kvůli tomu, že nemáme dostatek zájmu nebo stimulace z prostředí. 3 Nadšení nebo stimulace z určitého typu jídla může pomoci odvést pozornost od nudy. Takže, jednoduše řečeno, jídlo vás rozptyluje od nudných situací, ve kterých se nacházíte. 4
Jezení jídla ovlivňuje hladinu dopaminu, což je neurotransmiter, díky kterému cítíme odměnu. Bylo objeveno, že specifická jídla mohou přispět ke zvýšení hladiny dopaminu. Tato jídla mají obvykle vysoký obsah cukru, tuku a soli. Co se děje, když sníte svou oblíbenou čokoládu? Vyplaví se endorfiny – to je hormon štěstí, díky kterému se budeme chtít vrátit pro nášup.
Jezení z nudy často slouží jako mechanismus, pomocí kterého utíkáme od emocí, které pociťujeme. Když si dáte svačinku, přerušíte nudu vyplavením dopaminu – podobný důvod, proč saháme po telefonu a scrollujeme sociálními sítěmi. Výsledkem je dočasný pocit uspokojení bez trvalé odměny.
Rozdíl mezi emočním hladem a opravdovým (fyzickým) hladem
Jedním rychlým způsobem, jak rozeznat rozdíl mezi emočním hladem a opravdovým fyzickým hladem je sledovat, kde v těle hlad cítíte. Pravý fyzický hlad byste měli cítit v žaludku. Pokud pociťujete hlad v hrudníku, krku nebo puse, pak pravděpodobně cítíte emoční hlad. Nedostatek fyzických signálů hladu znamená, že možná chcete jíst z emočních důvodů.
Emoční hlad přichází náhle a přináší s sebou chuť na specifické jídlo, zatímco fyzický hlad postupně roste. Emoční jezení vás neuspokojí hned, zatímco fyzický hlad můžete utišit pomocí pár soust.
Je důležité mít na paměti, že trvá okolo 20 minut, než se signál ze žaludku dostane do mozku, aby mu řekl, že už jste sytí.
Problém přestat, když jste příjemně sytí
Pokud trvale nedokážete přestat jíst, když se cítíte příjemně sytí, i když víte, že jste sytí, pravděpodobně se přejídáte z emočních důvodů. Jen proto, že něco chutná dobře, neznamená to, že to musíte dojíst. Můžete zkusit přestat jíst v polovině jídla a zhodnotit, jestli ještě máte hlad, a jíst pomalu. Nemusíte vždycky talíř vylízat.
Co můžete udělat, abyste přerušili cyklus jezení z nudy?
1. Rozpoznejte fyzický hlad od emočního
Dát si 10 sekund na to, abyste se sami sebe zeptali, zda máte opravdu hlad, je dobrým začátkem. Když si představíte různá jídla a s chutí byste si dali jakékoliv z nich (jako zeleninu), pak pravděpodobně máte opravdový hlad. Pokud ale máte chuť na něco specifického a jenom to specifické jídlo dokáže uspokojit hlad, který cítíte, pak pravděpodobně chcete jíst z jiných důvodů, než je opravdový hlad.
2. Ujistěte se, že vaše hlavní jídla obsahují dostatek bílkovin a vlákniny
Bílkoviny přispívají k pocitu sytosti a vláknina pomáhá kontrolovat hladinu krevního cukru. To zajistí, že vám krevní cukr nebude kolísat a vy zůstanete sytější po delší dobu.
3. Uvědomte si váš vztah s jídlem
Dávejte pozor a začněte se sledovat: hledejte souvislosti (spouštěče, situace, odpovědi). Všímejte si co, jak a proč jíte. Využijte nashromážděné informace, abyste si vše více uvědomovali. Přeneste vaše odpovědi ze zvyku do vědomého myšlení (máte na výběr).
4. Dejte si pauzu, než začnete jíst
Zkontrolujte si: je můj hlad fyziologický nebo psychologický?
5. Rozeznejte emoce, pocity a chutě od hladu
Zvládejte emoce a situace (nudu, stres, odměny, apod.) pomocí jiných technik, než je jídlo, a jezte tehdy, když máte fyziologický hlad.
6. Najděte si jiné rozptýlení
Věnujte se nějaké fajn aktivitě (něco jiného než jezení u televize) alespoň 15-20 minut. Vaše chutě budou pravděpodobně snesitelnější nebo na ně zapomenete.
7. Jezte pravidelná jídla a svačiny
Naplánujte si jídla a omezte jezení mezi nimi (neplánované jezení). A také nedovolte, abyste měli příliš velký hlad. Věnujte pozornost signálům hladu, než bude hlad nesnesitelný.
8. Naučte se tolerovat chutě
Tohle bude snazší časem.
Co si z článku odnést
Jezení z nudy. Všichni jsme to dělali a občas vám to neuškodí, ale pokud máte pocit, že nikdy nemáte opravdový hlad, pak je pravděpodobně na čase přehodnotit, kdy a proč jíte.