Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. To jsme všichni asi slyšeli nespočetkrát. Ale ani to některé z nás nepřiměje snídani nevynechávat nebo neodbývat.
Ale mezi vyznavači snídaně se najdou dva hlavní tábory: snídaně s vysokým obsahem bílkovin a snídaně s vysokým obsahem sacharidů. Je některá z těchto možností lepší než ta druhá? Pojďme to zjistit.
Bílkoviny nebo sacharidy k snídani?
Jak bílkoviny, tak sacharidy dávají smysl jakožto střed snídaně, protože obě makroživiny poskytují to, co potřebujeme, abychom nastartovali tělo a nebyli přes den hladoví. Pravdou je, že každá z těchto živin má své vlastní benefity.
Benefity proteinové snídaně
Protein, bez ohledu na svou pověst, není jen pro bodybuildery a gym bros. Snídaně s vysokým obsahem bílkovin přináší různé benefity pro zdraví a tělesnou kompozici, včetně lepšího krevního tlaku, menšího množství tělesného tuku a hubnutí. 1
Ale proteinová strava nemusí nutně znamenat jen maso. Velká systematická review s meta-analýzou s více než 700 000 účastníky zjistila, že celkový vyšší příjem bílkovin byl spojen s nižším rizikem úmrtí, a příjem rostlinných bílkovin byl spojován s nižším rizikem celkového úmrtí a úmrtí spojeného s kardiovaskulární chorobou. 2
Vědci pozorovali, že další 3% energie přijaté z rostlinných bílkovin denně souviselo s o 5% nižším rizikem úmrtí. Navrhli, že bychom měli zvážit nahrazení části živočišných bílkovin rostlinnými zdroji. 2
Regulace energie
Protein může pomáhat regulovat hladinu krevního cukru. Lepší glykemická kontrola pomáhá lépe regulovat hladinu krevního cukru, díky čemuž se cítíme „energetičtější“.
Pomoc s optimalizací váhy a tělesné kompozice
Strava s vysokým obsahem bílkovin by mohla být klíčem k hubnutí tuku a udržení tohoto stavu.
Studie opakovaně zmiňují efektivitu bílkovin pro hubnutí. 3 Jedna studie se zabývala tím, jak je na tom konzumace syrovátkového proteinu k snídani v porovnání s jiným zdrojem bílkovin a s jídlem sestaveným na sacharidovém základě. Vědci objevili, že skupina, která konzumovala syrovátkový protein, zhubla signifikantně víc váhy a tuku a zlepšily se i jejich metabolické markery v porovnání s ostatními dvěma skupinami.
Existuje pár důvodů, proč je bílkovina tak efektivní, co se týče managementu váhy.
Prvním důvodem jsou termogenické vlastnosti. Protein je nejvíce termogenní ze všech tří hlavních makroživin, což znamená, že na jeho trávení potřebuje tělo nejvíce energie (tudíž na to spálí nejvíce kalorií).
Dalším důvodem je to, že strava s vysokým obsahem bílkovin má signifikantní efekt na pocit sytosti. 5
Pocit sytosti a regulace hladu
Protein odvádí skvělou práci, co se týče pocitu sytosti po jídle. Ale kromě toho, konzumace bílkovin také podporuje sekreci hormonů regulujících hlad – leptinu a ghrelinu. Leptin je hormon, který reguluje pocit plnosti, zatímco ghrelin je hormon, který vyvolává pocit hladu. Vyšší příjem bílkovin redukuje ghrelin a podporuje leptin, což snižuje apetit. 5
Ačkoliv tohle je důležité pro hubnutí, může to být také důležitým faktorem ve výkonu, a to nejen sportovním, ale i v běžném každodenním životě Pokud nás neustále rozptyluje pocit hladu, nebudeme schopni se plně soustředit na běžné aktivity.
Benefity sacharidové snídaně
A na druhé straně snídaňové války tu máme zastánce sacharidů.
Ačkoliv to první, co nás napadne, když se řekne sacharidová snídaně, je miska sladkých cereálií, existuje spousta výživných možností, jak si připravit snídani bohatou na sacharidy. Tou nejznámější může být miska ovesné kaše.
Zdravá snídaňová jídla bohatá na sacharidy také zahrnují ovoce, zeleninu a celozrnné cereálie, které jsou nabité různými živinami a minerály.
Palivo
Jedním z největších benefitů sacharidové snídaně se vztahuje k tomu, jak pasuje do vaší rutiny.
Hlavním posláním snídaně by mohlo být dodání energie na ranní cvičení. Snídaně s vysokým obsahem sacharidů by tento účel splňovala perfektně, jelikož by vám dodala okamžitý zdroj paliva, díky kerému byste podali lepší výkon a měli po něm lepší regeneraci. 6
Může to také předejít rozkladu vašich zásob glykogenu ve svalech.
Zvládání hladu a zlepšené zdraví střev
Další výhodou sacharidové snídaně by také mohlo být zvýšení příjmu vlákniny.
Vláknina je skvělá. Hraje důležitou roli v udržování zdravého mikrobiomu. Doporučené denní množství vlákniny je 30g, což může snížit riziko vážně nemoci a zlepšit výsledky managementu váhy. 7
Možné zlepšení nálady
Jedním z unikátních benefitů sacharidové snídaně je její vliv na zlepšení nálady. Strava s vyšším obsahem sacharidů se spojuje s nižší hladinou kortizolu, což je hormon stresu. 8
V dnešní době žijeme hektické životy, takže když sáhnete po sacharidové snídani, může vám to pomoci zmírnit extra stresující den.
Je lepší dát si sacharidovou nebo bílkovinovou snídani?
Jak sacharidová, tak proteinová snídaně má svoje benefity, takže bude záležet na vašich cílech. Pokud je vaším hlavním cílem management váhy a tělesné kompozice, pak pro vás bude nejspíš lepší proteinová snídaně, která vás zasytí na delší dobu.
Ale pokud jdete ráno běhat nebo cvičit, pak pro vás může být lepší sacharidová snídaně.
Co si z článku odnést
Nemusíte si nutně zvolit striktně sacharidovou nebo proteinovou snídani. Můžete si vytvořit vyvážené jídlo, které bude obsahovat obojí.
Vločky a syrovátkový protein (nebo podobná alternativa) budu skvělou volbou, nebo i něco tak jednoduchého jako proteinová tyčinka bude v pořádku (pokud nemáte po ránu moc chuť k jídlu nebo potřebujete něco na cesty). Bagel s uzeným lososem je pohádkovou volbou, stejně tak nízkotučný řecký jogurt s ovocem a granolou.
Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.
- Santesso, N., Akl, E., Bianchi, M. et al. Effects of higher- versus lower-protein diets on health outcomes: a systematic review and meta-analysis. Eur J Clin Nutr 66, 780–788 (2012). https://doi.org/10.1038/ejcn.2012.37
- Yu, Z., Nan, F., Wang, L. Y., Jiang, H., Chen, W., & Jiang, Y. (2020). Effects of high-protein diet on glycemic control, insulin resistance and blood pressure in type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 39(6), 1724–1734. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2019.08.008
- Hansen, T. T., Astrup, A., & Sjödin, A. (2021). Are Dietary Proteins the Key to Successful Body Weight Management? A Systematic Review and Meta-Analysis of Studies Assessing Body Weight Outcomes after Interventions with Increased Dietary Protein. Nutrients, 13(9), 3193. https://doi.org/10.3390/nu13093193
- Leaf, A., & Antonio, J. (2017). The Effects of Overfeeding on Body Composition: The Role of Macronutrient Composition – A Narrative Review. International journal of exercise science, 10(8), 1275–1296.
- Weigle, D. S., Breen, P. A., Matthys, C. C., Callahan, H. S., Meeuws, K. E., Burden, V. R., & Purnell, J. Q. (2005). A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in diurnal plasma leptin and ghrelin concentrations. The American journal of clinical nutrition, 82(1), 41–48. https://doi.org/10.1093/ajcn.82.1.41
- Kerksick, C. M., Arent, S., Schoenfeld, B. J., Stout, J. R., Campbell, B., Wilborn, C. D., Taylor, L., Kalman, D., Smith-Ryan, A. E., Kreider, R. B., Willoughby, D., Arciero, P. J., VanDusseldorp, T. A., Ormsbee, M. J., Wildman, R., Greenwood, M., Ziegenfuss, T. N., Aragon, A. A., & Antonio, J. (2017). International society of sports nutrition position stand: nutrient timing. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14, 33. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0189-4
- Barber, T. M., Kabisch, S., Pfeiffer, A., & Weickert, M. O. (2020). The Health Benefits of Dietary Fibre. Nutrients, 12(10), 3209. https://doi.org/10.3390/nu12103209
- Soltani, H., Keim, N. L., & Laugero, K. D. (2019). Increasing Dietary Carbohydrate as Part of a Healthy Whole Food Diet Intervention Dampens Eight Week Changes in Salivary Cortisol and Cortisol Responsiveness. Nutrients, 11(11), 2563. https://doi.org/10.3390/nu11112563