Teorie stravování podle krevních skupin vznikla v 80. letech 20. století. Jejím zakladatelem je americký lékař Peter D'Adamo.
Tato teorie tvrdí, že každá krevní skupina má odlišný metabolismus zpracování potravin, což je způsobeno tím, že každá má odlišný antigen s osobitou chemickou strukturou - krevní skupina A má na červených krvinkách antigen A, skupina B antigen B, AB antigeny oba a skupina 0 nemá antigen žádný. Bylo zjištěno, že zatímco některé potraviny mohou být pro jednu skupinu červených krvinek škodlivé, pro druhou skupinu mohou být naopak vhodné, prospěšné. Právě tento objev určuje souvislost mezi krevními skupinami a stravou. Pro každou skupinu byl proto vytvořen seznam vhodných, zakázaných a neutrálních potravin.
Každému z nás byla dána do vínku jiná genetika. Díky této genetice víme, jaká onemocnění či zdravotní potíže nám nejvíce hrozí. Proto se snažíme jíst tak, abychom vzniku těchto onemocnění zabránili. A právě stravování podle krevních skupin by nám k tomu mělo dopomoci.
Krevní skupina 0 (0, old = stará)
Tato krevní skupina je ze všech nejstarší. V časech, kdy vznikla, převládal lov a z toho důvodu je pro tuto skupinu vhodná konzumace živočišných výrobků a masa. Přezdívá se jí také „lovecká“ skupina. Naopak obilovinám a mléčným výrobkům by se tato skupina měla vyhýbat. Váhový příbytek způsobuje zejména nadměrná konzumace lepku.
Povaha: Lidé s touto krevní skupinou mají vůdčí schopni, jsou velmi energetičtí, objektivní, organizovaní a zaměření na cíl.
Vhodné sporty: silový trénink, běh, plavání, jízda na kole
Krevní skupina 0 je náchylná k: snížené funkci štítné žlázy, překyselení žaludku, špatné srážlivosti krve, zánětlivým onemocněním
Potraviny | Vhodné | Nevhodné | Neutrální |
Maso | skopové, hovězí, jehněčí | husa, vepřové maso | kuře, kachna, králík, krocan |
Mořské plody | makrela, treska, sleď | sumcovité ryby, uzený losos, kaviár, škeble, chobotnice | tuňák, měkkýši, ústřice, humr, kapr, ořský pstruh |
Mléčné výrobky, vejce | - | camembert, kefírové mléko, | máslo, sójové mléko, kozí sýr, tofu, sýr mozzarella |
Tuky | valašské ořechy, dýňová semena, olivový a lněný olej | para ořechy, kešu, pistácie, mák | řepkový olej, sezamový olej, mandle, jedlé kaštany, pekanové ořechy, slunečnicová semínka |
Luštěniny | strakaté fazole, černooký hrách | čočka červená, čočka obecná, fazol modrý | zelené fazole, fazolové lusky, zelený hrách, červené fazole, sójové boby |
Obiloviny | - | pšeničná mouka, ovesná mouka, mouka s obsahem lepku, bílá mouka | rýžová mouka, hnědá rýže, divkoká rýže, pohanka, žitná mouka |
Zelenina, houby | listová zelenina | květák, houby, brambory, | chřest, zelená cibule, ředkvičky |
Ovoce | sušené a čerstvé fíky, blumy | ostružiny, meloun, mandarinky, banány | ostružiny, kokosový ořech, jahody |
Koření | karob, kayenský pepř, kari, kurkuma | vanilka, bílý a černý pepř, skořice | karmamom, chilli, čokoláda, rozmarýn |
Bylinné čaje | lípa, moruše, šípky, zázvor | jetel luční, aloe, třesalka | heřmánek, zelený čaj, ženšen, šalvěj |
Potraviny podporující hubnutí | Potraviny nevhodné do diety |
játra, červené maso, kapusta, špenát, brokolice, mořské řasy | pšenice, kukuřice, fazole, čočka, zelí |
Krevní skupina A (agrarian = polnohospodářská)
Krevní skupina A je tzv. „vegetariánská“ či „zemědělská“. Dá se říci, že je přesným opakem krevní skupiny 0.
U této skupiny živočišné produkty zpomalují metabolickou činnost. U některých osob může docházet např. k zadržování vody po konzumaci živočišných bílkovin. Krevní skupina A skladuje maso ve formě tuku, což je důsledkem nízkého obsahu kyseliny usnadňující trávení masa v žaludku. Na mléčné výrobky reagují tito lidé také celkem špatně.
Povaha: Lidé s touto krevní skupinou jsou pracovití, odpovědní, klidní, svědomití. Touží po úspěchu, jsou velmi kreativní, ale také citliví a často se stresují.
Vhodné sporty: jóga
Krevní skupina A je náchylná k: onemocnění srdce, rakoviny jater, rakoviny žlučníku, diabetes I. typu
Krevní skupina A má citlivý imunitní systém. Jsou pro ni nejvhodnější čerstvé a organické potraviny. Lidé s touto krevní skupinou by měly konzumovat co nejvíce syrovou stravu a měli by omezit konzumaci zpracovaných potravin.
Potraviny | Vhodné | Nevhodné | Neutrální |
Maso | - | vepřové, hovězí, jehněčí, skopové | kuřecí, krůtí |
Mořské plody | kapr, pstruh, makrela, mořská štika | kaviár, škeble, ústřice | žralok, tuňák |
Mléčné výrobky, vejce | jogurty, kefír a netučné zakysané výrobky, sójové mléko, sýry, tofu | vejce, plnotučné mléčné výrobky, | kozí sýr, mozzarella, ricotta |
Tuky | olivový olej, slunečnicová a dýňová semínka, mandle, vlašské ořechy, arašídy | kešu, para ořechy, pistácie | řepkový olej, lískové ořechy |
Luštěniny | Pro tuto krevní skupiny jsou vhodné všechny druhy luštěnin | ||
Obilniny | rýžová mouka, žitná mouka, ovesná mouka | bílá mouka, celozrnná pšeničná mouka | kuskus, divoká rýže, bílá rýže, bulgur, grahamová mouka |
Zelenina, houby | čekanka, česnek, mrkev | kapusta, rajčata | chřest, červená řepa, celer |
Ovoce | meruňky, ananas, třešně, blumy | banány, papája, mango | jablka, datle, broskve |
Koření | zázvor, miso | kayenský pepř, chilli, bílý a černý pepř | kari, tymián, máta, paprika, anýz |
Bylinné čaje | zelený čaj, heřmánek, zázvor | jetel luční, šťovík | lípa, pampeliška, moruše |
Potraviny podporující hubnutí | Potraviny nevhodné do diety |
rostlinné oleje, sójové výrobky, ananas | maso, uzeniny, mléko a mléčné výrobky, fazole, pšenice ve větším množství |
Krevní skupina B (balanced = vyrovnaná)
Je tzv. „kočovnická“, jelikož kočovníci konzumovali jak živočišnou, tak rostlinnou stravu. Dá se říci, že se jedná o evoluční skupinu, která se snaží spojit dohromady rozdílné kultury. Jídelníček této skupiny je ze všech nejvyváženější. Mají schopnost odolávat většině závažných onemocnění.
Povaha: Lidé s krevní skupinou B bývají nekonvenční, uvolnění a nejraději se řídí vlastními pravidly.
Vhodné sporty: tenis, bojová umění, golf, turistika
Krevní skupina B je náchylná k: vzácným virovým onemocněním, autoimunitním nemocem (např. roztroušená skleróza)
Potraviny | Vhodné | Nevhodné | Neutrální |
Maso | jehněčí, skopové, krůtí | vepřové maso | hovězí, telecí |
Mořské plody | losos, treska, platýs | ančovičky, škeble, ústřice | tuňák, kapr |
Mléčné výrobky, vejce | nízkotučné mléčné výrobky | sójové produkty | kravský sýr, sójový sýr, máslo, plnotučné mléko |
Tuky | olivový olej | sezamová semínka, slunečnicový olej, kukuřičný olej | lněný olej, para ořechy, mandle |
Luštěniny | sója, fazol modrý | červená a zelená čočka, strakaté fazole | bílé a červené fazole, fazolové lusky |
Obilniny | špalda, oves | pšenice, pohanka, ječmen, žito | grahamová mouka, bílá mouka, basmati rýže |
Zelenina, houby | brambory, houby, zelená zelenina | dýně, olivy | chřest, kopr, řepa |
Ovoce | ananas, banány, hroznové víno, švestky | kokosový ořech, granátové jablko | jablka, borůvky, mango |
Koření | kayenský pepř, zázvor, kari | skořice, bílý a černý pepř | pažitka, bazalka, koriandr, chilli, tymián |
Bylinné čaje | šalvěj, ženšen, šípky | aloe, lípa | heřmánek, mateřídouška, zelený čaj |
Potraviny podporující hubnutí | Potraviny nevhodné do diety |
vejce, zvěřina, játra, | kukuřice, semínka, pohanka, čočka, pšenice |
Krevní skupina AB (kombinace A a B)
Tato krevní skupina je kombinací skupiny A a B. Dá se říci, že to, co škodí skupině A a B škodí také skupině AB a naopak co je pro první dvě skupiny vhodné, je vhodné také pro skupinu AB. Není to ovšem zcela shodné, samozřejmě existují také výjimky. Tato skupina je o něco aktivnější a silnější než skupina A.
Povaha: Lidé s krevní skupinou AB mají těkavou povahu. Jsou důvěryhodní a projevují velký zájem o umění. Řídí se svým vlastním přesvědčením, ale není tomu tak vždy, protože se chtějí také zavděčit ostatním a být u nich oblíbení.
Vhodné sporty: intenzivní cvičení jako např. silový trénink či běh, ale také jóga
Krevní skupina AB je náchylná k: srdečním onemocněním, chudokrevnosti, rakovině
Tato krevní skupina by se měla vyhýbat kofeinu, alkoholu a kouření. Nevhodné jsou pro ni kyselé a zavařované potraviny.
Potraviny | Vhodné | Nevhodné | Neutrální |
Maso | jehněčí, skopové, králičí, krůtí | červené maso, kuřecí maso | bažant, játra |
Mořské plody | tuňák, treska, losos | ančovičky, uzený losos, humr | kapr, sumcovité ryby, sleď |
Mléčné výrobky, vejce | sýr cottage, kefír, mozzarella, ricotta | plísňové sýry, parmezán | syrovátka, čedar, eidam, sójové mléko a sýr |
Tuky | olivový olej, arašídy | semena | lněný olej, řepkový olej, mandle, pistácie |
Luštěniny | modré a červené fazole, zelená čočka | černé fazole | fazolové lusky, červená čočka |
Obilniny | ovesná mouka, rýžová mouka, rýže basmati | pohankové krupky | kuskus, grahamová mouka, bílá mouka |
Zelenina, houby | kapusta, červená řepa, celer, brambory | černé olivy, zelená paprika, bílá kukuřice | mrkev, kedlubna, křen, čínské zelí |
Ovoce | třešně, kiwi, fíky, ananas | banán, kokosový ořech, granátové jablko | jablka, meruňky, vodní meloun |
Koření | kari, miso | bílý a kayenský pepř, chilli | bazalka, rozmarýn, bobkový list |
Bylinné čaje | zelený čaj, heřmánek, šípky | aloe, lípa, podběl | šalvěj, pampeliška, moruše |
Potraviny podporující hubnutí | Potraviny nevhodné do diety |
tofu, plody moře, mléko a mléčné výrobky | červené maso, fazole, semínka, pšenice |
Každá krevní skupina má odlišný metabolismus zpracování potravin, což je způsobeno odlišným antigenem s osobitou chemickou strukturou. Zatímco některé potraviny mohou být pro jednu skupinu červených krvinek škodlivé, pro druhou skupinu mohou být naopak prospěšné. Pro každou skupinu byl proto vytvořen seznam vhodných, zakázaných a neutrálních potravin.
Stravování podle krevních skupin nemusí nikomu na 100% pomoci zhubnout, ale může alespoň zčásti pomoci předejít různým zdravotním potížím, které člověku díky genetice hrozí.
Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.