Jsme sportovci, tvrdě trénujeme a snažíme se zlepšovat své výkony. Na trénincích necháváme vše a doufáme v dobré výsledky. Postupem času nám ale dochází, že jedním z klíčových faktorů je strava. Bílkoviny, sacharidy i tuky si pečlivě zaznamenáváme do tabulek, ale přece jen na něco zapomínáme. Vláknina byla dlouho považována za látku, kterou lidské tělo nijak nevyužívá (protože je nestravitelná), ovšem to zdaleka není pravdou. Vláknina je pro člověka velice prospěšnou látkou a tak by se na ni rozhodně zapomínat nemělo. V tomto článku Vám prozradím něco o benefitech vlákniny a předám pár informací o nejlepších zdrojích této významné složky potravy.
Přínosy vlákniny
Vláknina pozitivně ovlivňuje trávení tím, že zrychluje průchod potravy střevem a změkčuje stolici. Děje se tak, protože vláknina vstřebává vodu a zvětšuje svůj objem. Konzumace dostatku vlákniny je tedy dobrou prevencí proti zácpě, ale i například rakovině tlustého střeva, jelikož se potrava ve střevech drží kratší dobu a tak se snižuje riziko negativních dopadů. Dalším kladným účinkem vlákniny je zpomalení vstřebávání cukrů do krevního oběhu, což velice často vysvětluje, proč mají potraviny s vysokým obsahem vlákniny poměrně nízký glykemický index. Je dokázáno, že vláknina také pomáhá s udržováním optimální hladiny cholesterolu. Další kladný efekt se ukazuje i při redukčních dietách. Vláknina totiž často navozuje pocit zasycení a tak se zbytečně nepřejídáme.
Pokud chcete zkoumat benefity vlákniny více do hloubky, určitě na internetu vyhledáte spoustu odborných článků, a ty Vám tuto problematiku přiblíží více, než pouhý nástin, který jsem tu vytvořil. Mým hlavním cílem v tomto článku je ovšem předat Vám informace o těch nejlepších dostupných zdrojích vlákniny, takže hurá do toho.
Zdroje vlákniny
Zdroje vlákniny rozdělím do několika podtříd a vždy uvedu množství vlákniny ve 100 gramech produktu.
LUŠTĚNINY čočka – 5g hrách – 5,5g červené fazole – 6g bílé fazole – 8g cizrna – 12g sója – 6gpohanka – 12g
OŘECHY A SEMÍNKAarašídy – 8,5gchia semínka – 34gkakaové boby – 13gkonopná semínka – 12gOVOCEjablko – 3g maliny – 5g hruška – 3,5g banán – 2,8g avokádo – 4g
OBILNINY
chléb celozrnný – 9g kuskus – 3,5g kukuřice – 3g ovesné vločky – 4gToto je tedy výčet těch nezákladnějších zdrojů vlákniny. Pochopitelně můžeme vlákninu najít například i mezi zeleninou – např. brokolice – 5 gramů vlákniny ve 100 gramech. Dále jsou k dispozici doplňky stravy, které nám pomáhají tělu snadno scházející vlákninu - Psyllium, VitaFiber či Inulin. Jedná se sice „pouze“ o doplňky stravy, ovšem vláknina se pomocí těchto produktů doplní stejně kvalitně, jako při konzumaci neupravených potravin.
Denní příjem vlákniny by se měl pohybovat v rozmezí zhruba 15-35g. Tato hodnota je pochopitelně zcela individuální, takže si to musíte odzkoušet na sobě. Pod 15 gramů na den byste se dostat neměli, ale na druhou stranu se to nesmí přehánět. Příliš vysoký příjem vlákniny může způsobit zdravotní obtíže – průjem a podobně.
Vlákninu tedy rozhodně není radno přehlížet. Určitě nic nepodceňte a dbejte na její dostatečný příjem. Odrazí se to kladně nejen na Vaší postavě, ale především na Vašem zdraví a to se opravdu vyplatí! Snad Vám článek pomohl načerpat užitečné informace!
Nutriční hodnoty potravin jsem získal pomocí aplikace Kalorické tabulky.
Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.