- Řepa červená je dvouletá rostlina, zástupce kořenové zeleniny, u které se konzumuje především její podzemní část.
- Původ červené řepy pochází ze Středomoří. Její první záznamy asi 3000let staré pocházející z Babylonie. Dnes je však velmi oblíbená jak u nás v Evropě, tak v Americe a v asijských zemí.
- Používá se především jako jídlo, ale i jako lék. Dříve se však konzumovaly pouze její mladé listy. Na těch si samozřejmě můžeme pochutnat i dnes. Přidávají se do salátů, polévek nebo se upraví stejně jako špenát. Snadno lze z usušených lístků udělat i koření.
- Dnes ovšem konzumujeme i její bulvy z nich se dá udělat chutný kompot, ale i po nastrouhání přidat do salátů a zeleninových polévek.
- Řepa je avšak skutečnou studnicí zdraví, neboť obsahuje velmi širokou škálu vitamínu a minerálních látek. Dokáže povzbudit i silně demineralizovaný tělesný systém. Kromě významného množství betakarotenu (vitamín A) v ní najdeme vitamíny B1, B2, B9, dále pak i vitamín E, který je velmi silný antioxidant. Potom i minerály jako je draslík, vápník, železo, hořčík (proti křečím), křemík, měď. Obzvláště pak cenný jód, selen, mangan či lithium, jenž je významný svým pozitivním vlivem na naši psychiku.
- Jako jablka tak i řepa obsahuje množství pektinu, který nám pomáhá snižovat LDL cholesterol v krvi, vyživit střevní mikroflóru, čímž předchází vzniku nepříjemné zácpy.
- Z barviv kromě betakarotenu zde najdeme také betain a betanin, čímž nás právě betain chrání proti rakovině a zároveň podporuje náš největší detoxikační orgán, kterým jsou játra.
- Blahodárný vliv na vlasy, nehty, pleť a kůži.
- Podporuje tvorbu červených krvinek.
- Přispívá k celkové regeneraci organismu.
- Podporuje imunitu.
- Pomáhá při revmatických poruchách, detoxikuje, snižuje krevní tlak.
- Brání kornatění tepen a podporuje činnost jater.
- Zbavuje střeva jedovatých látek.
- Odstraňuje zácpu.
- Vyvolává optimističtější náladu.
Pokud upřednostňujete řepu čerstvou, je nejlepší ji prostě nastrouhat k trošce mrkve, rukoly, cherry rajčátkům a hrsti oliv. Hotový salát zakápneme limetovou šťávou. Potom ozdobíme petrželovou natí a slunečnicovými semínky. Můžeme servírovat k jakékoli příloze, například k bramborům, rýží a podobně.
Řepu lze také nakládat. Vařená verze Vám zabere trochu více času. Postup je takový, že si čerstvou řepu nakrájíte na tenké plátky, které vkládáme do větší skleněné nádoby, kdy každý plátek potřete lisovaným česnekem. Potom výslednou směs zalijte kvalitním lněným olejem a nechte pár dní odpočinout. Můžete servírovat například ke chlebu se svým oblíbeným sýrem.
- Nejde však jen o řepu nakládanou či čerstvou. Může se také vařit, a to ve vodě nebo v páře, nebo dokonce péct v alobalu. Výborně si zkrátka pochutnáte, když jí zkombinujete s jablkem, křenem nebo citronem.
- Zpracování řepy má ovšem své zásady, například tu, že před vařením se bulva řepy neloupe, a to proto, že by ztratila svou barvu, dokonce i chuť. Uvařená nebo upečená se podává jako příloha, obvykle s máslem nebo olivovým olejem, osolená, opepřená případně potřená česnekem.
- Nezapomeňte, že když ji dojíte v kompotu, šťávu nevyléváme, parádně totiž nastartuje celý Váš organismus.
Dobrou chuť.
Naše články slouží k informativním a vzdělávacím účelům, v žádném případě neslouží jako zdravotní rady. V případě nejasností v užívání doplňků stravy a suplementů nebo v případě radikální změny Vašich stravovacích návyků, se nejdříve poraďte s odborníkem na zdraví nebo kvalifikovaným nutričním poradcem.
Alice Pearson je UKVRN registrovaná nutriční specialistka and UK Anti‐Doping akreditovaná poradkyně, která obdržela bakalářský titul v oboru Výživa a magisterský titul v oboru Sportovní výživa. Zabývá se užíváním sportovních doplňků stravy pro zlepšení zdraví, fitness a sportovního výkonu. Alice má zkušenosti s prací jak s amatérskými tak elitními sportovci, včetně posytování nutriční podpory Tranmere Rovers FC a Newcastle Falcons Rugby Club. Její výživové rady jsou vždy podpořeny vědeckým výzkumem, který pravidelně čte a neustále se profesně vyvíjí a učí. . Ve svém volném čase miluje Alice cestování, chození do posilovny a čtení dobrých knih. O příběhu Alice se dočtete více zde.