Zpět na hlavní obsah
Trénink

Ovládněte mindfulness a meditaci s time blocking

Ovládněte mindfulness a meditaci s time blocking
Nela Hoskovcova
Autor a expert3 měsíců Ago
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Když je život hektický, péče o sebe sama a wellness rutiny jsou často obětovány jako první. Ale se správnými nástroji a nějakou tou organizovaností tomu tak nemusí být.Naštěstí v dnešní době existuje spousta aplikací a nástrojů, které vám mohou pomoci se uvolnit takovým způsobem, který vyhovuje vám.Takovým pomocníkem může být například The Mindfulness App. To je nástroj, který vám pomůže k lepšímu spánku a nižší hladině stresu pomocí meditace.Pokud jste ve světě wellness ještě docela nováčci, možná jste meditaci ještě nezkoušeli. Ve zkratce se jedná o duševní praktiku, která zahrnuje vyčištění mysli pomocí různých duševních a fyzických technik.Díky meditaci lidé často cítí, že se dokáži plně soustředit na daný moment, což se také nazývá mindfulness.

Co je time blocking?

Time blocking je technika na produktivitu, která zahrnuje rozdělení si dne do specifických časových úseků, každý z toho je věnován specifickému úkonu nebo aktivitě.Tahle metoda vám pomůže efektivněji zvládat denní úkony pomocí přiřazení časových úseků práci, osobním aktivitám a péči o sebe.Když si den rozdělíte na specifická časová okna na práci, meetingy, přestávky a volný čas, může to pomoci redukovat rozptýlení, zlepšit soustředění a zajistit vyvážený přístup k profesionálním a osobním povinnostem.

Benefity time blockingu

Zařazení time blockingu do vaší denní rutiny může udělat opravdový rozdíl. Nemusí vám to pomoci jen udělat více práce, ale také zjistit, že budete aktivní a dodáte svému mozku pohyb, který potřebuje.Navíc když si vyhradíte čas na péči sám o sebe, může vám to pomoci vést vyváženější a spokojenější život.

Lepší soustředění a produktivita

Time blocking pomáhá eliminovat rozptýlení a zlepšuje soustředění, jelikož se zavážete k tomu věnovat veškerou pozornost jednomu úkonu po druhém.Tenhle strukturovaný přístup může výrazně zlepšit produktivitu a snížit stres, který s sebou nese multitasking.

Snížení stresu

Když si svůj den naplánujete dopředu a vyhradíte si čas na práci i relaxaci, time blocking může pomoci snížit paniku a úzkosti okolo přeplněného to-do listu.Když víte, že máte vyhrazený čas na každou aktivitu, může vám to pomoci zvládat vaši práci a zajistit, že nebudete zanedbávat aktivity, které máte rádi a které přispívají k vaší self-care.

Lepší rovnováha mezi prací a životem

Time blocking pomáhá vytvořit jasnou hranici mezi prací a osobním časem. Když si naplánujete bloky na koníčky a relaxaci, zajistíte, že nejste neustále v pracovním módu.Tahle rovnováha je klíčová pro duševní zdraví, jelikož vám dovolí dobít si baterky a užít si život mimo práci, což zlepšuje jak fyzické, tak psychické zdraví. A pomůže vám to rozložit si čas mezi jak fyzickou aktivitu, tak mozek-stimulující aktivitu, stejně tak jako čas sami pro sebe.

Jak začít s time blockingem

Nastavte si jasné cíle

Ujasněte si, jaké aspekty zdraví chcete prioritizovat a jaké jsou vaše cíle. Například, můžete se soustředit na spaní 8 hodin denně, cvičit každý den 30 minut nebo meditovat 10 minut každé ráno. Když si takto ujasníte své cíle, můžete si na ně pak vyhradit čas.

Vytvořte si rutinu

Začněte s jednoduchou rutinou. Rozdělte si den na bloky věnované specifickým úkonům.Například, vyhraďte si čas od 9 ráno do 11 dopoledne na práci, 11 až 12 dopoledne na meetingy a 12 až 1 hodina odpoledne na oběd a relaxaci.

Zhodnoťte a přizpůsobte

Pravidelně zhodnoťte vaše časové bloky a podívejte se na to, co funguje a co ne. Přizpůsobte své plány podle toho, jak je potřeba. Pokud si všimnete, že nesplňujete svoje zdravotní cíle, zvažte, jaké změny ve vaší rutině vám mohou pomoci.Stejně tak pokud se časové bloky neshodují s tím, jak produktivní potřebujete být, upravte je tak, aby lépe seděly vaší práci.

Prioritizujte péči o sebe

Ujistěte se, že vaše časové bloky zahrnují aktivity, které podporují duševní zdraví, jako je například cvičení, meditace, čtení nebo trávení času s blízkými lidmi. Tyhle aktivity jsou nezbytné pro udržení zdravé rovnováhy a prevenci vyhoření.

Co si z článku odnést

Když zakomponujete time blocking do své denní rutiny, můžete si vytvořit strukturovaný, ale zároveň flexibilní přístup k zvládání duševního zdraví.
Nela Hoskovcova
Autor a expert
Zobrazit profil Nela Hoskovcova
Nela je původem z Vysočiny, ale žije a pracuje ve Velké Británii, kde také vystudovala BSc (Hons) v oboru Sport, Exercise and Nutrition a následně MSc v oboru Food and Nutrition. Je registrovanou specialistkou na sportovní výživu na Sport and Exercise Nutrition Register (SENr) pod British Dietetic Association. Kromě toho je také certifikovanou osobní trenérkou a fitness instruktorkou. Nela praktikuje výživu na plný úvazek a ve volném čase se věnuje klientům na osobním tréninku a vede skupinové fitness lekce, její nejoblíbenější je spinning. Sama sport a pohyb miluje a věnuje se mu od malička – přes cheerleading, aerobic a step aerobic se dostala k gymu, činkám a běhu, což jsou momentálně její oblíbené aktivity. Kromě toho ale miluje jídlo a nikdy nepohrdne procházkou do kavárny na dort a cappuccino.
myprotein